Na Netflix míří film inspirovaný skutečným příběhem syrské uprchlice, která se dostala až na olympiádu v Riu

Eva Lenská
Foto: Laura Radford/Netflix

Životopisný snímek Plavkyně vypráví o dvou syrských sestrách, které uprchly před válkou a za dramatických okolností se dostaly až do Berlína. Yusra si pak splnila svůj dětský sen, když se jako plavkyně dostala na olympijské hry v Riu.

Snímek Plavkyně (The Swimmers) je natočen podle skutečného příběhu dvou sester Yursy a Sary, které musely v srpnu 2015 opustit válkou zničený domov v Damašku. Nejprve se dostaly do Libanonu a poté do Turecka, kde se spolu s dalšími 18 migranty nalodily na člun mířící do Řecka. Ten se však cestou začal potápět a tak sestry vlezly do vody a více než tři hodiny tahaly člun po vodě, dokud skupina uprchlíků nedorazila na Lesbos. Naštěstí na to nebyly samy. Kdo uměl plavat, pomáhal také.

Z Řecka se pak Yursa se Sarou vydaly pěšky do Německa, kde se v září 2015 usadily v Berlíně. Jelikož Yursa milovala plavání už od dětství a v roce 2012 reprezentovala Sýrii na mistrovství světa, nehodlala se vzdát svého snu, že si jednou zaplave i na olympijských hrách. Pokračovala v tréninku a nakonec se v rámci týmu uprchlíků dostala nejen na olympiádu v Riu, ale o několik let později i na olympiádu v Tokiu. Nyní působí jako vyslankyně dobré vůle při UNHCR.

Foto: Ali Güler/Netflix

Životopisný film, který režírovala velšsko-egyptská filmová režisérka a scenáristka Sally El Hosaini (Můj bratr ďábel), měl premiéru 8. září na filmovém festivalu v Torontu. Setry Mardini v něm ztvárnily Nathalie Issa a Manal Issa. Natáčelo se ve Velké Británii, Belgii a Turecku.

Sama Yursa během tiskové konference před uvedením filmu v Torontu prozradila: „Filmařům jsme řekly celý příběh. Navštívili naši rodinu v Německu a také řecké uprchlické tábory, kde jsme pobývaly. Investovali do toho opravdu hodně času a energie a my jsme ani na vteřinu nepochybovaly, že odvedou skvělou práci.“

Poté dodala, že film viděla už dvakrát a nedokáže najít jednu oblíbenou scénu, protože miluje všechny. Kromě toho přiznala, že brečela každé dvě minuty. Nebylo totiž snadné si spolu s filmem připomínat všechny ty těžké i dojemné chvíle.

Režisérka Sally El Hosaini uvedla, že snímek nabourává zažité stereotypy o uprchlících i mladých arabských ženách. „Chci, aby film lidem připomněl, že uprchlíci jsou obyčejní lidé, kteří vedou běžný život a mají své naděje a sny,“ řekla. „Obyčejní lidé, kteří museli učinit nepředstavitelná rozhodnutí, opustit své domovy a riskovat vše při hledání bezpečnějšího a lepšího života.“

Snímek Plavkyně, který trvá 134 minut, uvede Netflix už 23. listopadu.

Zdroj: unhcr, wikipedia

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.