Blaženy prsa, otřes mozku nebo zatčení Dejdara: Co jste možná nevěděli o trilogii Slunce, seno…

Anež Štefanová
Foto: Filmové studio Barrandov

Neexistuje asi nikdo, kdo by neznal starou dobrou klasiku, bláznivé letní komedie z trilogie Slunce, seno… Při příležitosti oslavy Dne Slunce jsme si pro vás připravili nějaké zajímavosti a chyby, kterých jste si možná ve filmech nevšimli.

Slunce, seno, jahody

  1. Ve scéně, kde je Škopková (Helena Růžičková) na hřbitově, jsou z kostela slyšet varhany. Nehrál na ně nikdo jiný, než sám režisér Zdeněk Troška.
  2. V době natáčení měla Jiřina Jirásková zákaz natáčet. Zdeněk Troška ale chytře obelstil barrandovská studia a podařilo se mu ji obsadit.
  3. Film se kvůli režimu nikdy nedočkal oficiální premiéry a kvůli cenzuře byla většina scén odstraněna. Hrál se jen v jednom jediném kině v Praze. Zdeněk Troška čelil za natočení filmu hrozbě zákazu natáčení na dobu pěti let.
  4. Ani v jednom z filmů není zmíněno, jaké zaměstnání dělá otec Škopek. Režisér si ho prý představoval jako traktoristu.
  5. Komparzisté brali za den natáčení 140 Kč a komparz dělala v podstatě celá vesnice, protože důchody byly nízké a místní důchodci si chtěli přivydělat.
Foto: Filmové studio Barrandov

Slunce, seno a pár facek

  1. Film svým vznikem zachránil v té době krachující barrandovská studia.
  2. Scénu, kde jsou Blaženě (Veronika Kánská) vidět prsa, si herečka vymyslela sama, v původním scénáři tato scéna nebyla.
  3. Pamatujete si závěrečnou fackovací scénu? Tak ta se točila celkem 16krát a natáčení bylo rozloženo do čtyř dnů. Každá fackovací scéna z celé trilogie navíc byla reálná a třeba Helena Růžičková měla u fackování dobrý rozmach. Nemůžeme se tak divit, že se hercům do točení této scény nechtělo. Zachránili to ale komparzisté, kteří herce uplatili pálenkou.
  4. Představitelé některých postav byli nalezeni na opravdu zvláštních místech. Své o tom ví i Kája Kroupa, představitel Josefa Stárka, kterého Zdeněk Troška objevil v nočním gay baru, kam pravidelně chodíval.
  5. Určitě si pamatujete větu: „Matoušková, to vám nestačí. že už vás dvakrát sestřelili?” Tato věta měla být už v prvním díle, ze kterého byla opakovaně vystřižena kvůli cenzuře.
Foto: Filmové studio Barrandov

Slunce, seno, erotika

  1. Během natáčení došlo ke zranění. Učitelka si při únosu pádem na dlažbu způsobila otřes mozku. Ve filmu je ponechaný původní záběr, takže je vidět, jak silný náraz to byl.
  2. Striptýzová scéna u řeky se točila bez diváků pouze se štábem. Dav tleskajících lidí se natáčel zvlášť.
  3. Při natáčení došlo málem i k zadržení jednoho z herců. Bernardo (Martin Dejdar) dostal od babičky (Valerie Kaplanová) kanadské dolary. Když je ale v Itálii chtěl vyměnit, zjistilo se, že jsou falešné, a herci hrozilo zatčení italskou policií.
  4. Film navštívilo v kinech téměř milion diváků a vydělal přes 13 milionů korun.
  5. Farář Otík (Luděk Kopřiva) dostal od mnichů z Itálie počítač Sharp MZ-5641.
Foto: Filmové studio Barrandov

Chyby z filmů

  1. Ve scéně, kde Evík (Jaroslava Kretschmerová) s Milunou (Petra Pyšová) pijí rum, je lahev plná jen do půlky, jak se ale objeví Škopková, obsah lahve se najednou zvětší na tři čtvrtiny (2. díl)
  2. V kanceláři visí kalendář s rokem 1983. Ve filmu se děj odehrává jen v řádu měsíců, ale ve stejném filmu je pak vidět kalendář s rokem 1988 (1. díl).
  3. Delegace s otcem Pláničky je doprovázena pionýry, kteří v jednom záběru běží za autem a v druhém už před autem (1. díl).
  4. Při odjezdu Šimona Pláničky (Pavel Kikinčuk) má motorka vytočené přední kolo doleva, v dalším záběru je ale kolo vytočené doprava (1. díl).
  5. Autobus Karosa LC 736, kterým se herci a štáb dopravili do Itálie, několikrát změnil poznávací značku. Nejdřív měl značku TU 84-02, pak se změnila na ST 25-19. Zvuk motoru autobusu byl navíc doplněn dalším zvukem motoru, který patřil jinému autobusu (3. díl).

Zdroj: ČSFD, Imdb

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Miroslav Holík

    Slunce senoa pár facek. Přes plot je zvedána televize Azurit adolů padá televizor Carmen...