Brutální vraždy a hromada napětí: Na Netflix míří mrazivý dánský thriller Kaštánek natočený podle bestselleru Sørena Sveistrupa

Eva Lenská
Foto: Netflix/Tine Harden

Severské krimi thrillery jsou velmi populární, proto si fanoušci seriálu Vražda a filmu Sněhulák zase přijdou na své. Autor knižní předlohy má navíc s uvedenými thrillery hodně společného. Kaštánek slibuje mrazivé napětí a řadu brutálních vražd.

Søren Sveistrup není jen spisovatel, ale především uznávaný scénárista, který se podílel na úspěšném seriálu Vražda (The Killing) z roku 2012. Kromě toho pracoval na filmu Sněhulák (Snowman), který měl premiéru v roce 2017. Milovníkům severských kriminálek nemusíme připomínat, že knižní předlohu napsal populární norský spisovatel Jo Nesbø. Už z toho je tak trochu vidět, co můžeme od Kaštánka (The Chestnut Man) očekávat. Ještě dodejme, že tato prvotina Sørena Sveistrupa byla přeložena do 28 jazyků a vydána v 50 zemích, včetně České republiky.

Tentokrát se bude vraždit v Kodani a nebude to pro slabší povahy. Napětí začne houstnout ve chvíli, kdy je na dětském hřišti objeveno tělo mladé ženy. Ta byla očividně brutálně zavražděna a chybí jí jedna ruka. Vedle mrtvoly leží malá figurka vyrobená z kaštanů a větviček.

Případu se ujmou vyšetřovatelka Naia Thulinová (Danica Curcic) a její nový parťák Mark Hess (Mikkel Boe Følsgaard), kteří se snaží najít stopu k odhalení vraha. Brzy narazí na důkaz, který souvisí s případem zmizelé dcery političky Rosy Hartungové. Na kaštanovém panáčkovi se totiž nalezne otisk jejího prstu. Jenže dívka je již rok nezvěstná a všichni ji považují za mrtvou. Krátce na to ale dojde k další vraždě a oba detektivové mají co dělat, aby nelítostného sériového vraha zastavili.

Severské krimi thrillery bývají temné, děsivé a brutální. Vrahové své oběti obvykle zohaví a velmi dobře skrývají svůj motiv. S vyšetřovateli komunikují v hádankách a čas od času využijí i hračky nebo dětské říkanky. Z jejich činů jde mráz po zádech. Vášniví čtenáři těchto knih jsou jistě zvědaví, zda se tvůrcům podaří všechno to napětí a další klasické přísady vložit i do tohoto šestidílného seriálu.

Naše očekávání jsou vysoká, jelikož Kaštánka režírovali Kasper Barfoed a Mikkel Serup, který už pracoval i na výše zmíněném seriálu Vražda. Kromě toho byli do dalších rolí obsazeni Iben Dorner, Lars Ranthe, David Dencik či Esben Dalgaard.

Kaštánka si můžete na Netflixu pustit 29. září.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.