Nový švédský katastrofický film sice boduje na Netflixu, diváky ale zklamal. Nelíbí se jim vztahy, slzy a málo zničených domů

Eva Lenská
Foto: SF Studios

Novému švédskému katastrofickému thrilleru Nad Propastí (The Abyss, Avgrunden) se na Netflixu daří. S přehledem se dostal do TOP 10 nejsledovanějších filmů, nicméně diváci vůči němu mají dost výhrad. Vyplatí se ho tedy vůbec sledovat?

Frigga je šéfkou ochranky dolu Kiirunavaara, jenž se nachází u města Kiruna. Práce je to nebezpečná, jde totiž o největší důl na železnou rudu na světě. To ale není vše. Frigga je kromě toho také ženou, která se snaží sladit svůj pracovní i rodinný život. Má sice nového přítele Dabira, ale její ex Tage se jí nechce vzdát.

Je to komplikované, ale proti tomu, co se stane, jde o malichernost. Když se v městečku náhle začne lidem otřásat půda pod nohama a na silnicích se objeví obrovské trhliny, jsou spory s bývalým to poslední, co Friggu trápí. Důl svým bezedným chřtánem pohlcuje části města a obyvatelům hrozí smrt. Podaří se hrdince dostat všechny pryč dřív, než budou vtaženi do propasti?

ČTĚTE TAKÉ: NETFLIX CHYSTÁ HISTORICKÝ SERIÁL O VRAŽDĚ AMERICKÉHO PREZIDENTA GARFIELDA. MAJÍ HO NA STAROST TVŮRCI HRY O TRŮNY

Nad propastí (The Abyss)
Foto: SF Studios

Popisek zní dobře, místy až děsivě, ale co můžou diváci od filmu čekat doopravdy? Na ČSFD si vysloužil 47 %, což není žádná sláva. Na Netflixu sice kraluje v TOP 10, ale jinak je spíš zklamáním. Lidé se těšili na thriller a dostali vztahovku.

„Málem jsem se utopil v slzách. Brutální katastrofický film, který vás uklidní jen závěrečným hulákáním muezína,“ uvedl jeden z diváků. „Spíš otravné rodinné drama, než katastrofický film. Hodinu se řeší rozbitá rodina a pořád se hledá ztracený syn. Následuje katastrofa, propad města a trvá to asi čtyři minuty a vidíme, že spadnou asi čtyři budovy. Nuda,“ dodal další.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: KRIMINÁLNÍ DRAMA IGNORACE PODLE SKUTEČNOSTI ROZHODNĚ NENÍ PRO SLABŠÍ POVAHY. UKÁŽE SYSTÉM ZNEUŽÍVÁNÍ DĚTÍ, KTERÝ V ROCE 2018 ŠOKOVAL SVĚT

„Zoufale špatnej scénář a otřesné herecké výkony jsou podpořeny klasickými přísadami moderního filmu: lesbický vztah, muslim tmavší pleti a emancipovaná matka velitelka, která si to na střídačku rozdává s manželem a milencem. Na rozdíl od Trolla se tohle seveřanům hrubě nepovedlo,“ napsal otevřeně jiný nespokojený kritik.

Žádné terno a velký hit tedy nečekejte, pokud chcete vidět nějaký dobrý severský thriller, zkuste třeba snímek Šťastně až do smrti nebo minisérii Kaštánek.

Zdroje: Netflix, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.