Tvůrci nového postapokalyptického thrilleru zničili ulice Barcelony a místo speciálních efektů dali přednost kaskadérům

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Streamovací gigant konečně svým uživatelům ke zhlédnutí nabízí postapokalyptický thriller V pasti: Barcelona (Bird Box Barcelona), od něhož si tvůrci slibují, že se zařadí mezi letošní největší trháky a překoná původní film se Sandrou Bullock v hlavní roli. Ten je dodnes třetím nejsledovanějším filmem v historii Netflixu.

Původní snímek V Pasti natočený dle stejnojmenného románu Joshe Malermana sleduje příběh ženy (Sandra Bullock), která se dvěma dětmi prchá před neviditelnou entitou. Jedná se o nebezpečnou cestu, protože sebemenší pohled na entitu způsobí, že lidé ihned páchají sebevraždy. Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi úspěšný film, krátce po jeho uvedení následovalo oznámení o natáčení tzv. „rozšíření“.

O scénář a režii V Pasti: Barcelona se postarali bratři Àlex a David Pastorovi. Díky jejich pilné práci nový snímek rozšiřuje původní film způsobem, díky kterému se od svého předchůdce liší. Přestože se odehrává v paralelní časové linii k původnímu filmu, skrývá pro diváky překvapení.

Poté, co záhadná síla zdecimovala světovou populaci, putuje Sebastian se svou dcerou Annou zpustošenými ulicemi Barcelony. Snaží se nejenom vyhnout neviditelné entitě, ale zároveň co nejrychleji uprchnout z města. Otec s dcerou jsou nuceni skrývat své oči před denním světlem a vlivem nepředvídatelných událostí se připojit ke skupině cizinců se zavázanýma očima. V průběhu cesty za bezpečným útočištěm jsou však varováni, že existuje ještě zlověstnější hrozba než je záhadná entita.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Realistická vize budoucnosti nebo depresivní hit s DiCapriem: 5 sci-fi filmů, které právě teď můžete sledovat na Netflixu v češtině

Ztvárnění role Sebastiana se ujal známý španělský herec Mario Casas, který již dříve s tvůrci spolupracoval. „Náš poslední film byl Kde jsem doma. Opravdu dobře zvládají žánr thrilleru a postapokalyptických filmů. Jsou to bratři, takže se vzájemně doplňují. Jeden je více zaměřený na technickou stránku a druhý na hereckou,“ prohlásil herec v rozhovoru pro Screen Rant.

Vzhledem k tomu, že se jeho postava snaží zachránit dceru, mohou se diváci stejně jako v případě prvního filmu vcítit do postavy rodiče. Herec uvedl, že právě vztah rodiče s dítětem se mu na původním snímku, jehož je fanouškem, líbil nejvíce. Díky časovým skokům a různým situacím je v novém filmu zobrazeno několik stránek Sebastiana. „Je na divácích, aby se rozhodli, jestli mají jeho postavu rádi, nebo ne. Je na nich, jestli porozumí jeho ztrátě a pochopí, že je uvnitř zlomený.“

Flashbackové scény poskytují opravdu zajímavý pohled na průběh celé katastrofy. Zásluhou bratrů bylo pro Casase snadné vylíčit počáteční Sebastianovu paniku v momentě, kdy si uvědomil, co se to vlastně děje. „Režiséři vytvořili mnoho skutečných kulis a nebylo to jen samé zelené plátno. Například ve scéně, kdy vidíte muže padajícího na auto, to byl skutečný člověk. Byl to kaskadér, fakt skvělý kaskadér, který opravdu spadl na auto. Takže ano, díky tomu bylo ztvárnit paniku mnohem jednodušší,“ uvedl herec v rozhovoru pro Coming Soon.

PSALI JSME TAKÉ: Thriller s mysteriózním nádechem slibuje divákům, že budou v neustálém napětí prahnout po rozuzlení. Hoří jako papír míří na Netflix

Foto: Netflix

Bratři při natáčení filmu zašli tak daleko, že se postarali o nový vzhled Barcelony. „Doslova zničili některé ulice Barcelony. Přišel jsem na natáčení a byly tam tři ulice, které byly opuštěné a zničené. Samozřejmě je tam zelené plátno a další speciální efekty, ale v tom filmu je spousta reality. Diváci si při sledování snímku mohou myslet, že to bylo uděláno digitálně, ale je tam tolik věcí, které jsou skutečné, a to je úžasné. Talent španělského štábu je obrovský a právě proto si myslím, že sem jezdí natáčet tolik lidí ze zahraničí,“ zmínil herec pro MovieWeb.


Zdroje: Netflixer, Screen Rant, Coming Soon, MovieWeb

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.