Netflix vydá krutě upřímný dokument o králi drog Pablu Escobarovi

Eva Pospíchalová
Foto: Netflix

Pátrání po narkobaronovi Pablu Escobarovi trvalo celkem 500 dní. Po více než třiceti letech dlouhého zkoumání, rešerší a výpovědí lidí, kteří tuto akci prožili, bude nyní odhalen minutu po minutě popis dopadení nejznámějšího drogového dealera a kriminálníka na světě.

Pátrání po vyhlášeném kriminálníkovi bylo bez jakýchkoliv hranic nebo etických limitů. Pablo Escobar měl na svědomí přibližně 4000 lidských životů a tisíce kilogramů drog, jenž jeho Medellínský kartel proměnil v miliardy dolarů. Před jednaatřiceti lety, tedy 2. prosince 1993 však jeho příběh skončil kulkou do hlavy.

Během rozhodujících 500 dní úřady neúnavně pronásledovaly Escobara a jeho rozsáhlou dealerovou síť pomocí složitých misí a taktik ve snaze ukončit jeho zločineckou vládu. Náročná operace, která nakonec vedla k jeho smrti, se stala epickou ságou, která se pohybuje na hranici konvencí spravedlnosti a zákonů kriminálního pátrání. Každý den toho dlouhého období byl napínavou kapitolou plnou nečekaných zvratů, neobvyklých spojenectví a strategické hry, která se odehrávala ve stínech kartelů.

ČTĚTE TAKÉ: 5 SERIÁLŮ NA NETFLIXU, VE KTERÝCH HRAJÍ HLAVNÍ ROLI DROGY: DVA Z NICH MAJÍ DOKONCE PŘES 90 % NA ČSFD

Dokument 500 días de Escobar, la vertiginosa caída del capo (500 dní Escobara, závratný pád drogového bosse) detailně zmapuje hon na krále kokainu. Obsahuje výpovědi Escobarova právníka Gustava Salazara Pinedy, jeho životopisce Alonsa Salazara, Maríi Emmy Mejía Vélez, Óscara Naranja, agenta DEA Javiera Peñi a synovce Nicolase Escobara Urquija, jeho osobního fotografa, a také takzvaného el Médica, který byl součástí skupiny Los Pepes. Režisérem je Simon Hernandez a scenáristou Jorge Cardona Alzate.

Mafiánská krutovláda, pátrání po drogovém magnátovi a Escobarova následná smrt byly spouštěčem nové kolumbijské éry. Proto je tento dokument i stěžejním pro pochopení historických procesů, které v Kolumbii přetrvávají, mimo jiné: obchod s drogami, násilí, vraždy, korupce atd.

Dokument doplňuje rozrůstající se knihovnu obsahu na Netflixu, která se proslulému narkobaronovi věnuje. Není pravděpodobně potřeba uvádět, že Escobar je hlavní postavou veleúspěšného seriálu Narcos. Dalším seriálem je Pablo Escobar, El Patron del Mal, dále dokument Countdown to Death: Pablo Escobar, ale za zmínku také stojí novinka se Sofií Vergarou, Griselda.

Dokument se poprvé vysílal přímo v Kolumbii minulý rok (u příležitosti výročí smrti) a na Netflix dorazí 19. července.

Zdroje: Netflix, What’s On Netflix, Wikipedia, Caracol TV

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.