Dům tajemství: 11 členů rodiny bylo nalezeno oběšených ve svém domě. Nešlo o vraždu ani sebevraždu

Foto: Netflix

Jedenáct členů jedné rodiny bylo nalezeno oběšených ve svém domě. Mezi nimi i děti a babička. Jak se ukázalo, nešlo však o vraždu ani sebevraždu, nýbrž o náboženský rituál. Třídílný dokument Dům tajemství: Smrt v Burari (House of Secrets: The Burari Deaths) ukazuje tragický příběh jedné rodiny z Dillí a teorie, které tuto událost obestírají.

Ze skutečných příběhů, které se objevují v dokumentech Netflixu, většinou pořádně mrazí. V případě příběhu rodiny Chundawat jsou pocity ještě silnější. V říjnu 2021 vydala streamovací platforma dokument nazvaný Dům tajemství: Smrt v Burari, který krok za krokem popisuje tragickou smrt 11 členů rodiny z Dillí, která otřásla místní společností.

V roce 2018 bylo 11 členů rodiny Chundawat nalezeno mrtvých ve svém domě v Sant Nagar, v Burari, v Dillí. Všichni měli svázané ruce, zavázané oči a viseli jeden vedle druhého, kromě babičky, která ležela opodál. Všichni byli oběšeni!

Pozor, následující text obsahuje spoilery!

Foto: Netflix

Nejdříve se zdálo, že smrt 11 členů rodiny – všech najednou – musí být důsledkem vraždy. Případ za sebou však nechával spoustu nezodpovězených otázek a nevylučovala se ani sebevražda. Novináři i vyšetřovatelé byli značně znepokojeni. Zpravodajské kanály zkoušely různé triky, aby se dostaly na konec příběhu a podporovaly nejrůznější konspirační teorie, včetně obvinění místního instalatéra za vyvrtání 11 děr pro potrubí v zadní části domu, které měly být údajně připraveny pro odchod duší.

TAKÉ SJME PSALI: Rodiče nemocnici žádali o pomoc pro dceru, pak dostali zákaz ji vídat a matka se zabila. Nad skutečným příběhem z Netflixu zůstává rozum stát

Jak dokumentární seriál pokračuje, všechny důkazy ukazují na nejmladšího syna rodiny Lalita jako na strůjce „hromadné sebevraždy“. V rodině vytvořil mini-kult, který přiživoval 11 let od smrti otce, a ovlivnil každého člena rodiny. Ti věřili, že se dokáže spojit se zesnulým rodičem. Lalit byl tedy pravděpodobným autorem rituálu, který se pokazil a jehož následky byly děsivé.

Dokument velmi podrobně zkoumá „proč“ k incidentu došlo, jak v něm říká novinářka Barkha Dutt, sociální pitvou. S pomocí policistů, reportérů, lékařů zapojených do případu, přátel, příbuzných a sousedů rodiny Chundawat byla sestavena řada úhlů pohledu.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Ta dívka z fotky: Znepokojivý dokument vypráví skutečný příběh ženy, která byla 30 let nezvěstná

Vyšetřování v závěru ukazuje, že Lalit nebyl okultista, ale trpěl vážnými duševními problémy, která byly následkem poranění hlavy při nehodě na motorce, traumatem z požáru, kdy máme uhořel a zároveň bolestí ze smrti otce. Dokument zkoumá problémy, jako je kolektivní psychóza a slepá důvěra v pověry, které si vybírají daň na duševním zdraví. Navíc také poukazuje na nedostatek povědomí o duševním zdraví i v zámožných rodinách žijících v Dillí.

Dokument je na Netflixu dostupný s českými titulky.

Trailer je omezený věkem a je dostupný pouze na YouTube, protože obsahuje témata sebevraždy nebo sebepoškozování.

Foto: Netflix

Zdroje: Dokument Netflixu, autorka článku, The Hindu

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.