Minisérie Éra samurajů: Bitva o Japonsko představuje krvavou cestu za sjednocením Japonska

Petr Stoško
Foto: Netflix

Éra Sengoku je bezesporu jedním z nejkrvelačnějších období japonských a světových dějin. Více než 130 let neustálých svárů a intrik pomohlo k moci a slávě rodům mnoha válečníků, kteří si skrze bitvy dokázali získat respekt a své místo na politicky členité mapě Japonska v tomto období.

Z mnoha brutálních a nelítostných bitev v druhé polovině šestnáctého století vzešli tři válečníci, kteří během 50 let změnili rozervané Japonsko v jednotný stát. Těmi muži byli krutý a nevypočitatelný Oda Nobunaga, lstivý vojevůdce Toyotomi Hideyoshi a trpělivý génius Tokugawa Ieyasu. Mnohými je za toho, kdo sjednotil rozdrobenou zemi, považován Nobunaga, a to díky jeho vůdcovským dovednostem a silné osobnosti. Ale byli to právě jeho dva oddaní následovníci, kteří měli na sjednocení Japonska stejnou, ne-li větší zásluhu. Američtí dokumentaristé oslovili řadu renomovaných historiků, kteří vysvětlují jednotlivé kroky nejvýznamnějších japonských vůdců, jež vedly ke konečnému sjednocení Japonska.

Již po pár minutách je zřejmě, že se tvůrci snaží vykreslit důležité osobnosti éry Sengoku velmi realisticky a nabourávají tak zažité představy o moudrých a vyrovnaných vojevůdcích, kteří bojují pouze, je-li to nevyhnutelné. Oda Nobunaga se rychle stává velkým mužem své doby. Jeho nekonvenční myšlení a strategie v kombinaci s neskutečně brutální a krvežíznivou armádou z něj udělalo velice nebezpečného protivníka. Už od bitvy o klan Owari se z Nobunagy stává bestiální vrah s téměř maniakálními ambicemi, které dalece přesahují představivost mnoha jeho následovníků.

Řada intrik a politických převratů dává časem Toyotomi Hideyoshimu a Tokugawa Ieyasovi bezmeznou moc nad zemí. Málokdo prozatím tuší, že občanská válka konečně spěje ke svému konci. Po více než 120 letech neustálých bojů se psychicky i fyzicky vyčerpané Japonsko blíží k rozhodující bitvě. V roce 1600 dochází k nejdůležitějšímu střetu japonských dějin, bitvě u Sekigahary, jež rozhodla (aniž však ukončila) období válčících států.

Dalo by se říct, že Oda Nobunaga vše započal, Toyotomi Hideyoshi zemi stabilizoval a Tokugawa Ieyasu celé sjednocení úspěšně dokončil. Všichni tři muži dodnes patří mezi nejdůležitější osobnosti japonské historie a nesmazatelně se zapsali do světových dějin jako sjednotitelé národa země vycházejícího slunce.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Karel Vostal

    Působí to na mě moc teatrálně. O období Sengoku už jsem si toho přečetl spoustu a viděl dost filmů a jsem zvědav, ale podle ukázek je to dělané dost na efekt. Pochybuju, že jde o boření mýtů, protože kdo si o těchhle lidech něco přečetl, ví, že to nebyli žádní svatoušci. Takže dokument se asi bude tvářit děsně novátorsky, ale přitom bude kladen důraz "jen" na boj a krutost. Nechápu, proč je tam tak zdůrazňován Masamune Date. Jasně, byla to zajímavá postava a jím organizovaná mise do Evropy určitě stojí za zmínku, ale do sjednocení Japonska nějak extra nezasáhl a tuším, že bude zmiňována hlavně jeho krutost. Doufám, že tam aspoň budou vypíchnuté opravdu důležité osoby jako Šingen Takeda, Kenšin Uesugi, Terumoto Móri atd.

  2. Marta Kratochvílová

    Vypadá to hodně dobře :)