Futuristické dystopické drama ohromilo filmové kritiky a teď míří na Netflix. Je těžké z toho nebýt nadšený, zaznívá v recenzích

Michaela Pašková
Foto: Chris Harris / Netflix

Na Netflix míří britské futuristické dystopické drama Kuchyně (The Kitchen), na kterém tvůrci pracovali dlouhých osm let. Snímek, který byl uveden na londýnském filmovém festivalu BFI, vychválila ředitelka akce do nebes a kritici uvádějí, že je obtížné nebýt z něj nadšen.

Snímek Kuchyně, který je označován za futuristické dystopické drama, se v loňském roce natáčel v Londýně a Paříži. Režisér a scénárista Daniel Kaluuya uvedl, že s režisérem Kibwe Tavaresem a producentem Danem Emmersonem připravovali drama celých osm let. Nápad se zrodil v holičství, když pánové zjistili, že děti páchají milionové loupeže. Trojice se v rozhovoru nakonec propracovala až k dystopickému Londýnu.

O čem bude Kuchyně pojednávat? V roce 2040 rostou ceny domů, počítačová práce a likvidace sociálního státu proměnily Londýn v hřiště miliardářů, které vytlačilo nižší vrstvy do provinčních prázdných slumů, jako je Kuchyně. Bývalý zloděj Izi se zoufale snaží nekrást, ale když jeho syn onemocní, je nucen zúčastnit se loupeže, která navždy změní životy všech v Kuchyni.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Monumentální sci-fi epos Rebel Moon má předpoklady k tomu stát se obrovským hitem. Málem byl součástí Hvězdných válek

V roli Iziho se představí Kano, který své herecké umění předvedl ve vysoce hodnoceném seriálu Top Boy, jenž se letos dočkal pokračování. Iziho syna Benjiho ztvární nováček Jedaiah Bannerman.

V letošním říjnu se drama dočkalo světové premiéry na závěrečném galavečeru londýnského filmového festivalu BFI. Ředitelka festivalu Kristy Matheson v rozhovoru pro Deadline uvedla, že jádrem Kuchyně je neuvěřitelný a velmi emotivní příběh o komunitě, ve které dochází k opětovnému sblížení otce se synem. „Herecké výkony jsou skvělé, přičemž se vše odehrává ve futuristické verzi Londýna. Je to natočeno způsobem, který byste mimo hollywoodský velkofilm nečekali. Lidé z toho budou nadšení,“ řekla.

PSALI JSME TAKÉ: Filmový prosinec na Netflixu: Monumentální sci-fi dílo, které vznikalo desetiletí nebo apokalyptický thriller s Julií Roberts

Matheson ovšem není jediná komu se drama líbilo. Na platformě Rotten Tomatoes si od kritiků vysloužilo krásných 83 %. „Je těžké nebýt nadšený z toho, co Kaluuya a Tavares v Kuchyni jako filmu navařili. Snímek upřímně truchlí po zvláštních, výstřednících věcech, které Londýn a lidstvo ztrácí ve jménu chamtivosti,“ píše jeden z nich. „Díky silnému výkonu Kanea Robinsona v hlavní roli, působivé estetice a vtipným dialogům uběhne snímek rychle. Závěr filmu působí jako všemohoucí úder,“ dodává.

Původně mělo být dystopické drama Kuchyně na Netflixu koncem letošního roku, ale momentálně to vypadá až na leden. O datu premiéry vás budeme informovat.

Zdroje: What‘s on Netflix, Digital Spy, Deadline, Rotten Tomatoes

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.