Láska nebeská po Norsku? Češi si zamilovali severskou vánoční minisérii Veselé vánice

Eva Lenská
Foto: Netflix

Ať se hnu, kam se hnu, všude slýchám chválu na norskou vánoční minisérii Veselé vánice (A Storm for Christmas), která je stejně populární jako seriál Vánoce u našich. Koneckonců se na obou podílel norský režisér Per-Olav Sørensen. Minisérie se líbí divákům různého věku a samozřejmě se objevila i v české netflixovské TOP10.

Skupina lidí přijíždí na letiště v Oslu. Někteří, aby přivítali své blízké, jiní, aby odcestovali domů za svými rodinami, a další, aby odletěli co nejdál a unikli tak Vánocům. Jejich vánoční mise se však tak či onak zvrtne. Všichni uvíznou na letišti kvůli sněhové bouři a hodiny tikají… Do Vánoc zbývá pouhých 24 hodin. Co tedy udělají?

Norská minisérie je plná příběhů a líčí osudy zajímavých cestujících i zaměstnanců letiště. Mezi nimi jsou například matka se synem, kteří letí do USA na operaci, rodina s malou dcerou, která má plné zuby hádek svých rodičů, nepříliš populární klavírista, který letí na koncert, nosič zavazadel, jenž si oblíbí opuštěného psa, popová hvězda a další osoby i osůbky.

Na ČSFD si seriál Veselé vánice vysloužil 75 % a sklidil povětšinou pochvalné recenze a ohlasy. Uživatelka Hannah1971 ho přirovnala k legendární Lásce nebeské a dodala, že se oprávněně stane hitem letošních Vánoc.

Kolda1990 o něm zase řekl: „Milá, dramatická, veselá, smutná, dojemná norská „konverzačka“ z uzavřeného letiště v Oslo. Různí lidé z různých koutů země se tu zaseknou a začnou se mezi nimi proplétat různé osudy. Milovníci severské tvorby poznají rukopis a jistě to ocení. Skvěle napsáno i zahráno. Vánoční atmosféra z toho dýchala, ale ne nijak kýčovitě, prostě tak nějak lidsky.“

Toto skvělé vánoční dílko mají na svědomí Per-Olav Sørensen, Lars Saabye Christensen a Jan Trygve Røyneland. Hlavních rolí se zhostili Jan Gunnar Røise, Sus Wilkins, Valter Skarsgård, Jon Øigarden, Dennis Storhøi, Hanna Ardéhn, Ariadna Cabrol, Ida Elise Broch, Ibrahim Faal a Maibritt Saerens.

Minisérie má 6 epizod a na Netflixu je dostupná i s českým dabingem.

Zdroj: ČSFD, Netflix, Movieweb

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.