Kauza Kramný je českým tahounem léta. Údajně zfalšované snímky i další nejasnosti opět rozvířily diskuse

Tereza Pulgretová
Foto: Voyo

Pátý a zároveň poslední díl s názvem Tajemství pokoje uzavřel minisérii Kauza Kramný, kterou diváci v posledních týdnech hltali na Voyo. Novinka se za pomoci expertů, novinářů, ale i blízkých obětí a odsouzeného vrací k událostem, které v létě 2013 zahýbaly celou zemí. V egyptském letovisku Hurghada na hotelovém pokoji tenkrát za podivných okolností zemřela šestatřicetiletá Češka s osmiletou dcerou.

Dokumentární minisérie z dílny režiséra Petra Hátle po jedenácti letech znovu otevírá záhadné úmrtí Moniky Kramné a její dcery Kláry na rodinné dovolené. V několika epizodách tvůrci vyzpovídali experty, kteří se zúčastnili vyšetřovacího procesu, ale i pozůstalé. Za jejich smrt byl k osmadvaceti letům vězení na Mírově odsouzen manžel a otec obětí Petr Kramný, jehož osoba dodnes rozděluje společnost. Někteří jsou přesvědčení o tom, že je vrah, jiní by dali ruku do ohně za jeho nevinu.

Do druhé skupiny spadají například Kramného rodiče nebo právnička a obhájkyně Jana Rejžková, kteří v seriálu vystupují. Do kontrastu s nimi pak filmaři staví zmocněnkyni pozůstalých Kláru Long Slámovou nebo kamarádky Moniky Kramné.

PSALI JSME: ČESKÝ SERIÁL, KTERÝ SKLÍZÍ NEVÍDANÝ ÚSPĚCH A NA ČSFD MÁ 91 %, DOSTANE POKRAČOVÁNÍ. PO HOJEROVI PŘIJDE NA ŘADU SPARTAKIÁDNÍ VRAH

Zvláštní roli pak hrají novináři Etienne Bláha a Martin Kočárek, kteří s odsouzeným mluvili jako první novináři v Egyptě krátce po tragických událostech. Oba pak s Kramným, jenž v dokumentu dostal také dostatek prostoru, který využil s ledovým klidem a tichým hlasem, strávili v přímořské oblasti několik týdnů. Do série tak vnesli osobní zkušenosti, které s vrahem mají. Zároveň ale byli součástí mediálního kolosu, jenž se okolo jeho osoby vytvořil.

Odborníci a analytici upozorňují na to, že média měla velký podíl na tom, jak Kramného veřejnost vnímala. Nejen bulvární plátky tehdy ze strašlivé věci dělaly senzace a honily se za jakoukoliv informací. Jako mediální lynč pak reportování o tématu označují i někteří vystupující v dokumentu.

„Nedělal jsem to, abych někom ubližoval, ale aby se ta informace dostala ven. Každý si chce přečíst, co na to říká máma, babička Klárky. Každý to chce vědět. Ale vy jako novinář se musíte zeptat za ně. Nálepku hyena holt dostanete. Ale to neznamená, že k tomu ty emoce nemám,“ vysvětluje v posledním díle Bláha, a dobře tak shrnuje i celý pokus platformy Voyo tento případ zpracovat.

Kauza Kramný je plná emocí, bulvárních momentů a leckdy se drží až příliš při zdi. Protože ale tvůrci neměli nejspíš za cíl přinést nové informace, nýbrž uceleně vykreslit sled tehdejších událostí, nelze jim to vyčítat. Naopak je nutné podotknout, že pozornost diváka si v jednotlivých dílech povedeně drží od začátku až do konce, a stejně tak se snaží dát prostor oběma protichůdným stranám.

Zároveň seriál dokázal opět vzbudit mnoho diskusí na sociálních sítích, kde lidé probírají, co v dokumentárním seriálu viděli. Veřejnou diskusí pak hodně rezonovaly názory soudních znalců, kteří si navzájem protiřečili a přeli se o to, zda Klára a Monika zemřely po zásahu elektrickým proudem, stejně jako špatně přepsaný odposlech telefonátu Kramného nebo údajně zfalšované snímky srdcí.

Novinka se domácím divákům líbila a na Kinoboxu jí udělili 70 %. „Zajímavě vytvořený dokument, který nechá diváka aby se sám rozhodl, čemu bude věřit a čemu ne. Bohužel se až příliš zaobírá bulvárem a názory příbuzných, přátel, spoluvězňů a méně fakty,“ napsal jeden z hodnotících.

ČTĚTE TAKÉ: ČESKÉ KRIMI VÁLCUJE NETFLIX: NECHUTNÝ SNÍMEK O NECHUTNÝCH LIDECH A SILNÝ ZÁŽITEK, NA KTERÝ SE JEN TĚŽCE DALO KOUKAT, ŘÍKAJÍ DIVÁCI

Další z recenzentek se nebála do tvůrců trochu pustit. „No když to porovnáme s případem Stodolovi tak tohle je horší dokument. Zajímavá část byla ta s novináři, ale zbytek moc nevyjasnil v už tak zamotaném případu,“ okomentovala.

Z marketingového hlediska ale bylo vytvoření tohoto kousku úspěšný a chytrý krok, což časopisu Forbes potvrdilo samotné vedení stanice. „Jde o jeden z nejúspěšnějších titulů letní sezony z pohledu zájmu nových předplatitelů i celé báze Voyo,“ sdělila ředitelka digitálních aktivit TV Nova Lucie Oravčíková.

Co si o případu Petra Kramného myslíte vy se můžete přesvědčit sami už nyní na Voyo.

Zdroje: ČSFD, Kinobox, Forbes

Hodnocení na Kinoboxu: 70 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.