Recenze: John Wick zabíjel propiskou, jeho ženská verze to zvládla konzervou. Korejci Baletkou opět dokázali, že jsou mistři akčních thrillerů

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Minulý týden si odbyl premiéru korejský krvák Baletka (Ballerina), který se krátce po svém uvedení dokázal probojovat do TOP 10 nejsledovanějších filmů na Netflixu. Není divu, protože se snímek napěchovaný akčními scénami snadno sleduje.

Pozor, článek může obsahovat spoilery.

Netflix ke své novince Baletka předem uvedl, že bude pojednávat o bývalé bodyguardce Ok Ju (Jeon Jong Seo), která je pořádná drsňačka. Nejenom, že vyniká v bojových uměních, ale umí to i s noži, střelnými zbraněmi a užívá si jízdu na motorce. Tohle všechno bude během oplakávání své nejlepší kamarádky potřebovat. Baletka Min Hee (Park Yoo Rim) ji před svou smrtí požádá, aby se za ní pomstila chlápkovi, který vystupuje jako Profík Choi (Kim Ji Hoon).

Přestože Netflix zhruba nastínil, co mohou diváci od akčního filmu očekávat, nebylo jisté, že Baletka bude až tak dobrou podívanou. Už před svým uvedením snímek vzbuzoval pozornost, protože akční thrillery Korejci zkrátka umí. Obzvláště potěší herecký výkon Kim Ji Hoona, jenž v minulosti jako Denver zářil na Netflixu v seriálu Papírový dům: Korea. Vysokého, svalnatého chlápka s dlouhými vlasy prostě nedokážete jen tak přehlédnout.

V Papírovém domě byl v podstatě za dobráka, ale v Baletce ukázal, že dokáže zahrát i padoucha. TikTok se momentálně hemží videi, ve kterých si musí uživatelé připomínat, že Kim Ji Hoon v akčním thrilleru ztvárnil záporáka a měli by jeho postavu nesnášet.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Nejlepší korejské thrillery, které si právě teď můžete pustit na Netflixu

Úvodní scéna celého filmu je jak vystřižená z Johna Wicka, akorát Ok Ju nepoužila na zneškodnění zlých chlapců ve večerce pouhou propisku, ale vzala z regálu konzervu. Pro provozovatele nejrůznějších potravin plyne z této scény varování, protože ve svém sortimentu nabízejí něco, co se dá skvěle použít k ničení nepřátel.

Jednotlivé scény na sebe skvěle navazují a děj hezky plyne. Občasné prolínání přítomnosti s minulostí snímku jen pomáhá, protože než aby začal obdobím, ve kterém se vše hemžilo zpívajícími ptáčky a dětmi poskakujícími po rozkvetlé louce, dostává se ihned do akce a postupně odkrývá, kdo byla baletka, co se jí stalo a co znamenala pro Ok Ju.

Jeon Jong Seo zřejmě musela před natáčením projít pořádným výcvikem, protože její akční scény působí věrohodně. Nepřátelé nepadají jen z pouhého pohledu na ni, ale uštědřují jí dost ran, takže ve finále mladá žena vypadá, že prožila dost krušné chvíle.

PSALI JSME TAKÉ: 20 nejdražších seriálů Netflixu: Samé oblíbené hity, kde se investice opravdu vyplatila. U 6. ale můžeme polemizovat

Kamera nejrůznější akční scény zvládla na výbornou, ale i tak nelze nezmínit jeden zvláštní moment. Na samém závěru se Ok Ju s Profíkem Choiem ocitá na pláži, kde by si divák nejspíš tipnul, že nejsou od sebe vzdáleni více než dva metry. Přesto následuje záběr, ve kterém Profík Choi schytává od Ok Ju poslední pěkně žhavou ránu, přičemž se vzdálenost mezi nimi jako zázrakem razantně změní. Nejedná se o výtku směřující na lidi za kamerou, ale spíše na tvůrce a samotnou postprodukci. Odlišná vzdálenost byla rušivým momentem zejména z toho důvodu, že se jedná o nejlepší část celého filmu.

Co dodat? Profík Choi si stěžoval, že mu Ok Ju ukradla tvář a jeho lamborghini. Nakonec se svým milovaným autem dopadl naprosto stejně. Alespoň z toho může mít radost.

ČTĚTE TAKÉ: Emocionálně to nejsilnější, co jsem kdy viděl, hodnotí diváci seriál, který se řítí na Netflix. Na Emmy posbíral 53 nominací

Akční thriller Baletka nemá úplný konec, jelikož si tvůrci nechali otevřená zadní vrátka pro případný druhý díl. Po jeho zhlédnutí mohu jen konstatovat, že se řadí mezi lepší akční thrillery, ale na samotnou špičku mu chybí pomyslná třešnička na dortu. I tak lze snímek rozhodně doporučit.

Zdroje: Autorská recenze

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.