Mazanou lupičku čeká před důchodem krádež vzácného obrazu. Na Netflix míří Charlieho andílci po francouzsku

Eva Lenská
Foto: Gaël Turpo / Netflix

Zdálo by se, že seknout s prací a odejít do důchodu není zas tak složité. Nicméně hlavní hrdinka francouzské akční komedie Parťačky (Wingwomen, Voleuses) by o tom mohla vyprávět. Čeká ji ještě jedna velká mise. Naštěstí jí budou krýt záda dvě stejně zdatné drsňačky. Nebudou z toho ale nakonec Charlieho andílci po francouzsku? To se teprve uvidí!

Profesionální zlodějka Carole (Mélanie Laurent) je připravena odejít do důchodu. Náročná práce ji akorát frustruje a její šéfka (Isabelle Adjani) naši hrdinku přivádí k šílenství. Navíc se právě dozvěděla nečekanou zprávu: je těhotná. Proto tedy souhlasí s tím, že vyrazí na poslední misi a pak se vším sekne. Tentokrát má za úkol ukrást z pařížského muzea Louvre obraz Velká odaliska od Martiala Rayssea, což není žádná brnkačka.

ČTĚTE TAKÉ: Klinická deprese nebo hodně neobvyklé koníčky: 5 zajímavostí o Davidu Beckhamovi, kterými překvapil v dokumentu na Netflixu

Obvykle si vystačí se svou nejlepší kámoškou Alex (Adèle Exarchopoulos), ovšem teď jim chybí pořádný plán a eso v rukávu. Proto najmou řidičku Sam (Manon Bresch), která má temnou minulost a se svou motorkou dokáže pořádné divy. Bez chlapa by to nebylo ono, tak přizvou do party ještě Clarence (Félix Moati), obchodníka se zbraněmi, na jehož hlavu vypsal odměnu mexický drogový kartel.

Parťačky by se daly považovat za francouzskou verzi Charlieho andílků, ale snímek se kromě akce soustředí také na emancipaci a sesterství, stejně jako předchozí filmy režisérky a herečky Mélanie Laurent, k nimž patří zejména Bál šílených žen z roku 2021. Všechny snímky, které Laurent režírovala, mají na ČSFD velmi dobré hodnocení, proto také diváci od její novinky hodně očekávají.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Film inspirován skutečným příběhem učitelky, která zneužila 12letého chlapce a pak si ho vzala, míří na Netflix

Inspirovaly režisérku oblíbené americké akční komedie o ženách? Sledovala jsem hodně amerických komedií, ale zjistila jsem, že jsou plné stereotypů. Ženy v nich jsou často úplně zoufalé nebo naprosto vulgární. Dámy v Parťačkách jsou profesionální zlodějky a vražedkyně, mají náročnou práci. Je to jakoby vedly velký podnik, nemohou se opít večer před uskutečněním mnohamilionové loupeže. Také hodně cvičí, ale na rozdíl od jiných akčních filmů s ženami i hodně jedí,“ přiznala Mélanie Laurent.

Rozdílný je podle ní i druh humoru, který není kýčovitý a ani cynický. „Je to komedie, která má rozesmát muže i ženy. Důležité bylo, aby mužští hrdinové nebyli úplnými zoufalci, ale spíše charismatickými chlapy, neboť jsem nechtěla sklouznout ke klišé,“ dodala.

Akční komedie Parťačky bude na Netflixu dostupná 1. listopadu. I s českými titulky.

Zdroje: Variety, Tudum, What’s on netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.