Nebezpečná vyhaslá rudá hvězda, falešný zpěv a netančící Geislerka: Hudební trhák Šakalí léta slaví 30 let od premiéry

Eva Lenská
Foto: Bonton

Oblíbený český muzikálový film Šakalí léta režiséra Jana Hřebejka slaví neuvěřitelných 30. let od premiéry, která se konala 9. prosince 1993. Vydařená komedie odehrávající se v Dejvicích na konci 50. let, přitáhla do kin davy lidí a byla oceněna čtyřmi Českými lvy. Připomeňme si spolu její úspěch i originalitu několika zajímavostmi z natáčení.

Inspirace slavným muzikálem

Ačkoli Hřebejka, kterému pomáhal se scénářem kamarád Petr Jarchovský, inspirovala dvacetistránková povídka Petra Šabacha z knihy Jak potopit Austrálii, ovlivnilo ho i další dílo. Dnes známý režisér, který byl tehdy ještě zelenáčem, přiznal, že ho inspiroval slavný muzikál Miloše Formana Vlasy. Nicméně, výpověď o padesátých letech minulého století propojil s výraznou videoklipovou stylizací a vsadil na místo rocku na rokenrol.

Geislerka utřela

Roli mladé Bejbiny si měla zahrát populární a v té době hojně obsazovaná herečka Aňa Geislerová. Jenže nakonec vyšlo najevo, že neumí moc dobře tancovat a náročné taneční scény by prostě nedala. Tvůrci tedy vyhlásili konkurs, který vyhrála Sylva Tománková. Tanec zvládla s přehledem, neboť účinkovala v taneční skupině Crazy Dance. Geislerová ji však alespoň nadabovala.

ČTĚTE TAKÉ: TŘETÍ ŘADA BRIDGERTONOVÝCH KLEPE NA DVEŘE: PŘEDSTAVITELKA PENELOPE PROZRADILA NĚKOLIK PIKANTNOSTÍ Z NATÁČENÍ

Hlasovy hádky se Soukupem

Hudbu a písničky dostal na starost zpěvák a skladatel Ivan Hlas, který písní Sladkých patnáct okouzlil celý tvůrčí tým. Později se dozvěděl, že nebyl jediný, koho Hřebejk oslovil. Možným konkurentem byl například Ivan Král. Hlas však dostal pomocníka. Jeho hudbě dal aranžmá a filmový ráz Ondřej Soukup. Ti dva se velmi často přeli. Soukup totiž tvrdil, že rokenrolu vůbec nerozumí, že prostě jen dělá film, což Hlase vytáčelo. Časem si na sebe zvykli a nějak se dohodli.

Herci při zpěvu jen otevírali pusu

Martina Dejdara dost mrzelo, že úspěšné písně nenazpíval sám, ale místo toho pouze pohyboval ústy do zpěvu Jana Kalouska. Za Jakuba Špalka zpíval Ivan Hlas a za Jitku Asterovou zase Leona Machálková a Anna K. Za Sylvu Tománkovou zpívala dcera Ivana Hlase Kateřina Buriánková.

Nejprve soundtrack

Vymazlený soundtrack byl nahrán dávno před natáčením samotného filmu. Byla to docela opovážlivost, protože v té době se ještě vůbec nevědělo, zda snímek dostane zelenou. Natáčelo se v Dejvicích a v komparzu se mihla i tehdy 15letá Lenka Krobotová. Jak už bylo řečeno, muzikál Šakalí léta měl úspěch, dostal řadu ocenění a diváci ho milují dodnes. O tom svědčí i hodnocení na Kinoboxu, kde má krásných 72 %.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: REBELOVÉ PO INDICKU: HRDINOVÉ HUDEBNÍ NOVINKY NETFLIXU SE BUDOU SNAŽIT DĚLAT SVĚT LEPŠÍM

Foto: Bonton

Rudá hvězda

Ve filmu má svou roli i hotel International v Dejvicích, budova, která měla napodobovat proslulé moskevské mrakodrapy, konkrétně Lomonosovovu universitu. I když se točilo po revoluci, na špici hotelu se stále skvěla rudá hvězda, ovšem vyhaslá. Tvůrci chtěli, aby svítila, tak tam poslali horolezce. Jenže ti zjistili, že je zrezivělá a mohla by spadnout a někomu ublížit.

Bejby, Dejdar a Mick Jagger

Hrdinou celého filmu je Bejby. Sice toho moc nenamluví, ale jeho osobnost a image musely působit jako z jiného světa. Nebylo snadné najít schopného představitele. Hřebejk a Jarchovský jasnou představu měli. „Když jsme to psali, tak jsme si představovali, že tam bude hrát šestnáctiletý Mick Jagger. Ten nám ale zestárnul, takže jsme museli hledat někoho, kdo tu roli naplní,“ vysvětlili. Martin Dejdar o roli Bejbyho stál tak moc, že výrazně zhubl, byl velmi profesionální a na place pak dřel do strhání těla.

Zdroj: Novinky, Krajské listy, Sedmička, Kinobox

Hodnocení na Kinoboxu: 72 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.