6 severských filmů, které se řítí na Netflix: Nabízí skutečný příběh z 2. světové války i adaptaci krimi Alexe Ahndorila

Eva Lenská
Foto: Netflix

Netflix na stockholmské showcase představil šest připravovaných severských filmů. Došlo i na adaptace známých knih. Diváci se tak můžou těšit například na zfilmovanou detektivku Alexe Ahndorila, která loni vyšla i v českém překladu. Pojďme si lákavou severskou nabídku rozebrat podrobněji.

Severské filmy jsou velmi populární a na Netflixu se jim daří. Nebudeme však mrhat slovy a opěvovat dál jejich kvality, raději se vrhněme na to, co nás čeká v blízké budoucnosti. Začneme už zmíněnou knižní sérií Klíč Alexe Ahndorila. V češtině zatím vyšla jen kniha s názvem Až najdu Klíč, ale v létě bude vydán i další díl s názvem Zavřu oči v modlitbě. Budou zfilmovány obě?

Zatím je jistá pouze jedna z nich. Švédský snímek dostal pracovní název The Key Series a představí soukromou vyšetřovatelku Julii Stark, kterou si najme bohatá rodina, aby vyřešila vraždu spáchanou na jejich panství na severozápadě Švédska.

Spoustu napětí přinese i snímek Little Siberia finského režiséra Dome Karukoskiho, který má na kontě mimo jiné i dobře natočený film Tom of Finland. Jeho novinka bude vyprávět o odlehlé vesničce, která se navždy změní, když jedné noci propadne střechou auta meteorit. I v tomto případě jde o knižní adaptaci, konkrétně románu od Antti Tuomainena, jenž pod názvem Malá Sibiř vyšel v češtině v roce 2020.

ČTĚTE TAKÉ: ČEŠI A SLOVÁCI NATOČILI DĚSIVÝ MYSTERIÓZNÍ THRILLER PODLE HOROROVÉHO BESTSELLERU JOZEFA KARIKY. UŽ MÍŘÍ DO KIN

The Swedish Connection
Foto: Netflix

Netflix také chystá pokračování dánského filmu Maybe Baby režisérky Barbary Topsøe-Rothenborg. Maybe Baby 2 líčí příběh dvou párů, které spojilo nedorozumění při výměně dětí a nyní se snaží žít společně v rodinném kolektivu.

Těšit se můžeme i na švédské drama z 2. světové války The Swedish Connection, které se zaměří na skutečný příběh Gösty Engzella. Tento anonymní úředník na švédském ministerstvu zahraničí ovlivnil vládní politiku takovým způsobem, že pomohl zachránit Židy v nacisty ovládaných zemích, jako je Norsko a Dánsko. Ve filmu si zahrají Henrik Dorsin, Sissela Benn, Jonas Karlsson, Johan Glans, Marianne Mörck, Oscar Töringe, Loa Falkman a Olle Jansson.

Netflix nabídne i filmovou adaptaci bestselleru švédské spisovatelky Emmy Hamberg Je M’Appelle Agneta. Půjde o zajímavé drama o čtyřicetileté ženě, která opustí svůj dosavadní bezpečný způsob života a stane se au-pair ve Francii.

Na závěr tu máme i něco pro děti. Norský vánoční snímek The Snow Sister se točí kolem jedenáctiletého chlapce Juliana, jehož nadcházející Vánoce jsou zabarveny smutkem. Naštěstí najde opět radost ve společnosti nové kamarádky Hedvig. Ta v něm znovu zažehne vánoční náladu a zavede ho do podivného domu a k záhadnému starému muži.

Zdroje: Deadline, What’s on Netflix, Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.