Pořádný bizár a film, kde nedává nic logiku… Diváci kritizují pokračování slavné Perinbaby, které teď míří na Netflix

Eva Lenská
Foto: Bontonfilm

Na Netflix míří pokračování úspěšné pohádky Perinbaba, kterého se však režisér Juraj Jakubisko už nedožil. Pohádka Perinbaba a dva světy měla v kinech premiéru loni v prosinci a byla vlastně i posledním filmem Dana Nekonečného. Bohužel nemá nejlepší hodnocení, ale nějaké klady na ní diváci i tak našli.

Hlavním hrdinou je Lukáš, syn Alžběty a Jakuba z kultovní Perinbaby. Ten se rozhodne vydat do světa na zkušenou. Chce najít pravou lásku i štěstí. Od počátku jeho cesty mu tu a tam pomůže najít správnou cestu hodná Perinbaba, leč smrtka Zubatá se mu snaží škodit a klade mu do cesty záludné nástrahy.

Brzy najde šikovného psa Ucha a společně hledají bájnou zemi hojnosti, která podle pověstí leží za sedmero horami a sedmero moři až na samém konci světa. Na zámku se dostanou do vězení, ve městě zničí i zachrání velkou svatbu a v zemi divoženek se Lukáš zamiluje do krásné dívky. Nakonec se v pohyblivém městě a v království, ze kterého zmizely všechny ženy, musí utkat s havraními bojovníky.

ČTĚTE TAKÉ: 6 SEVERSKÝCH FILMŮ, KTERÉ SE ŘÍTÍ NA NETFLIX: NABÍZÍ SKUTEČNÝ PŘÍBĚH Z 2. SVĚTOVÉ VÁLKY I ADAPTACI KRIMI ALEXE AHNDORILA

Pokračování Perinbaby je plné fantazie, náročných triků i humoru a podle tvůrců přináší příběh pro všechny generace. Ačkoli je již jaro, Perinbaba je spojená se zimou, její jméno totiž znamená Peřinová bába a ze svých duchen posílá dolů na zem sníh.

V pohádce si zahráli Lukáš Frlajs, Valéria Frištik, Ivan Romančík, René Štúr, Daniel Nekonečný, Andrea Verešová, Darija Pavlovičová, Sabina Skalická, Klára Cibulová, Petra Kolevská, Ľudmila Swanová, Lívia Bielovič, Ľubomír Paulovič, Václav Upír Krejčí a Denisa Biskupová. Pomocí triků a moderních technologií se na plátně objevila i Giulietta Masina, která zemřela v roce 1994.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: PRVOTŘÍDNÍ SCI-FI RIDLEYHO SCOTTA VÁLCUJE NETFLIX S HODNOCENÍM 84 %. DIVÁCI VYCHVÁLILI BRAVURNÍ HERECKÉ VÝKONY A NEUBRÁNILI SE ANI SLZÁM

Na ČSFD si snímek vysloužil nepříliš slavné hodnocení 40 %. Jak se o pokračování Perinbaby vyjádřili diváci? „Příběhově úplně zmatený film, kde nedává nic logiku a nevíte, co se v něm vlastně odehrává. Ale výtvarně je to moc krásná záležitost, taková vzpomínka na geniálního Jakubiska,“ napsala divačka, která dodala, že pohádku bere jako nedokončené dílo velkého skladatele.

„Asi největší bizár co jsem viděl. Ale nemůžu říct, že bych se nebavil,“ přiznal jeden z recenzentů a další doplnil: „Velmi nesourodý guláš, kterým občas probleskne pár sekund Jakubiskovy retro poetiky. Těžko zjistíme, za co může on a za co ti, kteří po něm film dokončovali, ale je bolestně patrné, že se všechno mnohokrát razantně přestříhávalo a přezvučovalo.“

NAPSALI JSME TAKÉ: CILLIAN MURPHY SE NESTIHNE ANI VYČŮRAT. BYL OZNÁMEN DALŠÍ FILM, VE KTERÉM SI ZAHRAJE. MŮŽEME SE TĚŠIT NA POŘÁDNĚ NAPÍNAVÉ KRIMI

Ačkoli diváci chválili Jakubiska a jeho vizionářství, rozpoznatelný rukopis a vizuální stránku, nadávali na splašený a chaotický děj. Nelíbily se jim ani herecké výkony, maximálně chválili Nekonečného nebo zesnulou Masinu. Rovněž doporučovali zapomenout na srovnání s jedničkou a brát dvojku jako samostatný projekt. Nicméně je nadchla třeba píseň k filmu, kterou nazpíval Miro Žbirka.

Pohádka Perinbaba a dva světy bude mít na Netflixu premiéru 10. dubna.

Zdroj:

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.