Rodinný snímek o mýtickém stvoření na Netflixu překvapivě zabodoval. Diváci z něj ale nadšení nejsou

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Netrvalo to ani týden a dobrodružství malého Alexe a jeho chlupatého kamaráda se umístilo v TOP 10 nejsledovanějších filmů na Netflixu. Tvůrci si od mýtu obávané čupakabry, který obrátili naruby a použili k vyprávění rodinného filmu, hodně slibovali. Vypadá to však, že se budou muset smířit se slabšími výsledky.

Film Chupa sleduje příběh nesmělého Alexe (Evan Whitten), který se po smrti svého otce uzavřel do sebe. Na naléhání mamky letí chlapec z Kansasu do Mexika, aby se poprvé setkal se svým dědečkem Chavou (Demián Bichir), bývalým šampionem ve wrestlingu, tímto bojovým sportem posedlým bratrancem Memem (Nickolas Verdugo) a nebojácnou sestřenicí Lunou (Ashley Ciarra).

Když si začíná zvykat na nové prostředí, objeví před kůlnou mládě čupakabry. Brzy se s chlupatým stvořením skamarádí. Netrvá to dlouho a mládě objevují také Meme a Luna. Děti se rozhodnou svého nového kamaráda, kterého pojmenovali Chupa, skrývat před světem a mezitím hledají jeho rodinu. Od dědečka zjišťují, že se mládě snaží chytit neústupný vědec Richard Quinn (Christian Slater), aby ho využil pro své vlastní účely. Je tedy na nich, aby Chupu ochránili před hrozícím nebezpečím.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Český animák o pavoučí rodince miří na Netflix. Pobaví hlavně děti

Co říkají herci na poselství filmu?

Rodinné filmy s sebou nesou poselství, které si děti po zhlédnutí snímku mají odnést. Christian Slater v rozhovoru pro Mama´s Geeky prozradil, proč se rozhodl na tomto snímku podílet. Dle něj jsou podobné příběhy nesmírně důležité. „Alex je srdečnou postavou, která chce udělat správnou věc. Myslím, že je to dobrý příklad pro ostatní děti. Nakonec základní příběh je o lásce, spojení a rodině,“ zmínil v rozhovoru. Podobně film vnímá také představitel Alexe, Evan Whittern. „Tento film se vlastně točí kolem toho, že rodina je tu vždy pro vás. Nikdy nemějte pocit, že do něčeho musíte jít sami.“

Jak si Chupa vede u diváků?

Během prvního týdne se rodinný film Chupa umístil v TOP 10 nejsledovanějších filmů na českém Netflixu i mezinárodně. V Česku se drží dlouho na třetí příčce, chvíli se vyšplhal dokonce na druhou. Druhý je pak celkově v mezinárodním měřítku Netflixu.

Za sebou v našich končinách nechal i kontroverzní česko-polský snímek Hranice lásky. Za vším ale nejspíše stojí prvotní zvědavost diváků, protože tvůrci slibovali, že jejich cílem bylo vytvořit poutavý příběh s neuvěřitelně roztomilým tvorem, jehož předlohou byla mýtická legenda.

Na světovém Rotten Tomatoes si snímek od kritiků vysloužil průměrných 53 % a od publika lepších 69 %. Z celkových 10 bodů na IMDb dosáhl jen 5,6. V podstatě podobně si Chupa vede i na Česko-slovenské filmové databázi, kde dosahuje hodnocení 57 %.

PSALI JSME TAKÉ: Kontroverzní české drama o úskalí otevřených vztahů boduje na Netflixu. Intimita tam má svůj smysl, říká Hana Vagnerová

Někteří recenzenti jsou ze vzhledu mýtického stvoření zklamáni, ale naopak se jim líbilo filmové prostřední. „Doufal jsem alespoň v průměrnou dobrodružnou podívanou, ale toho dobrodružství je zde poskrovnu a po většinu času se řeší rodinné hodnoty jedné zápasnické famílie. Výsledkem je nevyvážená dětská telenovela, směřující k neuspokojivému a málo údernému finále, se zmutovaným křížencem králíka a netopýra, bohužel se vyskytujícím taktéž poskrovnu (dočkáme se vlastně jen dvou zásadních kratších scén v úvodu a závěru). Krom toho si tento létající chlupatý opeřenec může o roztomilosti mogwaie a síle Falca nechat jen zdát. Prostředí vyznavačů mariachi, sombrer a nachos je ale příjemnou změnou, mladí Mexikáni nejsou zase tak otravní, natočeno je to slušně a rychle to uteče. Raději ale znovu sáhnout po klasice a dát si ty zmiňované Gremliny s Nekonečnou story,” píše například jeden z nich.

Nicméně jiný zase označil Chupu za hezký rodinný film. „Děti si ho užijí a rodiče budou mít i občasnou práci s překladem španělštiny, která je do jisté míry kompenzována titulky. Za mě pěkný rodinný film na páteční večer.“

Na Netflixu nyní bodují i jiné rodinné filmy. V TOP 10 se umísil animovaný film Tlapková patrola ve filmu a Konečně doma. V sobotu pak vstoupí na Netflix český animovaný skvost Myši patří do nebe, který na ČSFD dosahuje v hodnocení krásných 80 %.

PSALI JSME TAKÉ: V pokračování fantasy seriálu Sandman se přestaví nové postavy a možná nastane věčné utrpení


Zdroje: ČSFD, Mama´s Geeky, Rotten Tomatoes, FlixPatrol

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.