Newyorský Zodiac střílel trubkou s gumičkou. Do teď není jasné, zda byly nalezeny všechny jeho oběti

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Heriberto Seda, známý také jako Newyorský Zodiac, je otřesnou lekcí o nebezpečí posedlosti skutečnými zločiny. Lehce přehlédnutelný muž se dle všeho inspiroval sanfranciským Zodiacem, který řádil v 60. letech v Kalifornii a dosud nebyl nalezen. Právě na Sedův případ si Netflix posvítil ve třetí řadě svého dokumentu Hon na vrahy (Catching Killers). I po zhruba dlouhých 30 letech policie stále tápe v mnoha otázkách. Byly nalezeny všechny oběti?

Třetí řada dokumentární série Hon na vrahy se kromě jiného soustředila na vraha, který se objevil v New Yorku v 90. letech a policie kvůli němu musela nahlédnout do tajů čarodějnictví a astronomie. Vzhledem k tomu, že první oběti jeho útok přežily, přezdívalo se mu nejprve Zodiac střelec.

Jeho první oběť, osamělý a starý muž žijící v suterénním bytě, byla nalezena 31. května 1990. Senior byl po střelném zranění převezen do nemocnice, kde policii sdělil, že střelce vzhledem ke svému špatnému zraku neviděl. Detektivové ze 75. newyorského okresku krátkou chvíli předpokládali, že šlo o loupežné přepadení. Na místě ale nalezli děsivý a tajuplný dopis, ve kterém byl nakreslen kruh se třemi symboly a napsáno: „Tady Zodiac. Až se na nebi objeví pásy, 12 znamení zemře.

Kromě dopisu se na místě činu nacházel kabát, který museli záchranáři rozříznout, když postaršího muže ošetřovali. Právě v tomto kabátě uvízla kulka, která prošla tělem Joea Proceho. Nicméně policie na ni nenalezla žádné rýhy nebo drážky, takže se nedalo určit, ze které zbraně vyšla. V tomto bodě bylo detektivům jasné, že střelec střílel podomácku vyrobenou zbraní. V podstatě to byla trubka s gumičkou, která připomínala prak a měla hřeb na konci. Primitivní pistol, která se nedala vystopovat. Byl to prostě jen kus trubky a ty jsou všude.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Vrah jezdil vlakem a své oběti ubíjel k smrti. Tvrdil, že je Andělem pomsty. Dokument Hon na vrahy ukazuje další brutální případ

Přesně 18 dní po útoku zavolal vyšetřujícímu detektivovi kolega z Brooklynu, a sdělil mu, že má dopis podobajícímu se tomu u Proceho. Stálo v něm: Tady Zodiac. Všichni postřelení v Brooklynu ráží 380 nebo 9 mm bez jakýkoliv drážek na kulce.“ Kromě toho byl v dopise popsán útok na Joea Proceho a dva případy střelby, o kterých policie dosud netušila. Po pátrání nalezli detektivové oba případy, ke kterým se sériový střelec hlásil. Mario Orozco, který pracoval v restauraci na Manhattanu a kulhal, byl střelen do zad. Policii sdělil, že měl střelec na sobě masku. German Montenegro byl snadným cílem, protože byl zpitý namol. Ani on nedokázal dát detektivům popis střelce. Ve všech třech případech si Zodiac střelec myslel, že své oběti zabil.

Po čase detektivům došlo, že kresby na kruhovém diagramu odpovídají znamením zvěrokruhu. Střelec měl už zářez u Býka, Štíra a Blížence. Krátce na to zavolali vyšetřujícím detektivům kolegové ze San Francisca a potvrdili, že Zodiac střelec je pouze imitátorem obávaného sériového vraha. V tomto bodě vstoupil na scénu tým detektiva Larryho Milanesiho, který studoval astrologii, astronomii a čarodějnictví a lidé mu říkávají Tým voodoo. Jeho tým prostudoval Zodiacovy poznámky a všiml si určitého vzorce ve střelbách. Zodiac střelec se řídil 21denním vzorcem. Na lidi se zaměřoval každých 21 dní, ale pouze pokud se na obloze vyskytovala určitá tři souhvězdí, a to Plejády, Býk a Orion.

