Film, kterému stojí za to věnovat plnou pozornost: Letošní adept na Oscara o letecké katastrofě ovládl Netflix a nadchl diváky

Foto: Netflix

Netflix hned na začátku roku nasadil laťku pořádně vysoko. Vydal skvělou akční komedii Bratři Sunovi (The Brothers Sun), napínavý thriller od mistra zvratů Podruhé mě neoklameš (Fool Me Once) a také film Sněžné bratrstvo (Society of the Snow), který letos bude soutěži o Oscara. Diváci ani kritici na něj nešetří chválou.

Začátkem ledna vyšel na Netflixu očekávaný survival film Sněžné Bratrstvo od režiséra Juana Antonia Bayony. Snímek je rekonstrukcí skutečné letecké havárie, která se stala v Andách v roce 1972 a donutila přeživší přijmout extrémní opatření. Let 571 uruguayského letectva, který byl najat, aby dopravil tým Montevidea Old Christians Rugby Club do Chile, tehdy havaroval ve výšce 11 712 stop (3 500 metrů) v Andách.

Z jeho 45 pasažérů, kteří se skládali převážně z ragbyového týmu, jejich přátel a rodiny, přežilo pouze 33. Letecká havárie však nebyla tím nejhorším, co museli pasažéři absolvovat. Zatímco trup letadla byl z velké části neporušený, poskytoval omezenou ochranu před drsnými živly.  Ti, kteří pád letadla přežili, bez teplého oblečení čelili sněhu a krutému mrazu a také nedostatku jídla. Museli se tedy nakonec i proti svým morálním hodnotám a přesvědčením uchýlit k pojídání zemřelých spolucestujících.

Během několika dalších týdnů v krutých podmínkách zemřelo šest dalších lidí. Dne 29. října pak lavina zasypala trup letadla a naplnila jeho část sněhem, což způsobilo osm dalších úmrtí. Nakonec 22. prosince, 72 dní po havárii, kdy bylo naživu už jen 16 lidí, dorazily k troskám dva vrtulníky, aby přeživší zachránily.

ČTĚTE TAKÉ: PRVOTŘÍDNÍ BOJOVÉ SCÉNY A JEDNA Z NEJLEPŠÍCH VĚCÍ, KTEROU JSTE ZA POSLEDNÍ DOBU VIDĚLI. DIVÁCI MILUJÍ NOVOU AKČNÍ KOMEDII NETFLIXU

Hodnocení filmu Sněžné bratrstvo a recenze

Snímek Sněžné bratrstvo aktuálně na ČSFD dosahuje hodnocení 79 % a aktuálně vědě žebříček sledovanosti Netflixu v 70 zemích včetně Česka. „Netflix a J.A.Bayona doručil rekonstrukci známého příběhu o pádu letadla s rugby týmem v roce 1972 a i když originál Alive je povedený, tak tenhle modernější kabát tomu sluší ještě více,“ píše jeden z českých recenzentů a naráží na první snímek o této tragédii z roku 1993, který je v Česku známý jako Přežít (Na ČSFD má aktuálně 78 %).

„Bayonovi ty survivaly jdou, a po velmi explicitní scéně samotné havárie servíruje další silnou podívanou, která testuje divákovy nervy, žaludek a bohužel místy i trpělivost. Mocné finále i parádní kamera to každopádně zpečetily na 7/10 a Netflix si tak zkraje roku připisuje vzácně povedený filmový zářez,“ hodnotí snímek další uživatel ČSFD a jiný zase píše: „Řemeslně mistrná filmařina, který věříte každou sněhovou vločku, každej výdech páry i veškerý útrapy plný nekompromisní přírody, kterými si přeživší prochází.“

TAKÉ JSME PSALI: 5 NEJLEPŠÍCH SERIÁLŮ, KTERÉ V PROSINCI VYŠLY NA NETFLIXU: AKČNÍ JÍZDA, KTERÁ NENÍ PRO SLABÉ POVAHY NEBO APOKALYPTICKÉ SCI-FI

Sněžné bratrstvo. Muž v horách.
Foto: Quim Vives/Netflix

Na mezinárodní hodnoticí platformě Rotten Tomatoes dostal film 89 % od kritiků a 86 % od diváků. Ačkoliv se často tyto dva tábory na platformě neshodnou, tentokrát hodnotí poměrně shodně. „Je to příběh o tom, jak v sobě lidé v nejtemnějších časech nacházejí sílu,“ komentuje snímek například Lissete Lanuza Sáenz z LatinaMedia. „Sněžné bratrstvo je realistická kinematografie na impozantní úrovni provedení,“ uvádí zase Jonathan Romney z Financial Times.

Amon Warmann z Empire Magazine pak chválí film i režiséra: „Osamělá letecká havárie ustupuje působivému příběhu o lidskosti a přežití. Bayona je zde v působivé formě.“ A Kevin Maher z britského Timesu zase stejně jako mnozí další vyzdvihuje děsivé scény pádu letadla a dodává, že síla filmu spočívá v jeho morální vyrovnanosti a technické virtuozitě.

ČTĚTE TAKÉ: 10 NEJLEPŠÍCH FILMŮ ROKU 2023 PODLE ČSFD: OPPENHEIMER ZAOSTÁVÁ ZA DVĚMA ANIMÁKY, BODUJE I AKČŇÁK S CRUISEM

Muži u vraku letadla v Andách. Sněžné bratrstvo.
Foto: Netflix

Pozitivními komentáři ve velké míře nešetří ani zahraniční diváci. V hodnocení na Rotten Tomatoes například chválí herecké výkony a úchvatné prostředí. „Přeživší byli vykresleni s úctou a důstojností uprostřed nesnesitelného utrpení. Je to film, kterému stojí za to věnovat plnou pozornost,“ píše další.

Zajímavý je také názor jednoho z uruguayských diváků. „Jsem Uruguayec, vyrostli jsme s jejich příběhem. Četli jsme jejich knihy, poslouchali jsme je ve školách. Tento film byl prvním uměleckým dílem, díky kterému jsem pocítil, jak žili. Je to úžasný film (kinematografie, scénář, herecké výkony, soundtrack a přesnost). Jsem režisérovi velmi vděčný, protože se opravdu zachoval ke všem pozůstalým, příbuzným a zesnulým s úctou. Americký film Přežít pro nás byl příliš hollywoodský. Tato verze působí jako naše verze, která poskytla některé maličkosti, díky kterým je film skvělý, zaměřila se na detaily, spojení s rodinami, jazyk, osobitost, náš humor a kulturu,“ píše.

Nutno dodat, že snímek si vysloužil velké ohlasy i na filmovém festivalu v Benátkách, kde měl premiéru a bude v roce 2024 reprezentovat Španělsko na Oscarech.

TAKÉ BY VÁS MOHLO ZAJÍMAT: NETFLIX NEMĚL S DIVÁKY SLITOVÁNÍ: ZRUŠIL 29 POŘADŮ VČETNĚ JEDNOHO Z NEJPOPULÁRNĚJŠÍCH FANTASY SERIÁLŮ

Sněžné bratrstvo.
Foto: Netflix

Zdroje: Netflix, Rotten Tomatoes, FlixPatrol, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.