České filmy na festivalu v Karlových Varech: Ve hře je katastrofický snímek, dobové drama i očekávané sci-fi

Eva Lenská
Foto: CinemArt

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech je v plném proudu. Celebrity se prochází po červeném koberci a přijíždějí vzácní hosté. Nejdůležitější jsou však filmy, pro nás Čechy hlavně ty české. Přejeme jim úspěch. Pojďme si tedy přiblížit, které české novinky na festivalu soutěží a jsou představeny filmovým nadšencům i médiím.

Hlavní soutěž je přímo nabitá snímky uznávaných režisérů z celého světa. Nebudou to ale mít jednoduché, protože se jim postaví rovnou dvě české novinky. Dobový detektivní snímek Úsvit a filmová adaptace knihy Jáchyma Topola Citlivý člověk. Zaměřme se tedy nejprve na ně.

ČTĚTE TAKÉ: Móda z Karlových Varů: Barbie Čvančarová, Rolins z Bollywoodu a manželka Miroslava Donutila v šatech hodných Oscarů

Úsvit

Píše se rok 1937 a přístup mladého ředitele továrny ležící v malebném podhůří velkolepých Tater, je na tehdejší dobu sympaticky moderní. Hlavní hrdinkou je jeho manželka Helena (Eliška Křenková), která má brzy porodit. Jenže právě v tu dobu je na dvoře fabriky nalezen mrtvý novorozenec. Těhotná a empatická lékařka Helena se nespokojí s nápadně rychlým vyřešením záhady. Chce zjistit víc. Máme tu tedy dobové detektivní drama, kontroverzní téma a před sebou 2. světovou válku.

Snímek o délce 117 minut režíroval Matěj Chlupáček podle scénáře Mira Šifry. Kromě Elišky Křenkové si v něm zahráli Miloslav König, Milan Ondrík, Marián Mitaš, Luboš Veselý, Martha Issová, Ladislav Hampl a Ján Jackuliak.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Gillian Anderson si zahraje v akčním historickém seriálu Netflixu. V době mnoha předsudků vůči ženám dosáhne obrovské moci

Citlivý člověk

Po strastiplném putování Evropou se domů vrací kočovný herec Táta Mour se svou ženou Mámou a syny, jedenáctiletým Eliášem a teprve ročním Bratříčkem. Hodlají se konečně usadit a vést běžný život. Jenže doma na ně nikdo nečeká. Uvítá je jen samozvaná domobrana, která zastupuje policii. Jsou vyštváni a musí utéct. Poté putují magickou a krutou krajinou, kterou obývají podivíni a nebezpeční členové lidské smečky. Táta, který si doposud nevěděl rady s vlastním životem, musí začít o svou rodinu bojovat. A také nechat syna Eliáše dospět. Protože ten kluk je vlastně dospělejším, než on sám.

Temně groteskní drama o délce 120 minut natočil režisér Tomáš Klein podle knihy Jáchyma Topola. Zahráli si v něm David Prachař, Jaroslav Cuhra, Tatiana Dyková, Jiří Schmitzer, Vladimír Javorský, Jiří Lábus, Alexandra Borbély a Milan Mikulčík.

V soutěžní sekci Proxima je také mnoho zajímavých snímků. Tato soutěž nahradila dosavadní soutěž Na východ od Západu a dává prostor moderní filmové tvorbě z celého světa. Češi tam také mají své želízko v ohni: svým způsobem katastrofické drama Brutální vedro.

Brutální vedro

Ve světě ohroženém slunečním úlomkem letícím k Zemi uvízne osmnáctiletý mladík cestou na chalupu ve zcela neznámém městě. Řada bizarních dobrodružství ho přinutí postavit se svým největším strachům, tedy smíření se s realitou vykloubeného světa, se sebou samým a se svým tátou. Žhavá hmota letí a nikdo netuší, při jaké teplotě se začínají roztékat lidské charaktery. Někdo zdivočí a někdo zkrotne. Může však sluneční erupce přinést i souznění?

Na první pohled katastrofické drama o délce 75 minut natočil režisér Albert Hospodářský podle svého vlastního scénáře. Ve filmu si zahráli Vincent Hospodářský, Zdeňka Petrová, Milan Mikulčík, Václav Kopelec, Ivana Uhlířová a Tereza Dočkalová.

NAPSALI JSME TAKÉ: Hra na oliheň představila další herce pro 2. řadu. Je mezi nimi spousta známých osobností včetně člena světoznámé k-pop skupiny

Na závěr je tu i festivalová nesoutěžní sekce nazvaná Zvláštní uvedení. Ta fanouškům českého filmu nabídne dlouho očekávané české sci-fi Bod obnovy, na kterém se podíleli také Slováci, Srbové a Poláci.

Bod obnovy

Píše se rok 2041 a lidstvo konečně dokáže obelstít smrt. V případě nepřirozeného úmrtí má každý člověk možnost být znovu oživen. Stačí si jen každých 48 hodin vytvořit zálohu osobnosti, tedy bod obnovy. Existuje však hnutí, které se tento proces snaží sabotovat. Agentka Em se postupně zaplétá do případu, který není tak snadný, jak by se mohlo zdát. Důsledky totiž zasahují až do nejvyšších pater politických institucí. Kromě toho se nabízí otázka, zda si každý člověk opravdu zaslouží znovu ožít.

Snímek dlouhý 111 minut natočil režisér Robert Hloz. Na scénáři se podíleli Tomislav Čečka, Robert Hloz, Zdeněk Jecelín. Hlavní role ztvárnili Andrea Mohylová, Matěj Hádek, Václav Neužil ml., Milan Ondrík, Karel Dobrý, Agáta Kryštůfková a Jan Vlasák.

Zdroj: ČSFD, Cinemart, Filmový festival v Karlových Varech, Totalfilm, Artcam films

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.