Kriminální drama Ignorace podle skutečnosti rozhodně není pro slabší povahy. Ukáže systém zneužívání dětí, který v roce 2018 šokoval svět

Michaela Pašková
Foto: Bhavyanshu Singh/Netflix

Na Netflix vstoupilo indické kriminální drama Ignorace (Bhakshak), které vychází ze skutečných zločinů odehrávajících se v útulcích vedených nevládní organizací. Případ, který v roce 2018 šokoval svět, zahrnuje systém zneužívání, znásilňování a mučení nezletilých. Přestože oběti prožily peklo, zásluhou nového modelu rehabilitace jsou nyní dle vlády sebevědomými členy společnosti.

Nové kriminální drama Ignorace, v jehož čele stojí herečka Bhumi Pednekar, vypráví příběh mladé novinářky Vaishali Singh, která riskuje svůj život, aby světu odhalila pravdu o státem financovaném útulku nacházejícím se v Muzaffarpuru v indickém státě Bihár. Jelikož za zařízením stojí vlivní lidé, policie ani média se případem nechtějí zabývat, i když o systematickém zneužívání nezletilých dívek ví.

Film není pro slabší povahy. Začíná scénou, kdy během pokusu o znásilnění muž dívce vloží do pohlavního orgánu chilli a jejímu křiku se směje. Přicházející ředitel útulku sice muže seřve a upozorní ho, že s ní měl mít jenom sex, ale nijak ho nepotrestá. Namísto toho trpící dívku zabíjí a následně její tělo převáží ke spálení. Na otázku dalšího muže, kdo zapálí hranici a do jaké kasty dívka patřila, pachatel odpovídá: „Je to sirotek, ty šmejde.“

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: ŠOKUJÍCÍ DOKUMENT UKAZUJE DĚTSKOU ORGANIZACI JAKO RÁJ PEDOFILŮ. PŘI NATÁČENÍ BYLO ZDOKUMENTOVÁNO 82 209 PŘÍPADŮ ZNEUŽÍVÁNÍ

Indické kriminální drama Ignorace.
Foto: Netflix

Pro India Today herečka uvedla, že když točíte snímek o násilí páchaném na dětech, doufáte, že bude pro diváky sledovatelný, protože to, co se za ním skrývá, vám svírá žaludek. Natáčení pro ni bylo emocionálně náročné a pořád ji pronásleduje to, co se dozvěděla. „Měla jsem k dispozici spoustu výzkumného materiálu. Nešťastné je, že to bylo vlastně něco, co se stalo malým holčičkám,“ okomentovala.

Ačkoli je film fiktivní, odráží se od skutečných událostí. Stejně jako v kriminálním dramatu zločiny vyšly na světlo prostřednictvím šokující zprávy, kterou v květnu 2018 zveřejnila Tata Institute of Social Sciences. Zpráva obsahovala podrobné informace o sexuálním vykořisťování, fyzickém týrání a mučení svěřených dětí, převážně dívek od 7 do 17 let. Zločiny se odehrávaly v útulcích po celém Biháru, zejména v jednom v Muzaffarpuru, který vedl bývalý poslanec Brajesh Thakur ukrývající se za nevládní organizací.

Po předložení zprávy zahájila bihárská policie vyšetřování, které vedlo k zatčení 12 osob včetně Thakura. Zajímavé je, že ten už dříve čelil obvinění v případu, kdy bylo nalezeno 11 pohřešovaných dívek z jiného útulku. V roce 2020 byl Thakur a dalších 18 osob odsouzen k doživotnímu trestu.

PSALI JSME: MILÁČEK NÁRODA PŘES 50 LET ZNÁSILŇOVAL DĚTI I DOSPĚLÉ. KRYLA HO POLICIE I ADVOKÁT KRÁLOVNY

Vyšetřování případu dívčího útulku v Muzaffarpuru odhalilo korupci a trestnou činnost místních úřadů, které byly obviněny z toho, že před zneužíváním zavíraly oči. Aby Ministerstvo sociální péče oběti rehabilitovalo, rozhodlo se je poslat studovat hotelový management do Bengalúru. První skupinu 14 obětí, dívek i chlapců z různých útulků, ministerstvo vyslalo na jednoletý kurz v roce 2020.

„Naše minulost už nikoho nezajímá. Užíváme si tento život. Mým prvním cílem je našetřit si, než začnu přemýšlet o svatbě,“ řekla jedna z obětí pro The Indian Express. Další dodala, že zásluhou kurzu může nyní pracovat ve čtyřhvězdičkovém hotelu. „Máme pocit, jako bychom se znovu narodili a v lepším světě. Máme důvod naši strastiplnou minulost hodit za hlavu.“

Většina z obětí zůstává v kontaktu s pracovníky bihárského Ministerstva sociální péče, které sleduje jejich pokroky. „Je povzbuzující vědět, že tyto dívky, které zažily velkou temnotu, jsou nyní sebevědomými profesionálkami,“ uvedl Atul Prasád, jenž dříve býval tajemníkem ministerstva a nyní působí jako předseda bihárské Komise pro veřejné služby.

Zdroje: Ignorace, India Today, The Indian Express, FirstSpot, Life Style Asia

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.