TOP 5 akčních filmů z 90. let, ke kterým se rádi vracíme

Petr Stoško
Foto: Paramount Pictures

V devadesátých letech začaly ve velkém vznikat mnohem ambicióznější a trikově náročnější filmy, kterým pomohl rozvoj počítačové techniky a animace CGI. Mnoho z nich se stalo nesmrtelnými klasikami, a to i přes značnou a pro některé dnes už úsměvnou zastaralost používané techniky. Máme pro vás pět skvělých akčních filmů ze zlatých devadesátek.

1. Jurský park (1993)

Legendární film amerického režiséra Stevena Spielberga z roku 1993 ve kterém ožívají pravěcí dinosauří žijící v přírodním parku na opuštěném ostrově. Bohatý vizionář John Hammond (Richard Attenborough) pozve na ostrov paleontology Alana Granta (Sam Neill) a Ellie Sattler (Laura Dern), aby před otevřením svého parku vytvořili odborný posudek na jeho projekt klonovaných dinosaurů. Vše se, ale pokazí, když se někdo pokusí ukrást dinosauří embryo, a z ostrova se stává nejnebezpečnější místo na světě. První film, který vydělal přes 900 milionů dolarů nevypadá ani po 28 letech vůbec špatně.

Mohlo by vás také zajímat: Trestanec je film z vězeňského prostředí plný testosteronu, který dnešní zhýčkaný svět potřebuje

2. Muži v černém (1997)

Ve výběru nemůže chybět nečekaný hit z roku 1997, ve kterém dva agenti super-tajné vládní agentury MiB (muži v černém), J (Will Smith) a K (Tommy Lee Jones), mají na starost mimozemšťany žijící tajně na zemi. Dnes nám může připadat až komické, že roli agenta J v tomto kultovním sci-fi odmítla hrát celá řada hvězdných herců, a to včetně samotného Willa Smitha, kterého k roli přemluvila až jeho manželka.

Přečtěte si také: TOP 5 filmů studia Ghibli na Netflixu: Nechybí Cesta do fantazie ani Princezna Mononoke

3. S nasazením života (1993)

Snímek S nasazením života je perfektním příkladem toho, že i po šedesátce se muselo v devadesátých letech s Clintem pořád počítat. V roce 1963 nedokázal agent tajné služby Frank Horrigan (Clint Eastwood) zabránit atentátu na 35. prezidenta USA Johna Fitzgeralda Kennedyho a své selhání si léta vyčítá. Po třiceti letech se historie má opakovat a Frank udělá všechno proto, aby zabijáku Mitchi Learymu (John Malkovich) jeho plán překazil. Poněkud neprávem přehlížené drama Wolfganga Petersena patří mezi nejlepší akční filmy z roku 1993.

4. Mission: Impossible (1996)

Špionážní thriller s Tomem Cruisem v hlavní roli přece nemůže dopadnout špatně. A to režisér Brian De Palma dobře věděl, když právě jeho obsazoval do role mladého agenta Ethana Hunta. Příběh nás přenáší na ambasádu USA v Praze, kde někdo povraždí agenty CIA. Vrchní vedení agentury podezřívá právě Hunta, který pociťuje křivdu a snaží se sám vypátrat, co se stalo. Film na motivy seriálu Nulová šance z konce 80. let se natáčel i v Praze a dočkal se už dalších pěti celovečerních filmů a další se připravují.

Čtěte také: 5 norských filmů na Netflixu, které byste si neměli nechat ujít: Nechybí komedie ani horor

5. Zachraňte vojína Ryana (1998)

V roce 1998 natočil Steven Spielberg válečné drama Zachraňte vojína Ryana s hvězdami, jakými jsou Tom Hanks, Matt Damon nebo Tom Sizemore. Kapitán John Miller a jeho muži dostanou těžký úkol, a to najít a zachránit vojína Ryana jehož tři bratři již zemřeli v boji. Kapitán Miller s úkolem souhlasí a se svou jednotkou se vydává na nebezpečnou misi. Snímek si v roce 1999 odnesl celkem 5 cen akademie a po dlouhých letech oživil zájem o válečné filmy.

Mohlo by se vám líbit: TOP 5 českých komedií na Netflixu, které nezklamou a pobaví vás

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.