Režisér Jan Hřebejk slaví narozeniny: 5 jeho nejlepších filmů, které najdete na Netflixu včetně Medvídka a Pupenda

Eva Lenská
Foto: Total HelpArt T.H.A.

Dnes slaví 56. narozeniny jeden z nejlepších českých režisérů Jan Hřebejk. Slavným se stal díky filmům Šakalí léta a Musíme si pomáhat. Má doma tři České lvy a jeden z jeho filmů byl dokonce nominován na Oscara. Mnoho jeho filmů můžeme najít i na Netflixu. Takže jsme pro vás vybrali 5 nejzajímavějších.

Pupendo

Akademický sochař Bedřich Mára žije se svou manželkou keramičkou Alenou a dvěma syny Matějem a Bobšem v malém činžáku na pražském nábřeží. I přes svůj talent, musel z politických důvodů skončit na pražské Akademii, kde dělal vedoucího. A právě proto už není ani v oficiálním Svazu výtvarných umělců, takže nemůže vystavovat. Úplně jinak je na tom rodina ředitele základní školy Míly Břečky. Soudruh Břečka a jeho ambiciózní žena Magda již nějakou dobu plavou s hlavním proudem, což jim přináší mnohé výhody. V příběhu hrají důležitou roli i děti, které si o postojích svých rodičů myslí svoje. Nevěří ve změnu k lepšímu, chodí za školu a poflakují se.

Hodnocení na ČSFD: 75 %

ČTĚTE TAKÉ: Velkolepý sci-fi epos od tvůrců Hry o trůny má první upoutávku. Netflix slibuje divákům, že nic podobného ještě neviděli

Foto: Česká televize

Musíme si pomáhat

Bezdětní manželé Čížkovi se ve válečném roce 1943 rozhodnou, že ukryjí v tajné části svého bytu židovského uprchlíka Davida Wienera, jenž je synem Čížkova bývalého zaměstnavatele. Čížek sice chápe, do jakého nebezpečí přivedl svou rodinu a sousedy, avšak pomoc bližnímu v nouzi považuje za zcela neodmyslitelnou věc. Zároveň však jako takzvaný nehrdinský hrdina umírá strachy. Jeho situaci navíc značně zkomplikuje blížící se konec války, protože mu hrozí nebezpečí jak ze strany Němců, tak i určitých českých spoluobčanů, kteří se s Němci paktují.

Hodnocení na ČSFD: 85 %

Foto: Česká televize

U mě dobrý

Šest přátel, zahrádkářů a rybářů, se pravidelně schází v malé hospůdce U Buddyho na Libeňském ostrově. Jejich klídeček, který si užívají u mariáše, skončí v okamžiku, kdy se jeden z nich stane obětí falešných hráčů z Vysočanské tržnice. A jelikož jsou naši přátelé odkojeni starými westerny, berou zákon do vlastních rukou. Na území tržnice, kde se to jen hemží courami, pašeráky, zlodějíčky všeho druhu, podvodníky i zkorumpovanými policajty, se pokusí získat zpátky třicet šest a půl tisíc korun. Podaří se jim to vůbec? Naštěstí mohou spoléhat na přátelství, odvahu, lstivost a štědrou dávku štěstí. A hlavně na protřelé hráčské eso, hochštaplera Mistra Classe.

Hodnocení na ČSFD: 65 %

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dojemný příběh z 2. světové války vypráví o neobyčejné síle lidského spojení. Hvězdnému obsazení vévodí slepá dívka

Foto: Falcon

Medvídek

Kdysi bývali spolužáky na gymplu, ale nyní jsou každý někde jinde. Jirka má galerii a jeho žena Vanda cukrárnu. Ivan je ambasadorem v Itálii a má za manželku nenápadnou Johanku. Roman je gynekolog a jeho choť Anna hrozně ráda peče dorty s medvídkem. A všichni mají něco společné: nějaké tajemství. Třeba Vandina stydlivá sestra Ema by chtěla dítě, ale má strach navázat vztah. Tak přemlouvá k akci nejprve Jirku a poté Romana. Slovenka Jutka udržuje už pár let poměr s Romanem a má s ním dokonce dceru. Jednoho dne to praskne a Anna zjistí, že jí manžel osm let lhal. Obě ženy mu dají košem a totéž hned poté potká Jirku. Jen Ivan je v pohodě, i když zjistí, že jeho děti nejsou jeho, ale řidiče limuzíny Dina. Je mu však líto, že mu to nikdo z přátel neřekl.

Hodnocení na ČSFD: 53 %

Foto: Falcon

Šakalí léta

Tato skvělá muzikálová komedie se odehrává v Dejvicích na konci 50. let. Obyvatelé tu žijí poklidně svým poněkud maloměstským způsobem života ve stínu rudé hvězdy na špici hotelu Internacional. Do života rodičů, kteří žijí všedními starostmi, aby tak nějak zvládali tíživost doby, a jejich dětí, jejichž tušení nějakého světa venku podporuje jen exotický obsah hotelových popelnic, vtrhne jednoho dne mladý muž zvaný Bejby. Nosí výstřední oblečení a zbožňuje rokenrol, takže není divu, že způsobí pozdvižení v celém okolí. Mládež je okouzlena a rodiče málem klepne pepka. Ač je svérázný prorok nakonec zničen, pro generaci kluků a holek znamená jeho zjevení nezapomenutelný obrat v jejich životě.

Hodnocení na ČSFD: 71 %

NAPSALI JSME: Největší loupež roku se odehraje v pokračování nejlepšího krimi seriálu Netflixu. Berlín má novou vzrušující upoutávku

Foto: Bonton

Zdroj: ČSFD, Česká televize, Magic Box, Falcon, TV Nova

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.