Rodiče nemocnici žádali o pomoc pro dceru, pak dostali zákaz ji vídat a matka se zabila. Nad skutečným příběhem z Netflixu zůstává rozum stát

Michaela Pašková
Foto: Netflix

V druhé polovině června vstoupil na Netflix dokument Postarejte se o Mayu (Take Care of Maya), který popisuje skutečný příběh. Dokumentární snímek mapuje události, které vedly nemocnici a následně stát Florida k tomu, aby rodičům odebrali dceru. Měli na to ale právo?

Nový dokumentární snímek Postarejte se o Mayu se zabývá příběhem rodiny Kowalskich. Beata a Jack Kowalski a jejich dcera Maya zažili před pár lety opravdu krušné chvíle. V roce 2015 začala mít tehdy 9letá Maya problémy s dýcháním, po kterých následovala bolest hlavy, rozmazané vidění, letargie a bolesti těla. Došlo to tak daleko, že už malá dívenka nedokázala chodit. Matka Beata byla polskou přistěhovalkyní, která vystudovala zdravotnickou školu a stále pracovala v oboru a otec Jack byl hasičem v důchodu. Dvojice postupně dokumentovala příznaky své dcery a vyhledávala pro ni pomoc. Bohužel několikanásobné návštěvy lékařů a nemocnic nepřinášely žádné odpovědi.

Naděje svitla v tomtéž roce, kdy doktor Anthony Kirkpatrick diagnostikoval Maye komplexní regionální bolestivý syndrom neboli CRPS. Jedná se o neurologickou poruchu, při které lidé pociťují nesnesitelnou bolest při sebemenším dotyku. Doktor rodičům doporučil ketaminovou terapii, kvůli které rodina Kowalskich odletěla v listopadu do Mexika. Zdálo se, že zabrala, protože Maya přestala trpět bolestmi. Nicméně aby svůj stav zvládala, nadále měla dostávat dávky ketaminu. O rok později však pociťovala silnou bolest žaludku, a tak ji rodiče vzali na pohotovost do nemocnice Johns Hopkins All Children’s Hospital v St. Petersburgu na Floridě.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Ta dívka z fotky: Znepokojivý dokument vypráví skutečný příběh ženy, která byla 30 let nezvěstná

Personál nemocnice se začal vůči rodičům chovat podezřívavě, protože Maya nepřiměřeně reagovala na pokus sestry provést jí ultrazvuk. Beata personálu sdělila, že její dceři byl diagnostikován syndrom CRPS a zabírají jí pouze ketaminové injekce. Nicméně lékaři byli znepokojeni hladinou ketaminu v Mayině těle, a dokonce ji v textových zprávách označovali za ketaminovou dívku. Léčbu ketaminem se proto rozhodli ukončit, ale protože Beata trvala na jejím pokračování, bili na poplach. Sestra zavolala sociální pracovnici, která Beatě kladla nejrůznější otázky a poté podala formální oznámení na potencionální zneužití dítěte. Beata byla následně obviněna ze zneužívání dítěte a z toho, že trpí Münchhauseným syndromem v zastoupení.

Podle portálu Šance dětem se jedná o specifické chování rodiče, který zveličuje nebo lže o příznacích svého dítěte nebo často ke vzniku symptomů nemoci sám přispívá. Tyto symptomy jsou řešeny zejména jedním rodičem, nejčastěji matkami, a jejich dlouhodobá léčba nepřináší výsledky. Duševně nemocní rodiče popírají, že by se na vzniku symptomů podíleli, a to i za situace, že jsou k dispozici nevyvratitelné důkazy.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: TOP 7 mrazivých dokumentů podle skutečných událostí: Nechybí únosy, vraždy ani zvrácená sekta

Stát Florida vzal Mayu do své péče, kde zůstala po dobu několika měsíců. Beata a Jack ji nesměli vídat. Dodnes rodina tvrdí, že obvinění ze zneužívání dítěte nebylo založeno na pravdě.

Jak bylo řečeno v dokumentu Postarejte se o Mayu, nemožnost vídat dceru nebo být s ní v kontaktu bylo pro Beatu zdrcující. Její psychický stav se zhoršoval, nejedla, odmítala spát a hledala informace o tom, jak by mohla své dceři pomoci. Podstoupila psychologické vyšetření, jehož závěrem bylo, že Münchhausenovým syndromem v zastoupení netrpí. Vzhledem k okolnostem vykazovala pochopitelnou úzkost. V průběhu soudu však soudce k výsledkům jejího psychologického vyšetření nepřihlédl a nekompromisně prohlásil, že svou dceru nesmí ani obejmout. Verdikt zněl, že není v zájmu Mayi, aby byla s matkou v kontaktu. O několik dní později, v lednu 2017, se Beata ve věku 43 let v garáží oběsila.

Rodina Kowalskich na nemocnici poté podala žalobu, ve které stálo, že obvinění ze zneužívání dítěte nakonec vedlo k Beatině smrti. Žaloba byla zamítnuta, ale po odvolání bylo její opětovné projednávání přeloženo na září 2023. Ačkoliv Beata spáchala sebevraždu, prostřednictvím telefonátů a dalších zaznamenaných hovorů je to právě její hlas, který v dokumentu zaznívá nejvíc. Diváci tak mohou slyšet její zoufalou snahu o nalezení správné léčby pro dceru. Po její smrti stát od případu upustil a Maya byla navrácena do péče otce.

„Jedná se o celonárodní problém, kdy jsou rodiny obviněny ze zneužívání a hlásají svou nevinu,“ uvedl režisér Henry Roosevelt v rozhovoru pro Vanity Fair. Producentka Caitlin Keating doplnila, že od premiéry dokumentu je kontaktovala řada rodin s podobnými příběhy. „Vážně mám dojem, že se tu otevřela stavidla,“ řekla.

Perfektně zpracovaný dokument je aktuálně 5. nejsledovanějším filmem na českém Netflixu a 3. mezinárodně. Na ČSFD si tento dojemný a zároveň šokující příběh vysloužil zatím 85% hodnocení.

„Když přijdete do nemocnice žádat o pomoc dítěti, ale odejdete v poutech! Šílený, mrazivý, nepříjemný emocionální peklo, které vás rozemele na kousky, pokud máte alespoň trochu empatie, tak tohle nemůže nikoho nechat chladným,“ píše se například v jedné z recenzí a další dodává: „Netflix letos podobně jako před rokem u Ta dívka z fotky, vytahuje další špičkově zpracovaný dokument, opět z dosti silným lidským příběhem.“

ČTĚTE TAKÉ: Noční můra ve stylu Kafky: Příběhy žen, které nahlásily znásilnění, ale nakonec byly samy obviněny ze zločinu


Zdroje: Netflixer, ČSFD, FlixPatrol, Neurologická klinika FN Brno
, SCREEN RANT, Šance dětem, DISTRACTIFY, Vanity Fair

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.