10 nejlepších filmů roku 2023 podle ČSFD: Oppenheimer zaostává za dvěma animáky, boduje i akčňák s Cruisem

Michaela Pašková
Foto: Universal Pictures

Začátek roku 2024 vybízí k tomu, abychom se podívali na snímky, které diváky loni nejvíce bavily. Dle ČSFD žebříčku, který vychází z celkového hodnocení samotných uživatelů, můžeme vidět, že se do filmové TOP 10 probojovaly filmy z kin, filmových festivalů a rovněž VOD.

Výsledné umístění loňských novinek v TOP 10 je seřazeno podle průměru hodnocení všech filmů v procentech a množství hodnocení.

10. Bastard

Hodnocení na ČSFD: 85 %

Historické drama Nikolaje Arcela se odehrává v roce 1755 v Dánsku, kdy se zchudlý kapitán Ludvig Kahlen vydává dobýt drsnou, nehostinnou oblast a vybudovat ve jménu krále kolonii. Výměnou za splnění zdánlivě nemožného úkolu získá šlechtický titul. Jediný vlastník této oblasti Frederik de Schinkel je však proti. Mylně se domnívá, že tato zem patří pouze jemu. Když se dozvídá, že jeho služebná s manželem uprchli ke Kahlenovi, přísahá kapitánovi pomstu a hodlá ho ze své země vyhnat.

9. Mastičkář

Hodnocení na ČSFD: 82 %

Dramatický snímek z dílny Netflixu je inspirovaný kultovním románem polského spisovatele Tadeusze Dołęgy-Mostowicze, který byl v roce 1939 jedinou obětí evakuace po německé a sovětské okupaci. Snímek vypráví příběh uznávaného chirurga Rafala Wilczura, kterého opustila manželka. Svůj žal se vydá zapít do baru, kde se opije. Ještě téže noci ho okradou, vyhodí z auta a zraní si hlavu. V důsledku toho poté ztrácí paměť a stává se chudým tulákem, který pracuje ve mlýně. Přestože zapomněl kým je, nezapomněl na své lékařské umění, a tak v chudých vesnicích začne léčit lidi.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Recenze: Mastičkář je překvapením roku od Netflixu. Film, u kterého ukápne i slzička

8. Anatomie pádu

Hodnocení na ČSFD: 81 %

Rodinné drama Justine Triet si díky rafinovanému scénáři, nápadité režii a vynikajícím hereckým výkonům vysloužilo na filmovém festivalu v Cannes nejvyšší ocenění. Film vypráví příběh úspěšné spisovatelky, která se svým manželem a jedenáctiletým nevidomým synem žije v odlehlé chatě ve francouzských Alpách. Jednoho dne je její choť nalezen mrtev, což spustí vyšetřování, ve kterém je zásluhou své rázné povahy hlavní podezřelou.

7. Tonda, Slávka a kouzelné světlo

Hodnocení na ČSFD: 84 %

Animovaný snímek pojednává o jedenáctiletém Tondovi, kterého od narození provází jedinečná vlastnost. Jelikož svítí, jeho starostliví rodiče se ho snaží držet doma. Ve chvíli, kdy se do jednoho ze sousedních bytů o vánočních svátcích nastěhuje Slávka, získává Tonda v tajemné dívce svoji první opravdovou kamarádku. Beze strachu jí může ukázat svůj fantazijní svět v polštářkovém bunkru a ona jemu odhaluje zázračnou baterku, která z obyčejných věcí dokáže vytvářet úžasné obrázky a kouzelné světy, jež vidí pouze oni. Tím započne pátrání po původu záhadných chomáčků tmy, které z jejich domu vysávají sluneční světlo.

