8 filmů o apokalypse, které najdete na Netflixu. Vévodí jim Sandra Bullock a Leonardo DiCaprio

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Netflix je v současné době nepřehlédnutelným producentem napříč všemi žánry. Zdá se však, že streamovací gigant nalezl zvláštní zálibu v apokalyptických filmech. Od konce roku 2018 jich vydal osm, přičemž se některé zasloužily o založení vlastní franšízy. Jiné však takové štěstí neměly a u diváků neobstály.

Abychom vám usnadnili rozhodování, jak naložit s vašim časem, seřadili jsme pro vás apokalyptické snímky od nejhoršího k nejlepšímu.

8. IO

Hodnocení na ČSFD: 42 %

Stejně jako mnoho postapokalyptických filmů, ani IO nepostrádá velký námět. Drama představuje alternativní současnost, ve které se zemská atmosféra stala toxickou, což přinutilo lidstvo přežívat na IO, měsíci Jupiteru. Přestože se jedná o celkem zajímavé téma, diváci se v podstatě jednomyslně shodli na tom, že se děj filmu příliš táhne a je nemasný, neslaný.

7. Probuzení

Hodnocení na ČSFD: 43 %

Navzdory potencionálně zajímavému ději a silnému hereckému obsazení, je thriller z roku 2021 bezpochyby jedním z nejméně úspěšných filmů o apokalypse. Snímek přenáší diváky do doby, kde nikdo nemůže jít spát, čímž lidstvo propadá panice. Ačkoli by nedostatek spánku a z něj plynoucí pošramocená psychika mohly vytvořit zajímavý film, Probuzení diváci označují za názorný příklad toho, jak jde geniální nápad totálně zpackat.

6. V pasti: Barcelona

Hodnocení na ČSFD: 45 %

Po celosvětovém úspěchu původního snímku se Sandrou Bullock se děj loňské novinky překvapivě přesouvá do Katalánska. V tzv. rozšíření původního filmu se rovněž vyskytuje záhadná entita, která způsobuje, že každý, kdo se na ni podívá, si vezme život. Sebastian se svou dcerou Annou před entitou prchá zpustošenými ulicemi Barcelony, kde se jí nejenom snaží vyhnout, ale zároveň co nejrychleji utéct z města. Ihned po svém uvedení se postkapitalistický thriller stal nejsledovanějším filmem na Netflixu. Diváci označující rozšíření za slušný horor se shodli na tom, že původní snímek byl zajímavější.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: TVŮRCI NOVÉHO POSTAPOKALYPTICKÉHO THRILLERU ZNIČILI ULICE BARCELONY A MÍSTO SPECIÁLNÍCH EFEKTŮ DALI PŘEDNOST KASKADÉRŮM

5. Zom100: Co chceš stihnout, než tě sejme zombie

Hodnocení na ČSFD: 48 %

Dostali jsme se k loňskému filmu, který není zase tak špatný a má své fanoušky. Japonský snímek vycházející z populární manga série však frustrujícím způsobem nenaplňuje to, čím by mohl být. Příběh pojednává o kancelářském pracovníkovi, který maká od rána do večera a šéf si na něm rád vybíjí zlost, což ho psychicky ničí. Jednoho dne však vypukne zombie apokalypsa, ve které vidí příležitost začít konečně žít naplno. „Nejvíce mě pobavilo jak se hlavní hrdina po vypuknutí nákazy raduje, že nemusí do práce,“ uvádí jeden z hodnotících ve své recenzi na ČSFD.

4. Armáda mrtvých

Hodnocení na ČSFD: 52 %

V současné době vládne Netflixu snímek Rebel Moon, který rovněž pochází z rukou Zacka Snydere, jenž stojí za Armádou mrtvých. I když zombie horor nesplnil mnohá očekávání, rozhodně je důstojným přírůstkem do seznamu apokalyptických filmů Netflixu. Mírně komediální loupežná jízda představuje partu zlodějů, kteří dostanou za úkol vloupat se do kasina v Las Vegas. Jediný problém jsou zombie, jež ovládli město.

3. Nech svět světem

Hodnocení na ČSFD: 67 %

Jeden z nejlepších thrillerů na Netflixu plně využívá hvězdné herecké obsazení k vytvoření působivého příběhu o apokalypse. Julia Roberts se ve filmu zhostila role frustrované Amandy, která jednoho dne vezme svou rodinu na dovolenou. Následuje série podivných událostí, které jsou spojeny s domnělým kybernetickým útokem. Síla prosincové novinky, jež se stále umísťuje v TOP 10 nejsledovanějších filmů na Netflixu, pramení z nejistoty, kdy v podstatě žádná z postav pořádně neví, co se to vlastně děje.

ČTĚTE TAKÉ: RECENZE: APOKALYPTICKÝ THRILLER NECH SVĚT SVĚTEM NUTÍ DIVÁKY PŘEMÝŠLET O TŘETÍ SVĚTOVÉ. PODLE NĚJ SE EVROPA NACHÁZÍ NA POKRAJI PRVNÍ FÁZE

2. V pasti

Hodnocení na ČSFD: 73 %

V pasti je postapokalyptický thriller, který v roce 2018 spustil zalíbení Netflixu v tomto žánru. Jak už bylo výše zmíněno, hlavní myšlenka tohoto filmu vyžaduje, aby se Sandra Bullock pohybovala se zavázanými očima, což filmovému hitu přináší pěknou dávku napětí. „Slušná podívaná, ze které člověk občas chytá paranoiu,“ uvádí na adresu snímku jeden z hodnotících na ČSFD, přičemž další dodává, že takových počinů by chtěl mnohem více.

1. K zemi hleď!

Hodnocení na ČSFD: 74 %

Katastrofické drama s Leonardem DiCapriem a Jennifer Lawrence v hlavních rolích sleduje dvojici vědců, kteří se zoufale snaží varovat svět před blížícím se dopadem zběsilé komety o velikosti Mount Everestu. Lhostejnou prezidentku však varování vůbec nezajímá. Protože do dopadu komety zbývá pouze šest měsíců, vydává se dvojice na mediální turné s cílem, aby lidé pohlédli nahoru. Trefná a povedená satira přiměla nejednoho diváka k zamyšlení. „Přesvědčilo by mě to uvěřit, že lidstvo si nezaslouží nic než vyhynout, kdybych v to už dávno nevěřila,“ píše jedna z divaček ve své recenzi na ČSFD.

PSALI JSME TAKÉ: 10 ZAJÍMAVOSTÍ O FILMU K ZEMI HLEĎ! TELEFONNÍ ČÍSLO NA EROTICKOU LINKU NEBO NAHOTA MERYL STREEP


Zdroje: ČSFD, ScreenRant

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.