PSALI JSME TAKÉ: Po Dahmerovi přicházejí další monstra. Tentokrát se Netflix zaměřil na jeden z nejznámnějších kriminálních případů 20. let

Tým dokázal předpovědět, že Zodiac střelec na svou další oběť zaútočí 21. června. Do ulic byly vyslány stovky policistů, nicméně nepředpokládali, že útok proběhne v Central Parku. Na místě činu se nacházel další dopis a tentokrát se střelci podařilo dostat znamení Raka.

První oběť, Joe Proce, zemřel v nemocnici 25. června. Ze štvanice se stal případ vraždy a ze střelce Zodiaca se tak stal Zodiac vrah.

Milanesi dál studoval Zodiacovy poznámky a na jedné z nich si všiml napsaného jména Faust, což byl čaroděj ze 16. století, který za vědomosti zaprodal svou duši ďáblu. Milanesi se vydal za Hermanem Staterem, černokněžníkem dobře známým v okultní komunitě. Ten ho instruoval, aby si přečetl Knihu zákona od Aleistera Crowleyho, anglického čaroděje, který zemřel v roce 1947 a má následovníky po celém světě. Nicméně Stater neměl knihu u sebe, protože nechtěl mít s těmito lidmi nic společného. Dle jeho slov, pokud zjistí, že znáte jejich jména, zabijí vás. Detektiv Milanesi nakonec knihu sehnal. Stálo v ní: Oběť je největší, když o ní každý ví, ale chápe ji jen pár vyvolených.”

Po útoku v Central Parku Zodiac zmizel, což mělo za následek rozpuštění první jednotky detektivů. V roce 2004 na sebe vrah opět upozornil prostřednictvím rozeslaných dopisů. Tvrdil v nich, že napadl dalších pět obětí. Tentokrát ovšem změnil svůj modus operandi. Namísto koláčového diagramu zvěrokruhu v dopisech přesedlal na námořní vlajky. Opět sliboval, že obětí bude víc. Znovu byl sestaven tým detektivů, který po něm začal pátrat. Nalezeny byly čtyři z pěti obětí zmíněných v dopisech. Dodnes nebyla poslední pátá oběť nalezena.

TAKÉ JSME PSALI: Dům tajemství: 11 členů rodiny bylo nalezeno oběšených ve svém domě. Nešlo o vraždu ani sebevraždu

V tomto druhém vyšetřujícím týmu se nacházel detektiv Joe Herbert, který se pro Newyorského Zodiaca stal osudným. Vzhledem k tomu, že Newyorský Zodiac následně opět zmizel, jednotka detektivů byla rozpuštěna. Detektiv Joe Herbert se poté stal vyjednavačem. O dvanáct měsíců později, dne 18. června 1996, řešil svůj první případ. Pachatel střelil svou sestru a držel jejího přítele jako rukojmí. Po asi hodině a půl se muž, který si říkal Eddie, vzdal. Odvezen byl na stanici a detektiv Herbert se vrátil na místo činu. Pyrotechnici z bytu odstranili dvě funkční trubkové bomby. Zatímco Herbert mluvil s pyrotechniky, donesli mu dva kolegové Eddieho doznání. Jelikož Herbert znal Zodiacovo písmo nazpaměť, okamžitě mu došlo, kdo vlastně Eddie je. Dostal ho. Dostal Newyorského Zodiaca, Heriberta Sedu.

Policie nikdy nezjistila, odkud znal znamení svých obětí. Dne 24. června 1998 byl Heriberto Seda usvědčen ze tří vražd a šesti pokusů o vraždu. Odsouzen byl k 232 letům vězení. Obětí ale může být mnohem víc.


Zdroje: Informace z dokumentu Hon na vrahy, The Envoy Web, DECIDER

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.