DiCapriův životní výkon hodný Oscara. Triumfální historický film je podle kritiků nejlepším dílem režiséra od dob Vlka z Wall Street

Foto: Apple TV+

Už 19. října do kin dorazí historické drama Zabijáci rozkvetlého měsíce americké režisérské legendy Martina Scorseseho, který má na svědomí snímky jako Irčan, Vlk z Wall Street, Letec, Skrytá identita, Prokletý ostrov, Poslední pokušení Krista nebo Taxikář.

Studio Paramount Pictures ve spolupráci s Apple TV+ uvede film Martina Scorseseho Zabijáci rozkvetlého měsíce (Killers of the Flower Moon), v kterém hlavní roli nebude hrát nikdo jiný než Leonardo DiCaprio. Ten si už zahrál v jeho filmech jako například Vlk z Wall Street, Letec, Skrytá identita nebo Prokletý ostrov.  Zabijáci rozkvetlého měsíce budou jejich šestým společným projektem. Ve snímku se však objeví také Robert De Niro, pro kterého to bude už rekordní desátá spolupráce se Scorsesem

Režisér Martin Scorsese je nejčastěji spojován s klasickými filmy o mudrcích a gangsterech. S připravovaným filmem se ale se svým vůbec prvním westernem pouští do nového žánru. Film je adaptací populárně naučné knihy novináře Davida Granna z roku 2017 Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and The Birth of the FBI a vypráví příběh nejméně dvaceti zavražděných členů kmene Osage v Oklahomě během 20. let 20. století.

Filmová práva na Grannovu knihu byla prodána v roce 2016, tedy rok předtím, než byla vydána. Natáčení očekáváného snímku započalo však až v roce 2021. Produkce měla začít v březnu 2020, ale natáčení muselo být z důvodů pandemie odloženo. Nyní je však vše hotovo a na Zabijáky rozkvetlého měsíce si budeme moct od 19. října zajít do kina.

Paramount Pictures a Apple TV+ k filmu nyní vydali už druhý trailer, ve kterém je se odhaluje plán bělochů na získání půdy indiánského kmene Osedžů, na níž se nacházejí bohatá ložiska ropy. Chtějí se geneticky vmísit do indiánských rodin a získat práva na majetek původních obyvatel Ameriky.

Leonardo DiCaprio hraje Ernesta Burkharta, který si vzal za ženu indiánku, jejíž kmen začne být za záhadných okolností vyvražďován. Robert De Niro hraje zlotřilého chovatele dobytka a DiCapriova strýce Williama Halea. Případ vražd má na starosti vyšetřovatel FBI, kterého si zahrál Jesse Plemons. Toho si mohou diváci pamatovat například ze snímku Síla psa.

Film měl již premiéru na filmovém festivalu v Cannes, kde sklidil mnoho pozitivních ohlasů. Adept na Oscara se může chlubit 97% hodnocení od kritiků na Rotten Tomatoes. Píší o něm jako o ohromujícím americkém eposu o chamtivosti, nespravedlnosti a mazání kultury. Chvála je pěna nejen na režiséra a provedení filmu, ale také na herecké obsazení.

Martin Scorsese nás bere hluboko do nejzkorumpovanějších koutů lidstva, zkoumá hranice vykoupení a oživuje minulost nepěknými detaily. Brian Viner z Daily Mailu film označuje za triumfální a Hannah Strong z magazínu GQ zase za neočekávaný.

Podle Roger Friedman ze Showbiz 411 je to napínavě intimní a silný film, který se vyrovná všem ostatním režisérovým hitům ​​a je jeho nejlepším filmem od dob Vlka z Wall Street. Kromě chvály však upozorňují, že délka 206 minut je značně vyčerpávající a závěr poněkud zdlouhavý.

Zdroje: Rotten Tomatoes, Collider, Daily Mail, Showbiz 411, GQ

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.