7 nejlepších zahraničních filmů z festivalu v Karlových Varech. Jeden už teď najdete na Netflixu

Eva Lenská
Foto: Deux Dames Entertainment/KVIFF

Nejzajímavější české snímky, které se letos objevily na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech jsme si už představili. Nyní je tedy čas vybrat i ty nejlepší kousky ze zahraničí. Následujících 7 filmových klenotů byste rozhodně neměli přehlédnout. Začít můžete třeba tím, který je už k vidění na Netflixu.

Druhá šance (You Sing Loud, I Sing Louder)

Otec (Ewan McGregor) a jeho dvacetiletá dcera (Clara McGregor), kteří se jeden druhému odcizili, protože byli od sebe příliš dlouho odloučeni, vyráží na dlouhou cestu ze San Diega do Nového Mexika. Po letech se sbližují skrze dívčiny problémy se závislostí. Postupem času jim dochází, že mají společného více než jen slabost pro sladkosti.

Film je autentický především proto, že hlavní role ztvárnili skutečný otec a dcera. Tento americký komorní road movie je něžný, vtipný a nenápadný. Na ČSFD dostal hodnocení 71 %.

ČTĚTE TAKÉ: Ponožky v lodičkách, outfit jako z Indie i pořádně šik modely aneb Celebrity na přehlídce Beaty Rajské ve Varech

Foto: Deux Dames Entertainment

Lucemburk, Lucemburk (Luxembourg, Luxembourg)

Kolja (Amil Nasirov) a Vasja (Ramil Nasirov) jsou bráchové k pohledání. První je neškodný podvodníček, druhý čestný polda. Ani jednomu se ale v životě moc nedaří, proto se rozhodnou udělat aspoň nějaký dobrý skutek. Vyrazí spolu až do dalekého Lucemburku navštívit otce, který už má na kahánku. Jeho dobrodružný život je opředen mnoha legendami a oni je vlastně ani neznají, protože ho dvacet let neviděli.

Ukrajinská komedie oslovila filmové fanoušky už loni na festivalu v Benátkách. Na ČSFD si vysloužila hodnocení 73 %. Chcete-li ji vidět, můžete. Už od června je totiž na Netflixu.

Foto: Celluloid Dreams

Ve jménu cti (The Edge of the Blade)

Je rok 1887 a v Paříži jsou souboje zakázány, leč stále k nim dochází. Pro mnohé muže je to jediný způsob, jak si zachovat svou čest. Mistr šermu Clément Lacaze (Roschdy Zem) se marně snaží odradit svého synovce Adriena (Damien Bonnard) od nerovného souboje s plukovníkem Berchèrem.

Ve stejné době vede feministka Marie-Rose Astié de Valsayre (Doria Tillier) svoji vlastní bitvu za změnu společenských norem, od povolení ženám nosit kalhoty, až po větší věci, jako je volební právo a rovné platy. Upoutá tím pozornost novináře Témoina Massata (Nicolas Gaspar), kterého vyzve na souboj.

Francouzský historický snímek mají na svědomí herec a režisér Vincent Perez a jeho žena Karine Silla Perez. Podle jednoho recenzenta na ČSFD řeší film otázku rovnoprávnosti opravdu chytře a nápaditě. Návštěvníkům karlovarského festivalu se líbil, a tak mu dali hodnocení 87 %.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: České filmy na festivalu v Karlových Varech: Ve hře je katastrofický snímek, dobové drama i očekávané sci-fi

Foto: Gaumont/KVIFF

Minulé životy (Past Lives)

Sympatickou spisovatelku Noru (Greta Lee) a její lásku z dětství Hae Sunga (Teo Yoo) sice dělí tisíce kilometrů, nicméně i přesto je pojí silné pouto. Po více než dvou dekádách odloučení se tyto dvě spřízněné duše konečně setkávají v New Yorku. Má to ale háček, Nora je vdaná za spisovatele Arthura (John Magaro). Nečekané shledání s osudovým mužem ji stejně přiměje položit si otázku „Co by bylo, kdyby?”.

Citlivá jihokorejská romance nabádá člověka k víře, že možná v příštím životě bude moci milovat toho, koho chce. Natočila ji režisérka Celine Song a uspěla s ní i na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně. Uživatelé ČSFD udělili snímku hodnocení 85 %.

Foto: A24/KVIFF

Kéž bych mohl hibernovat (If Only I Could Hibernate)

Sotva naleznete víc znečištěné město než je mongolský Ulánbátar. Velká část obyvatel bydlí v jurtách a topí uhlím, protože je sužuje mrazivé zimní počasí. Dospívající mladík Ulzii (Battsooj Uurtsaikh) je na tyto podmínky zvyklý, ale jelikož vyniká ve fyzice, sní o studiu na prestižní univerzitě v cizině.

Když jeho matka odejde za prací na venkov, je nucen postarat se o své mladší sourozence a svoje plány a sny upozazdit. Zatímco někteří medvědi celou zimu hibernují v zimním spánku, jiní musí zatnout drápy a porvat se s nepřízní osudu.

Režijní debut mongolské režisérky Zoljargal Purevdash je skutečně vydařený a ukazuje, že bojovat za své sny může člověk všude na světě a v jakýchkoliv podmínkách. Pro Battsooje Uurtsaikha to byla první velká hlavní role a pro filmové fanoušky zase něco zcela neotřelého. Na ČSFD dostal snímek hodnocení 74 %.

Foto: Urban Factory

Ohňostroje (Fireworks)

Osmdesátá léta a žhavá puritánská Sicílie, na které sedmnáctiletý Gianni (Samuele Segreto) čelí šikaně, protože má jinou sexuální orientaci. Když potká Nina (Gabriele Pizzurro), jeho život se úplně změní. Přátelství dvou mladíků postupně přerůstá v lásku a oni bez zábran a studu milují jeden druhého.

Jenže jejich konzervativní rodiny na to mají jiný názor a vůbec se jim to nezamlouvá. Sicilská společnost totiž netoleruje odlišnosti a je plná nenávisti a předsudků. Kam až to může zajít?

Italský snímek režiséra Giuseppe Fiorella je inspirován skutečným příběhem a pohnutě líčí boj za lásku, kterou okolí neschvaluje. Melodrama má na ČSFD hodnocení 84 %.

NAPSALI JSME TAKÉ: Celebrity na nejluxusnější party ve Varech: Oscarové róby, průsvitné šaty i šik šedesátnice

Foto: Pulsar Content

Pracovní síla (Richelieu)

Ariane (Ariane Castellanos) se kvůli nepříznivé finanční situaci vrací do rodného města a vezme práci překladatelky, jež na tamní farmě řeší komunikaci mezi sezonními pracovníky z Guatemaly a jejich kanadskými zaměstnavateli.

Ačkoli by měla zůstat nestranná, je svědkem neustálého zneužívání a vykořisťování migrantů, a nedokáže proto držet jazyk za zuby. Je totiž nejspíš jedinou osobou, která migranty nevidí jen jako pouhou námezdní pracovní sílu, ale především jako bytosti z masa a krve.

Kanadský snímek o bezpráví a soucitu, jehož téma je v dnešní době velmi aktuální, natočil režisér Pier-Philippe Chevigny. Film vynáší na světlo závažný problém, jenž by se měl neodkladně řešit. Lidstvo by se mělo učit empatii a Ariane je vzorným příkladem. Na ČSFD si snímek vysloužil hodnocení 83 %.

Foto: Be For Films/KVIF

Zdroje: ČSFD, KVIFF, Filmový festival v Karlových Varech, Cineuropa, EDGE Media Network

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.