Důkaz, že český film stále má co nabídnout: Na Netflix míří tuzemské futuristické sci-fi, které obstojí i v zahraniční konkurenci

Foto: Bioscop

Když se řekne sci-fi film, jehož děj se odehrává v roce 2041, málokdo si představí, že by mohlo jít o český snímek. Ovšem tentokrát tomu tak opravdu je. Na Netflix míří Bod obnovy, film z roku 2023, který si od diváků i kritiků vysloužil skvělá hodnocení.

Píše se rok 2041 a lidstvo konečně dokáže obelstít smrt. V případě nepřirozeného úmrtí má každý člověk možnost být znovu oživen. Stačí si jen každých 48 hodin vytvořit zálohu osobnosti, tedy bod obnovy. Existuje však hnutí, které se tento proces snaží sabotovat. Agentka Em se postupně zaplétá do případu, který není tak snadný, jak by se mohlo zdát. Důsledky totiž zasahují až do nejvyšších pater politických institucí. Kromě toho se nabízí otázka, zda si každý člověk opravdu zaslouží znovu ožít.

Snímek dlouhý 111 minut, který natočil režisér Robert Hloz, měl premiéru v létě na filmovém festivalu v Karlových Varech. Na scénáři se podíleli Tomislav Čečka, Robert Hloz a Zdeněk Jecelín. Hlavních rolí se ujali Andrea Mohylová, Matěj Hádek, Václav Neužil ml., Milan Ondrík, Karel Dobrý, Agáta Kryštůfková a Jan Vlasák. První jmenovaná získala za hlavní roli velké uznání od filmových kritiků i diváků.

Futuristické sci-fi, které do kin přilákalo kolem sto tisíc diváků, nyní budou mít možnost vidět další lidí prostřednictvím streamovací platformy Netflix, na kterou dorazí 24. ledna. A rozhodně je na co se těšit. Za své mluví například i vynikající hodnocení na Kinonoboxu, kde má Bod obnovy 74 %.

České sci-fi Bod obnovy (2023).
Foto: Bioscop

„Dlouho jsem váhal, jaké hodnocení tomuto filmu dát. Nakonec sem se rozhodl pro plný počet a to pouze proto, že tento film hodnotím jako nejlepší český film za docela dlouhou dobu. České filmy v poslední době přichází jen se stupidními komediemi a pohádkami, ale tohle je prostě úplně jiné kafe, a kdybych to nevěděl, tak bych nevěřil, že tohle natočili Češi,“ píše zde jeden z recenzentů.

„Výborný vizuál, má to formu seriózního sci-fi filmu. Někdy kolem poloviny docela zvolňuje a rozbíhá se do mnoha stran. Na české poměry ambiciózní projekt, který má zajímavý šmrnc,“ uvádí jiný a další dodává: „Perfektní sci-fi se vším co k tomu patří. Dlouho jsem si takto film neužil a už se těším na budoucnost české kinematografie.“

České sci-fi Bod obnovy (2023).
Foto: Bioscop

Marek Čabák z NerdFixu o filmu pak chválí především vizuální zpracování, a to hned v několika rovinách. „Nejde jen o dechberoucí speciální efekty, které jsou doslova světové úrovně a doplňují film tak krásně, že máte problém poznat, co bylo zpracováno prakticky a co v postprodukci. Ale to dává smysl, protože režisér často a pravidelně komunikoval s týmem VFX a přímo se podílel na výrobě, ale zároveň měl jasnou představu o potřebách i omezeních natáčení, takže záběry správně pořídil a vhodně nastavil. Což je přesný opak toho, co dnes dělá například Marvel nebo Disney,“ píše.

Že se může vizuál plný fascinujících pohledů na futuristickou Prahu směle rovnat zahraničním žánrovkám, si myslí i Martin Mažári z Totalfilmu. „Pobaví i několik vizuálních easter-eggů v pozadí, které lze při pozorném sledování plátna zachytity“ dodává.

Podle Jonáše Zbořila ze Seznam Zpráv ukazují Robert Hloz a jeho štáb, že jsou schopní dotáhnout velké nápady až do konce. „To je pro žánr, který byl v Česku léta v hibernaci, dost zlomové. I proto pomůže Bod obnovy změnit krajinu českého filmu,“ uvádí.

Bod obnovy bude letos mimochodem také bojovat o Českého lva. Přímý přenos se uskuteční 9. března od 20.10 hodin v přímém přenosu České televize z pražského Rudolfina na ČT1.

Zdroje: Bioscop Presskit, Kinobox, NerdFix, TotalFilm, Seznam Zprávy

Hodnocení na Kinoboxu: 74 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.