Prvotřídní sci-fi Ridleyho Scotta válcuje Netflix s hodnocením 84 %. Diváci vychválili bravurní herecké výkony a neubránili se ani slzám

Eva Lenská
Foto: Twentieth Century Fox Film Corporation

Netflix momentálně válcuje bombastický sci-fi film Marťan (The Martian) režiséra Ridleyho Scotta. Premiéru měl v roce 2015 a je natočen podle knihy Andyho Weira, která vyšla i v českém překladu. Tento dobrodružný kousek s Matten Damonem v hlavní roli se navíc pyšní dvěma Zlatými glóby a skvělým hodnocením diváků.

Marka (Matt Damon) a jeho kolegy během dobrodružné mise na Mars zaskočila prašná bouře a on v ní téměř zahynul. Zbytek jeho týmu planetu rychle opustil v domnění, že je mrtvý. Jenže on přežil a ocitá se tak sám na nehostinné planetě. Má k dispozici pouze omezené zásoby, takže musí využít veškerý svůj důvtip a technické znalosti, aby nejen přežil, ale také našel způsob, jak vyslat signál na Zemi, že je naživu.

ČTĚTE TAKÉ: TARANTINO CHYSTÁ SVOJI LABUTÍ PÍSEŇ. DO SNÍMKU O KRITIKOVI FILMŮ PRO DOSPĚLÉ NEJSPÍŠ OBSADÍ BRADA PITTA

Foto: Twentieth Century Fox Film Corporation

Ve chvíli, kdy se mu to povede, začne miliony kilometrů daleko od něj NASA a mezinárodní tým vědců usilovně pracovat na tom, aby dostali toho „Marťana“ domů. Ve skoro beznadějné situaci se jediným možným řešením ukáže být návrat rakety s členy Markova týmu, kteří jsou na cestě na Zem. Hodit ve vesmíru zpátečku kvůli záchranné misi však znamená vystavit celou posádku velkému nebezpečí.

Snímek Marťan se na Netflixu okamžitě dostal do TOP 10 nejsledovanějších filmů a aktuálně si v Česku drží první příčku. A není divu, protože diváci ho milují. Například na Kinoboxu má skvostné hodnocení 84 %. Místní recenzenti na něj pěli jen samou chválu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: DALŠÍ FILM, KTERÝ DOSTAL ČESKÉHO LVA, MÍŘÍ NA NETFLIX: HODNĚ SILNÉ TÉMA A SKVĚLE ZAHRANÉ ROLE, POCHVALUJÍ SI DIVÁCI A DÁVAJÍ MU 82 %

„Film měl hned od začátku spád a nepáral se s diváky, prostě vás hodil doprostřed vesmírné mise, která jak vidno nevyšla podle plánu. Matt Damon je prostě vynikající herec, jeho scéna, kde čekal v modulu na záchranu byla emočně tak skvěle zahraná, že jsem se neubránil slze,“ uvedl jeden z nich.

„Výborný film, který utekl jako voda. Dokonalé napětí a bravurní herecké výkony. Pro fanoušky vesmírných filmů jako jsem já, je to nutná povinnost. Ridley Scott zkrátka vytvořil dokonalé vesmírné dílo, u kterého se nebudete nudit,“ napsal další.

NAPSALI JSME TAKÉ: 6 SEVERSKÝCH FILMŮ, KTERÉ SE ŘÍTÍ NA NETFLIX: NABÍZÍ SKUTEČNÝ PŘÍBĚH Z 2. SVĚTOVÉ VÁLKY I ADAPTACI KRIMI ALEXE AHNDORILA

Dobrodružné sci-fi z roku 2015 se líbilo i ženám. „Marťan je výborný a realistický sci-fi film plný humoru i napětí se skvělými herci,“ prohlásila divačka, která četla i knihu. „Hlavní hrdina nepropadá beznaději, ale dokáže využít své znalosti, aby dokázal přežít. Celkově je to krásně natočené dobrodružství, působí velice pozitivně,“ dodala.

Mnozí diváci si posteskli, že Marťan nedostal Oscara, ačkoli měl sedm nominací. Konkurence však byla veliká a Damonovi vyfoukl sošku stejně nadaný Leonardo DiCaprio za svůj parádní herecký výkon ve filmu REVENANT Zmrtvýchvstání. Zlatý glóbus ale Damonovi naštěstí neunikl.

Zdroj: CinemArt, Kinobox, Wikipedie

Hodnocení na Kinoboxu: 84 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.