Božský zázrak, náboženský fanatismus, nebo podvod? Florence Pugh vyšetřuje záhadný půst jedenáctileté dívky

Eva Lenská
Foto: Christopher Barr/Netflix

Již tento měsíc se budeme moci podívat na dlouho očekávaný mysteriózní film Irský zázrak s Florence Pugh v hlavní roli. Snímek je přitažlivý především tím, že poukazuje na zhoubný náboženský fanatismus a kromě toho je natočený podle románu Emmy Donoghue, která si vždycky vybírá vskutku neotřelá témata.

Irskou spisovatelku Emmu Donoghue již proslavil román Pokoj, za který dostala několik cen a který byl úspěšně zfilmován v roce 2015. Nyní na nás čeká adaptace její další knihy, která pod názvem Zázrak vyšla v roce 2017 i v češtině. Snímek Irský zázrak (The Wonder) natočil oceňovaný latiskoamerický režisér Sebastián Lelio, kterému se scénářem pomáhala Alice Birch, známá díky seriálu Normální lidi.

Děj filmu se odehrává v roce 1862, 13 let po velkém hladomoru. Do odlehlé irské vesničky přijíždí anglická zdravotní sestra Lib Wright (Florence Pugh), která má za úkol prošetřit údajně zázračný půst jedenáctileté dívky. Anna O’Donnell (Kíla Lord Cassidy) totiž tvrdí, že už čtyři měsíce nejedla a zázračně přežívá jen na maně z nebes. Je to vůbec možné? Jde o božský zázrak nebo o pouhý náboženský fanatismus? Lib usilovně zkoumá, zda se v okolí neděje něco nekalého, a když se Annin stav náhle zhorší, je dvakrát tolik odhodlaná přijít záhadě na kloub.

Autorka knihy na svých webových stránkách uvedla: „S fenoménem postících se dívek jsem se setkala už v polovině 90. let. Je to tak dávno, že si ani nepamatuji, kde jsem se o těchto dívkách a mladých ženách poprvé dočetla. Okamžitě mě tyto případy, které jako by evokovaly středověké světice hladovějící kvůli pokání a také moderní anorektičky, zaujaly. To, že se tyto dívky staly celebritami proto, že nejedly, vypovídá hodně o tom, co znamená být dívkou v mnoha západních zemích od 16. až po 20. století.

Ale nikdy jsem nenašla jediný skutečný případ, který by ve mně rozezněl ten malý zvonek, jenž by mi řekl, že tohle je příběh, který musím napsat. Některé byly příliš tragické, dokonce i pro spisovatelku s mým temným vkusem, a jiné zase spíše komické. Nakonec mě napadlo, že pokud mě postící se dívky i po dvou desetiletích stále tak fascinují, měla bych upustit od své obvyklé metody psaní podle skutečnosti a raději si příběh vymyslet. Zasadila jsem ho samozřejmě do Irska. Nejen proto, že je to moje vlast, ale i proto, že od dob velkého hladomoru ve čtyřicátých letech 19. století se definujeme jako národ, který je s hladem sžitý,“ pokračuje.

Ve filmu, který se natáčel v Irsku, ale na jeho tvorbě se podílely i Velká Británie a USA, si dále zahráli Tom Burke, Toby Jones, Ciarán Hinds, Dermot Crowley, Niamh Algar a Elaine Cassidy.

Irský zázrak trvá 108 minut a na Netflixu bude dostupný 16. listopadu. I s českým dabingem.

Zdroj: emmadonoghue

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.