Robert De Niro ukázal směr mladším kolegům a obohatil popkulturu. Dnes slaví 81. narozeniny

Tereza Pulgretová
Foto: Warner Bros. Pictures

Robert De Niro patří k nejznámějším hercům na celém světě a za svoji kariéru stihl natočit neskutečné množství úspěšných snímků. Začínal jako představitel drsňáků a gangsterů, postupně se ale převtělil do rolí starších a leckdy nepříjemných pánů. Dnes tento charismatický umělec slaví 81. narozeniny.

Pořádná Itálie

Robert De Niro se narodil 17. srpna 1943 v americkém městě New York. A přestože si v za svoji hereckou dráhu zahrál několikrát Italo-Američana, k čemuž nejspíš režiséry svádělo i jeho exoticky znějící jméno, v žilách mu proudí krev i jiných evropských národů. Otec Robert De Niro starší, expresionistický malíř, byl totiž z půlky také Ir. Matka Virginia Holton, která byla básnířka a také umělkyně, měla pro změnu holandské, anglické, francouzské a německé kořeny.

Rodinné „dědictví“ mu tak v životě ulehčilo cestování a práci na našem kontinentu. Díky předkům z Itálie totiž v roce 2006 získal kromě amerického pasu také pas italský. A jak naznačuje jeho výkon ve filmové sérii Kmotr, známý herec svůj původ opravdu nezapře.

Foto: Paramount Pictures

Životní láska

Občas se stane, že si režisér a herec sednou tak moc, že jejich spolupráce trvá v podstatě až do konce kariéry. Podobně osudové setkání bylo pro De Nira natáčení dramatu Špinavé ulice, u kterého seděl za kamerou Martin Scorsese. Postupem času se z nich stala nejen nerozlučná dvojice, ale také legendy filmového průmyslu.

Mezi jejich společné a nejen na Kinoboxu skvěle hodnocené kousky patří s 80 % Taxikář, Mafiáni s 87 %, Zuřící býk dostal 82 % nebo hit loňského roku Zabijáci rozkvetlého měsíce, kterému diváci nadělili 81 %. Na Netflixu můžou diváci vidět například jeden z novějších snímků, a to Irčana z roku 2019 nominovaného na Oscara. Na Kinoboxu toto krimi drama dostalo krásných 45 %.

Podobnou chemii, jako se Scorsese, má herec také s Al Pacinem, po jehož boku se na obrazovce několikrát objevil.

PSALI JSME: DICAPRIŮV ŽIVOTNÍ VÝKON HODNÝ OSCARA. TRIUMFÁLNÍ HISTORICKÝ FILM JE PODLE KRITIKŮ NEJLEPŠÍM DÍLEM REŽISÉRA OD DOB VLKA Z WALL STREET

Drsná vášeň

Obrovské nadšení pro box se u De Nira odrazilo v roce 1980 v adaptaci memoárů Jakea LaMotty s názvem Zuřící býk a poté v roce 2016 v životopisném dramatu Pěsti z kamene. Kvůli roli představitele boxera intenzivně cvičil, musel také přibrat šedesát kilogramů. A vyplatilo se. Za svůj výkon totiž dostal svého druhého, a zatím posledního, Oscara.

Herec je v branži profláknutý celkovým se oddáním postavám, které ve filmech ztvárňuje. Ať už jde o výkyvy na váze nebo estetické změny vizáže, vždy udělá maximum. Více jsme o tomto tématu psali zde.

Inspirace pro každého

Nejen, že některé ze snímků, ve kterých si dnešní oslavenec zahrál, se navždy zapsaly do filmové historie. De Niro se díky tvrdé dřině také stal vzorem pro další generace herců, ale i fanoušků. Ti převzali za své například ikonickou hlášku „You talkin’ to me?” z filmu Taxikář, bez které by se současná popkultura snad už ani neobešla.

ČTĚTE TAKÉ: RECENZE: ZABIJÁCI ROZKVETLÉHO MĚSÍCE JE ŽIVOTNÍM VÝKONEM DE NIRA I DICAPRIA HODNÝM OSCARA. V KINĚ JE ALE JEN PRO ODVÁŽNÉ

Zdroje: Britannica, ČSFD, Mental Floss, Biography, Facts, Forward, Schiff Sovereign, Netflixer

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.