Český seriál, který sklízí nevídaný úspěch a na ČSFD má 91 %, dostane pokračování. Po Hojerovi přijde na řadu spartakiádní vrah

Tereza Pulgretová
Foto: TV Nova

Překvapovat tuzemské diváky se v posledních týdnech daří streamovací službě Voyo. Kromě třetí série úspěšné reality show přinesla také nový seriál o legendárním kriminalistovi v komunistickém Československu a jeho unikátní metodě práce, pomocí které se snaží zjistit, co se stane, když zlu nastaví lidskou tvář. Skutečný příběh Jiřího Markoviče a sériového vraha Ladislava Hojera sklízí obdiv za herecké výkony, kostýmy i celkové pojetí děsivých událostí.

Opravdu velké překvapení naservírovala svým předplatitelům služba Voyo, která od ledna postupně vysílala žhavou domácí novinku Metoda Markovič: Hojer. Na začátku března pak opěvovaný krimi seriál skončil a lidé začali ihned volat po pokračování. Skutečný příběh kriminalistické legendy Jiřího Markoviče, jeho spolupracovníků a mladého zabijáka Ladislava Hojera je totiž zasáhl víc, než mnozí očekávali.

„Dostala mě Soukupova režie, kompletní vizuál, bravurní herci, či depresivní hudba pro mě prakticky neznámého Jannyho Richtera. Tvůrci si navíc našli čas na psychologii postav (nakolik může zlo fascinovat i jinak dobrého člověka) a etická témata, jako je řešení trestu smrti. Vůbec netuším, kdo bratři Hruškovi jsou, ale pokud tímto způsobem zpracují i další Markovičovy případy, nemůžou šlápnout vedle, píše jeden z recenzentů na ČSFD, kde si pořad vysloužil neskutečných 91 %.

PSALI JSME: PŘÍBĚH, KTERÝ TRAUMATIZOVAL CELÉ ČESKOSLOVENSKO: NOVÝ SERIÁL O OHAVNÉM ZLOČINU MÍŘÍ NA VOYO

Silného příběhu kriminalisty Jiřího Markoviče, který se lišil svými od do té doby zajetými způsoby vyšetřování, se ujal scenárista Jaroslav Hruška s bratrem Tomášem. Podle Jaroslava byl tento vyšetřovatel svými metodami výjimečný nejen v tehdejším Československu, ale i ve světovém měřítku. Režii měl na starost mladý tvůrce Pavel Soukup, jehož předchozí dílo s názvem #martyisdead se v roce 2020 stalo prvním seriálem oceněným Emmy. Na ten loni navázal thrillerem #annaismissing o zmizení provokativní influencerky Anny. Společně s pár dalšími tvůrci se dokonce s opravdovým Markovičem setkal. Po jeho smrti pak na seriálu spolupracovali s vdovou po zesnulém detektivovi.

„Jestli si začneme myslet, že si smrt někdo zaslouží a někdo ne, tak jakej je pak rozdíl mezi náma a těma, co se snažíme chytit?“ říká kriminalista Jiří Markovič v novém seriálu.

V první sérii se filmaři zaměřili na sadistu a kanibala Ladislava Hojera, jenž na přelomu 70. a 80. let zavraždil nejméně pět žen. Podivínského vraha, který byl v roce 1986 za své činy popraven, v seriálu bravurně ztvárnil mladý herec Petr Uhlík. V podcastu Pochlap se se moderátorovi Václavovi Roučkovi svěřil, že natáčení pro něj bylo velmi psychicky náročné. Kvůli roli navíc drasticky zhubnul, což nakonec vedlo k rozvoji poruchy příjmu potravy.

„Největší výzva byla keto dieta, zhubnul jsem deset kilo. Umožnilo mi to se herecky dostat tam, kde jsem chtěl být. Pak ve mně začalo propukat něco vážnějšího, po natáčení jsem trpěl přejídáním, objednal jsem si kilo kuřete a měl výčitky. Ke konci jsem chodil do sauny, abych si nepřidal tlustej,“ vzpomínal a dodal, že se po roli Hojera a seriálu Adikts v reálném životě občas nepoznával.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: NEJLEPŠÍM ČESKÝM FILMEM ROKU 2023 SE STALA HOROROVÁ KOMEDIE O SVÉRÁZNÉ TCHYNI. PŘEVÁLCOVALA I VYCHVALOVANÉ DOBOVÉ DRAMA

Foto: TV Nova

Naopak přibrat na váze musel představitel druhé hlavní postavy Petr Lněnička. Velkou proměnou prošel také jeho účes, vše se ale povedlo tak, že byl nakonec skutečnému policistovi velmi podobný. „Zbavit se“ postavy tak pro něj po konci natáčení nebylo jednoduché. V přípravě Lněničkovi pomáhala také fotografická dokumentace. „V tomto smyslu to pro mě, přiznám se, bylo náročné. Pro mě, jako pro otce jedenáctiletého kluka, byly velice silné situace týkající se dětí. A není to tam bohužel ojedinělé,“ doplnil.

Policejní parťáky Lněničkovi zahrál Václav Neužil s Adamem Mišíkem, v roli psychiatra se ukázal Michal Isteník a dalšího ze známých zločinců, za kterým si Markovič chodí pro rady, si střihnul Vojtěch Kotek. Roli Hojerova právníka zastoupil slovenský umělec Dano Heriban, který po natáčení náhle zemřel. Nečekaný odchod třiačtyřicetiletého kolegy zasáhl především Uhlíka, jenž s Heribanem v posledním dílu sdílí velmi emotivní scénu v Pankrácké věznici.

ČTĚTE TAKÉ: ADAM MIŠÍK O ROLI VE FILMU BANGER: DROGY PATŘÍ K NAŠÍ KULTUŘE. KDE JE NABÍDKA, TAM BUDE I POPTÁVKA

Foto: TV Nova

Nadšené diváky nedávno platforma potěšila, když oznámila, že vyprávění o československé policejní ikoně nekončí. Celý tým vyšetřovatelů v čele s Jiřím Markovičem se vrátí na scénu, aby rozlousknul případ jednoho z nejznámějších zločinců naší historie Jiřího Straky přezdívaného spartakiádní vrah.

Zdroje: Voyo, ČSFD, Radiožurnál, Radio Wave, Twitter, TV Nova

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.