Na Netflix míří kontroverzní české drama s hodně odvážnými scénami

Eva Lenská
Foto: Endorfilm

Netflix brzy uvede i kontroverzní česko-polský snímek Hranice lásky, o kterém se často v médiích mluvilo jako o erotickém thrilleru zabývajícím se hranicemi lásky a svobody. Na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových varech dostal Cenu mezinárodní kritiky FIPRESCI a Hana Vagnerová kvůli němu zvažovala návštěvu swingers party. 

Hana (Hana Vagnerová) začíná cítit, že její vztah s Petrem (Matyáš Řezníček) se pohybuje v příliš zajetých kolejích. Rozhodne se ho tedy osvěžit a začne s Petrem sdílet své erotické představy a tajné sny. Od vyprávění je pak už jen krůček k činům. Ke zkoumání vlastní intimity, k zážitkům s jinými partnery a ke stále intenzivnějšímu hledání hranic, za které se dá v lásce a sexu zajít. Experiment se svobodou se však může snadno vymknout z rukou…

TAKÉ ČTĚTE: Jak se natáčejí erotické scény ve filmu? Herci využívají hromadu zajímavých pomůcek

Snímek je režijním debutem polského producenta a scenáristy Tomasze Wińskeho, jenž předtím točil především krátkometrážní filmy. Proč si vybral tak kontroverzní a pro mnohé možná až šokující téma? Ještě před premiérou snímku uvedl: „Rozhodli jsme se tak prozkoumat vztahy mladých lidí v dnešní době, jak vlastně vypadají, a jestli vůbec mají nějaké hranice.

Hanu ztvárnila česká Julia Roberts Hana Vagnerová, která se nebála ani lechtivých a příliš intimních scén. Chtěla si vyzkoušet něco nového, jiný typ role, než jaké obvykle hraje. Kromě toho se podílela i na scénáři. Nicméně si přála, aby hlavního hrdinu hrál buď Slovák nebo alespoň herec, který není tak známý. Dá se říci, že se jí to splnilo, neboť Matyáš Řezníček je spíše divadelní herec.

TAKÉ ČTĚTE: V seriálu Sex/Life je víc sexu než v Bridgertonových. Herec Adam Demos dokonce ukázal svůj penis

Jelikož měl ve filmu celkem čtyři partnerky a nevyhnul se tak žhavým intimním scénám, v primácké Show Jana Krause prozradil: „Oboustranný souhlas u sexuálních scén je důležitý. Věděli jsme tak, kde jsou hranice. Nicméně, neměl jsem zas tak moc odvážných scén. Možná pět šest. Ten film vypadá, jako že je hodně o nahotě a o tom, jak spolu mají lidi sex, ale spíš je to o tom, jak umějí lidi o sexu mluvit. Jak jsou otevření.“

TAKÉ ČTĚTE: Nejlepším filmem roku 2022 se podle BAFTA stal válečný snímek natáčený částečně v Česku

Ve filmu si zahrály také Eliška Křenková a Elizaveta Maximová, které zprvu nabídku hrát v tak eroticky otevřeném filmu odmítly. Tomasz Wiński je však nakonec přesvědčil. Ukázal jim, že hranice lásky jsou nejen o sexu, ale hlavně o něze a intimitě.

Jak se film o délce 95 minut líbil českým divákům? Na ČSFD dostal vcelku pochvalné recenze a vysloužil si hodnocení 60 %, což není až tak zlé. Určitě nás ale všechny zajímá, jak si povede na Netflixu, kde bude mít premiéru 27. března.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na Netflix míří úspěšné české drama natočené na na iPhone během 15 dní. Úspěch sklidilo u diváků i kritiků

Zdroj: ČSFD, idnes, totalfilm

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Helena Hajníková

    Děsný,jak živočichové s jediným zájmem,odporné ve filmu,čučet jak voyéři na druhé lidi jak se páří