Netflix bude mít vlastní Letopisy Narnie. Ujme se jich režisérka Barbie, s kterou mají naději být lepší než originál

Michaela Pašková
Foto: Walt Disney Pictures

Je to už pár let, co streamovací gigant oznámil svůj plán dát úspěšné knižní sérii Letopisy Narnie (Chronicles of Narnia) irského spisovatele C. S. Lewise novou podobu. Protože se plán ze strany fanoušků knižní série a Disney filmů těší pozitivním ohlasům, velkolepý projekt se dal konečně do pohybu.

První kniha Letopisů Narnie spatřila světlo světa už v roce 1950 a poslední o šest let později. Celkem sedm dílů se řadí mezi nejoblíbenější dětské knihy všech dob, a dokonce stále dochází k jejich srovnávání s Pánem prstenů. Není divu, že se tato knižní série dočkala svého zfilmování. Poté, co však velkorozpočtové filmové adaptace od Disney pomalu ztrácely dech a málokdo si vybaví poslední snímky, koupil v roce 2018 práva na celou knižní sérii Netflix.

Vzhledem k tomu, že streamovací gigant vlastní práva na celou knižní sérii, nebude mít žádná omezení v tom, jak se ji rozhodne adaptovat. Letopisy Narnie jsou prvním případem, kdy jediná společnost vlastní práva na všechny knihy najednou.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Tvůrci Zaklínače slibují velkolepý nástup nového Geralta. Anya Chalotra alias Yennefer nedá dopustit na Cavilla

Ohledně rebootu Letopisů Narnie bylo víceméně dlouho ticho, což zapříčinilo dohady, zda se tento velkolepý projekt vůbec uskuteční. Nyní již víme, že dostal zelenou a přípravy byly zahájeny. Mark Gordon, hlavní producent projektu, původně uvedl, že se knihy dočkají seriálové podoby a potencionálně i několika celovečerních filmů. Tento plán byl ovšem odsunut na vedlejší kolej. Momentálně je to přesně naopak. Příprava seriálu byla přerušena ve prospěch filmů.

Remaky mají obecně špatnou pověst, zejména u filmů s emocionální hodnotou pro diváky. Nicméně nové pojetí Letopisů Narnie od Netflixu se nesetkává s odporem jako je tomu u jiných franšíz, za což může převážně americká režisérka Greta Gerwig. Se streamovacím gigantem podepsala smlouvu na režii prvních dvou filmů, ke kterým napíše rovněž i scénář. Americká režisérka je známá především jako tvůrce nezávislých a do detailů propracovaných filmů. Těší se velké úctě za své scenáristické a režijní umění, protože jí na příbězích, které vypráví, velmi záleží. Jejím nejnovějším počinem je snímek Barbie, o kterém překvapivě první recenze hovoří jako o adeptovi na Oscara.

PSALI JSME TAKÉ: Seriál podle nejprodávanější mangy všech dob míří na Netflix. První upoutávka ukazuje perfektní zpracování a spoustu epických scén

Svou schopnost předělat populární filmy v mnohdy lepší verze režisérka například prokázala v případě Malých žen. Její pojetí Malých žen bylo již sedmou adaptací literární klasiky. Přesto byl snímek přijat dobře a na Rotten Tomatoes si od kritiků v hodnocení vysloužil 95 %, od publika pak 92 %. Vynesl šest nominací na Oscara.

Protože Gerwig musí scénář teprve napsat a nechat ho poté schválit, aktivně se natáčet zatím nezačalo. Herci samozřejmě rovněž nebyli obsazeni. Jelikož reebot nebude navazovat na filmovou adaptaci na Disney, je pravděpodobné, že Netflix zpracuje už první knihu. To znamená, že první film bude začínat příběhem čtyř sourozenců Pevensieových (Petr, Zuzana, Edmund a Lucie), kteří jsou během války přesunuti na venkov, kde nalézají kouzelnou skříň, jež je zavede do fantasy světa Narnie. Po boku velkého lva Aslana následně bojují s Bílou čarodějnicí.

Nelze očekávat, že by první film vstoupil na Netflix dříve než v roce 2025.


Zdroje: SCREEN RANT, Rotten Tomatoes

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Gabriela Divoká

    První kniha ale nezačíná příběhem čtyř sourozenců Pevensieových. 😉