6. Mission: Impossible Odplata – První část

Hodnocení na ČSFD: 82 %

Tom Cruise si v červenci zopakoval roli Ethana Hunta, který se tentokrát se svým týmem vydává po stopách děsivé zbraně, jež může zničit celé lidstvo. Při nebezpečném pátrání se musí neustále ohlížet přes rameno, protože je mu v patách přízrak z jeho minulosti. Gabriel, jenž ho zná ještě v doby, kdy nebyl elitním agentem, ví o každé jeho slabině. Ethan, který vždy upřednostňoval rodinu a svůj tým před splněním mise, tak své priority musí přehodnotit.

PSALI JSME TAKÉ: 20 nejsledovanějších filmů a seriálů Netflixu za rok 2023: Je mezi nimi akční hit, který si diváci okamžitě zamilovali, i drsňák Hemsworth

5. The Covenant

Hodnocení na ČSFD: 82 %

Válečné drama režiséra Guye Ritchieho sleduje příběh seržanta americké armády Johna Kinleyho a afghánského tlumočníka Ahmeda, který po přepadení vynaloží značné úsilí, aby vojákovi zachránil život. Když se Kinley dozvídá, že Ahmedovi a jeho rodině nebyl poskytnut slíbený bezpečný odjezd do Ameriky, vrací se do válečné zóny, aby je zachránil před Talibanem.

4. Godzilla Minus One

Hodnocení na ČSFD: 83 %

Příběh nejnovějšího zpracování Godzilly se odehrává v období po druhé světové válce, kdy je vyčerpané Japonsko na dně svých sil. Přeživší pilot kamikadze Shikishima má dojem, že mnohokrát podvedl smrt. Když je ostrov Odo napaden neznámým monstrem, nepodaří se mu ho odlákat, a umírají tak inženýři válečných letadel. Protože ho tíží obrovská vina, spojí se skupinou veteránů, aby neznámé monstrum společně zničili.

3. Oppenheimer

Hodnocení na ČSFD: 84 %

Dalším snímkem spojeným s druhou světovou válkou je Oppenheimer. Ještě v době, kdy válka působila nerozhodně, Spojené státy a Německo sváděly dramatický boj o to, kdo dřív zkonstruuje atomovou bombu. V Americe se tajný úkol skrýval pod názvem Projekt Manhattan a jedním z jeho klíčových aktérů byl muž, po kterém je film pojmenován. Robert Oppenheimer se pod obrovským časovým tlakem pokoušel s týmem vědců sestrojit vynález, který potenciálně může zničit svět.

ČTĚTE TAKÉ: Filmaři při natáčení použili skutečné výbušniny a za filmem stojí Robert Pattinson aneb Co jste možná nevěděli o filmu Oppenheimer

2. Jagna

Hodnocení na ČSFD: 90 %

Polákům se v loňském roce opravdu dařilo. DK a Hugh Welchmanovi natočili historické animované drama vycházející z jednoho z nejvýznamnějších děl polské literatury. W. S. Reymont dokonce za svůj román získal Nobelovu cenu. Ústřední postavou příběhu je překrásná Jagna, chudá dívka, do které se zamiluje starý, ale bohatý sedlák Boryna. Ten se s ní i přes protesty své rodiny ožení. Jagna čelí zničujícímu rozhodnutí. Buď bude žít v blahobytu po boku Boryny, anebo se poddá lásce k Antkovi, jenž je synem jejího manžela.

1. Spider-Man: Napříč paralelními světy

Hodnocení na ČSFD: 88 %

Animovaný Spider-Man pojednává o Milesovi Moralesovi. Tento pavoučí chlapec v Brooklynu znovu střetává Gwen Stacyovou, se kterou se vydává na dobrodružnou cestu Mnohovesmírem. Dvojice se v něm setká s partou Pavoučích hrdinů, kteří chrání samotnou podstatu paralelních světů. Když se však skupina nedohodne na tom, jak se vypořádat s novým nebezpečím, Miles bude muset přehodnotit, co pro něj znamená být hrdinou. O úspěchu tohoto filmu svědčí fakt, že je v celkovém ČSFD žebříku na 55. místě.


Zdroje: ČSFD, IMDb

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.