Petr Štěpánek se vrátí do nové verze Zlatovlásky. Tentokrát se předvede v roli hodného krále

Tereza Pulgretová
Foto: Bioscop

Československá pohádka Zlatovláska z roku 1973 patří dodnes k nejoblíbenějším kouskům, které tuzemští diváci o svátcích pravidelně vídají na televizních obrazovkách. Novou verzi filmu, který proslavil Petra Štěpánka, štáb natáčí na hradě Sovinci. V modernějším podání tohoto filmařského klenotu se legendární herec vrátí v roli krále po boku dalších známých tváří. V kinech se novinka objeví na začátku příštího roku.

Všechny milovníky pohádek a především pamětníky československé tvorby zaujal režisér Jan Těšitel, který se rozhodl oprášit příběh Karla Jaromíra Erbena, a do kinosálů tak znovu přivede hodného sluhu Jiříka a překrásnou princeznu Zlatovlásku. Po více než půl století společně se scenáristkou Lucií Konášovou (Anděl Páně) vzbudil zájem u fanoušků a námět překopal k obrazu současné mladé generace. Filmaři vynechají například muzikálové prvky, důraz naopak dají na vizuální stránku. O oblíbenou píseň Zlatovlásko, krásko, ale diváci nepřijdou.

Do hlavní role byl obsazen začínající herec Tomáš Weber, který se na place potká i s původním představitelem Jiříka Petrem Štěpánkem. „Řekli jsme si, že se ty dvě role ani filmy nedají srovnávat. Když jsem se ho navíc ptal na nějakou radu, jak k této roli přistoupit, řekl mi: Chlapče, na to si musíš přijít sám,“ svěřil se čtyřiadvacetiletý umělec.

Narozdíl od původního snímku ho na nebezpečné cestě za záchranou vlastního života doprovodí nová postava a psík Štístko. Jiříkova dlouholetého kamaráda, který není tak upřímný, jak se na první pohled může zdát, si zahraje Marek Lambora. „Ta role je barevná, z nejbližšího přítele se stane tak trochu parchant, a to je pro herce vždycky velká výzva,“ vysvětlil. S natáčením pohádek má už zkušenosti z filmu Princezna zakletá v čase. Dovednosti, jako je například jízda na koni nebo šerm, mu tak tentokrát stačilo pouze oprášit.

ČTĚTE TAKÉ: PRINCEZNA ZAKLETÁ V ČASE: MODERNÍ ČESKÉ FANTASY, JAKÉ TADY UŽ DLOUHO NEBYLO

Jak už bylo řečeno, ani pamětníci nepřijdou zkrátka. Petr Štěpánek, jehož pohádka tehdy vystřelila na kariérní vrchol, se nyní vrátí v roli hodného krále. „Je to už 52 let, co jsme točili původní Zlatovlásku a tehdy moji roli krále hrál Ladislav Pešek. Tento scénář je samozřejmě trochu jiný a moc se mi na něm líbí, že počítá s velkým množstvím zvířat, která navíc mluví. I tady si jde Jiřík pro Zlatovlásku, ale doprovází ho zvířátka,“ okomentoval.

Před kamerou se ukážou i další jména, jako je Jasmína Houf, Ján Jackuliak nebo Marián Mitaš. Na place umělcům dělá společnost víc než padesát zvířat nejrůznějších druhů. Tvůrci na natáčení budou pracovat až do června. Vydali se například na hrad Sovinec, který leží na hranici Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Velký comeback Zlatovlásky ze sedmdesátých let, jež na Kinoboxu dostala hodnocení 68 %, chystal už před lety režisér Václav Vorlíček. Ještě před startem projektu ale zemřel, a tak se natáčení vůbec neuskutečnilo. Zdali se nová Zlatovláska vyrovná staré verzi, na kterou fanoušci nedají dopustit, se můžete přesvědčit sami po premiéře 23. ledna 2025.

VYZKOUŠEJTE SI: KVÍZ: JAK DOBŘE ZNÁTE ČESKÉ VEČERNÍČKY?

Zdroje: ČSFD, Bioscop, Český rozhlas

Hodnocení na Kinoboxu: 68 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Eva Lenská

    Tak na to si zajdu do kina.