5 českých pohádek, na které se o Vánocích můžete podívat na Netflixu

Eva Lenská
Foto: Punk Film/Marek Novotný

Také se těšíte na to, že si o Vánocích spolu s cukrovím vychutnáte i svoje oblíbené české pohádky? Nemusíte se řídit jen nabídkou televize. My vám přinášíme pět hraných pohádek, které najdete na Netflixu.

Sedmero krkavců

Známou pohádku od Boženy Němcové zfilmovala v roce 2015 Alice Nellis. Do hlavních rolí byli obsazeni Martha Issová, Lukáš Příkazký, Sabina Remundová a Zuzana Bydžovská. Když se odvážná Bohdanka vydá zachránit své prokleté bratry, potká nesmělého prince Bartoloměje, do kterého se zamiluje. Čeká ji však mnoho útrap a překážek. Pohádce nechybí vtip, nápaditost a dramatické prvky. Natáčelo se na hradě Zvíkov a titulní píseň Ten príbeh za náš sen stál nazpívala Marika Gombitová. Pohádka si vysloužila 3 České lvy.

Nejkrásnější hádanka

Na Netflixu se před pár dny objevila i Nejkrásnější hádanka od režiséra Zdeňka Trošky, kterého inspirovaly dvě Drdovy pohádky. Chasník Matěj má rád Majdalenku, dceru hamižného sedláka, který má pro ni jiného ženicha. Matěj se sice nevzdává, ale do hry brzy vstoupí i princezna Rozmarýnka, kterou dostane ten, kdo uhodne tři hádanky. A aby toho nebylo málo v pohádce potkáte také vojáka Ondru, loupežníky a mnoho dalších intrikujích postav. Hlavní role ztvárnili Jan Dolanský, Veronika Khek Kubařová, Ladislav Potměšil a Miroslav Táborský. Natáčelo se v Jižních Čechách a v pohádce si zahrálo 30 vycvičených holubů.

Čertí brko

Bez čertů by to na Vánoce nebylo ono. Do pekla se vydáme s pohádkou Čertí brko, kterou natočil Marek Najbrt a zahráli si v ní Ondřej Vetchý, Jan Cina, Judith Bárdos a Jan Budař. V městečku Pytlov to mají hříšníci spočítané. Jejich hříchy v pekle zapisuje kouzelné čertí brko. Když přestane fungovat, musí se čert Bonifác vydat pro nové. Jenže to mu někdo ukradne! Jak takový malér vyřešit? Kdo osvobodí Pytlov od lenochů i podvodníků a získá srdce krásné Markétky? Na to se rozhodně podívejte. Natáčelo se v Česku i na Slovensku a pohádka získala Českého lva za nejlepší masky.

Princezna zakletá v čase

Máte-li rádi fantasy pohádky, sáhněte po Princezně zakleté v čase, kterou má na svědomí režisér Petr Kubík. Nad princeznu Ellenou visí od narození kletba, kterou na ni uvrhla čarodějnice Murien. Tato kletba se má naplnit v den jejích dvacátých narozenin. Zabránit zkáze celého království nedokáže ani přizvaný princ Jan. Princezna uvízne v čase, prožívá narozeninový den stále dokola a za pomoci prince a kamarádky Amélie musí zlou čarodějnici zničit. Hlavní postavy si zahráli Natalia Germani, Marek Lambora, Eliška Křenková a Simona Zmrzlá. V době natáčení byly těhotné hned tři herečky, z toho dvě hlavní. Pohádka by se měla v příštím roce dočkat pokračování.

Čertoviny

Do horoucích pekel se vydáme i s pohádkou Čertoviny, kterou opět natočil režisér Zdeněk Troška. Dva neposední čerti Popelák a Uhelák tak zlobili, že jim utekla hříšná duše. Oni se teď musí vydat do světa a přinést náhradu. Jedině tak se dočkají odpuštění. Hlavní role ztvárnili Jakub Prachař, Dominick Benedikt, Karel Dobrý a Sara Sandeva. Tentokrát kupodivu chybí princezna. Režiséra inspirovala pohádková tvorba Jana Drdy a Josefa Lady. Sara Snadeva nebyla nadšená z toho, že musela běhat bosky po trávě, protože se bojí hmyzu.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.