Steinbeckova drsná kniha Na východ od ráje dostane seriálové zpracování od Netflixu

Eva Pospíchalová
Foto: A24

Spisovatel John Steinbeck oceněný Nobelovou cenou za literaturu se proslavil knihami jako Hrozny hněvu nebo O myších a lidech. Nejvíc je však známý jeho román, který bude natočen s hlavní herečkou Florence Pugh, jež se nedávno objevila v historickém dramatu Oppenheimer či hororu Slunovrat.

Netflix získal práva na román Johna Steinbecka Na východ od ráje (East of Eden) a do hlavní role obsadil herečku Florence Pugh. Na seriálu začnou tvůrci pracovat už letos. Natáčet se bude na Novém Zélandu.

Pro některé brutální román z roku 1952 napodobuje biblickou ságu Adama a Evy a rivalitu Kaina a Ábela. Odehrává se v období mezi americkou občanskou válkou a koncem první světové války a zdůrazňuje konflikty dvou generací bratrů.

Laskavý a milý Adam a jeho divoký bratr Charles mezi sebou mají komplikovaný vztah, který silně ovlivňuje otcova přísná výchova a rozdíl v náklonnosti. Po vojně a smrti rodiče se bratři opět setkávají. Adam se ožení s Cathy Ames, zlou a manipulativní prostitutkou. Po porodu dvojčat Cathy Adama opustí, aby se mohla vrátit ke své bývalé profesi. Adam tedy sám vychovává syny Arona a Caleba. Druhá generace bratrů soupeří o otcovu přízeň. Později, v záchvatu hněvu, Caleb Aronovi prozradí pravdu o matce, a bratr narukuje do armády. Ve Francii později padne.

ČTĚTE TAKÉ: BOŽSKÝ ZÁZRAK, NÁBOŽENSKÝ FANATISMUS, NEBO PODVOD? FLORENCE PUGH VYŠETŘUJE ZÁHADNÝ PŮST JEDENÁCTILETÉ DÍVKY

Hlavní roli Cathy si zahraje Florence Pugh, kterou diváci znají z Oppenheimera, Malých žen, Slunovratu, Duny nebo To nic, drahá. „Je to naše vysněná Cathy; nedovedu si představit úžasnější herečku, která by tuto postavu přivedla k životu. Psaní tohoto seriálu v posledních dvou letech bylo tvůrčím vrcholem mého života. Doufám, že s našimi partnery z Netflixu, Anonymous a Endeavor dokážeme tomuto materiálu učinit zadost, a vrhnout tak na něj nové světlo pro diváky 21. století,“ dodala k výběru scenáristka Zoe Kazan.

Zoe Kazan je hlavní scenáristkou a producentkou. Mezi její díla se řadí Ruby Sparks, Wildlife nebo herecké výkony v Nějak se to komplikuje, The F Word, Olivie Kitteridgová a Pěkně blbě. „Zamilovala jsem se do Na východ od ráje, když jsem ho poprvé četla, v pubertě. Od té doby je adaptace Steinbeckova románu, skvělého, rozvětveného, třígeneračního příběhu, mým snem. Víc než cokoliv jiného, jsem chtěla dát hlas ohromující, jedinečné antihrdince románu, Cathy Ames,uvedla.

Dědeček tvůrkyně, Elia Kazan, také natočil adaptaci Na východ od ráje již v roce 1955 jako celovečerní film. Film se zaměřil na závěrečnou část knihy s Calebem a Aronem jako teenagery a je známý díky Jamesi Deanovi v jeho první hlavní roli. Film byl také nominován na čtyři Oscary.

Zdroje: Variety, What’s on Netflix, Deadline, Wikipedia

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.