Vykopávky: Skutečný příběh o jednom z nejdůležitějších archeologických objevů 20. století

Foto: Netflix

Ti, kteří vyrůstali v Anglii se pravděpodobně o vykopávkách v Sutton Hoo z roku 1993 učili ve škole. Ostatní diváky však může film Vykopávky o jednom z nejdůležitějších archeologických objevů 20. století hodně naučit. Pozor, článek obsahuje spoilery.

Romanopisec John Preston se pustil do vzdělávání masy lidí svým románem Vykopávky (The Dig) z roku 2007, který pro film nyní upravila spisovatelka Moira Buffini a režisér Simon Stone. Ačkoli je film Vykopávky založen na skutečném příběhu, klíčovým zdrojovým materiálem není ani tak historie, jako spíše tento historický román.

Film vypráví skutečný příběh anglické statkářky Edith Pretty (Carey Mulligan), která si najala archeologa Basila Browna (Ralph Fiennes), aby v roce 1937 vykopal záhadné mohyly na jejím panství Sutton Hoo v jihovýchodním Suffolku.

Basil Brown byl však archeolog a astronom samouk, který si svou významnou roli na vykopávkách mohl připsat teprve nedávno. V roce 1939, dva roky poté, co byl najat, objevil jeho tým v zemi zakopanou loď ze 7. století s pohřební síní plnou pokladů a dalších anglosaských artefaktů, které jsou v současné době uloženy v Britském muzeu v Londýně.

Objev byl zcela revoluční, protože změnil pohled a chápání historiků na raný anglosaský lid, jež žil ve středověké Británii. Objevené zbraně naznačovaly, že loď mohla patřit velkému válečnému vůdci, lyra (strunný hudební nástroj, pozn. redakce) poukazovala na hudební kulturu a skandinávský štít zase poukazoval na diplomacii s jinými zeměmi. Nejznámějším objevem se stala přilba, která byla zrekonstruována Britským muzeem a stala se klíčovým obrazem anglosaského období.

Foto: Netflix

Většina hlavních postav ve filmu byla napsána podle skutečných lidí. Jedinou fiktivní hlavní postavou je fotograf Rory, kterého hraje Johnny Flynn. A tedy i romantický příběh mezi ním a mladou archeoložkou Peggy Piggot. Stejně jako ve filmu se však skutečně Peggy rozešla se svým manželem Stuartem Piggottem a v roce 1956 se rozvedli.

Preston ve svém historickém románu přidal i další dramatické momenty, které se ve skutečnosti nestaly. Například moment, kdy Basila Browna zasype hlína a jde mu o život. Stejně tak napětí mezi ním a Britským muzeem.

Foto: Netflix
Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.