Nové akční fantasy má takový úspěch, že se Netflix rozhodl natočit další dvě řady. A to vyšlo teprve před pár týdny

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Velkolepý fantasy seriál plný živlů slaví na Netflixu úspěch. Hraná adaptace Avatar: Legenda o Aangovi (Avatar: The Last Airbender) zaujala diváky natolik, že se streamovací gigant rozhodl dát zelenou dalším dvěma řadám. S každou adaptací se však pojí změny, které tvůrci oproti předloze provedli. Ani povedená novinka v tomto případě není výjimkou.

Na tvorbu hrané adaptace animovaného Avatara se Netflix vrhl už v roce 2018. Ačkoliv se zprvu na produkci podíleli Konietzko a DiMartino, kteří stojí za původním animákem, po tvůrčích neshodách projekt v roce 2020 opustili. Na jejich místo nastoupil Albert Kim, který dříve pracoval na hitu Ospalá díra. Přestože nový showrunner pro Entertainment Weekly přiznal, že byl z projektu vystrašený a nenáviděnou filmovou verzi nikdy neviděl, jeho dílo slaví na Netflixu úspěch.

Na Kinoboxu seriál Avatar: Legenda o Aangovi, který zpracovává první řadu animáku s názvem Kniha první: Voda, dosahuje slušného hodnocení 73 %. „Původní animovaný seriál si moc nepamatuju, ale tohle dílko se mi líbilo. Pěkně uběhlo, osudy postav mě zaujaly a doopravdy doufám v další řadu. Takže jo, pro mě více než dostačující seriál a vřele ho doporučuji,“ píše jeden z diváků ve své recenzi. „Skoro dokonalá adaptace. Čtvrtá epizoda mě dokonce dvakrát rozbrečela,“ uvádí další.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: MIMOZEMŠTÍ PARAZITÉ SI POCHUTNAJÍ NA LIDSKÝCH MOZCÍCH. NETFLIX V PRVNÍ UPOUTÁVCE UKAZUJE SCI-FI NOVINKU PLNOU NECHUTNÝCH OBLUD

Jak už bylo řečeno, žádná adaptace nemůže stoprocentně zůstat věrná své předloze. Ačkoliv se Albert Kim snažil sledovat hlavní dějové body animáku, zavedl pár změn, které ale s původními tvůrci prodiskutoval.

V první řadě seriálu se showrunner zcela vynechal romantickou linku mezi Aangem a Katarou a nahradil ji čistě platonickou. Možná v nadcházejících dvou řadou, ve kterých budou postavy a zároveň herci starší, Albert Kim romantickou linku přeci jen představí. Podle animovaného seriálu Legenda Korry, který je pokračováním původního animáku, se v dospělosti Aang a Katara vzali a měli spolu tři děti.

Suki je Kyoshi válečnicí, která žije na ostrově pojmenovaném po Avatarovi z Království země, a je mistrem v Tessenjutsu, tedy boji s vějířem. Jelikož je to oblíbená postava, rozhodl se její minulost tvůrce osvětlit přidáním její matky Yukari. Společně s novou hrdinkou tak spolupracují při vedení ostrova Kyoshi a zároveň se od sebe učí novým věcem. Je naprosto zřejmé, že Yukari ovlivnila pohled své dcery na svět.

Maria Zhang jako Suki a Tamlyn Tomita jako Yukari v seriálu Avatar: Legenda o Aangovi.
Foto: Robert Falconer/Netflix

Ve druhém díle seriálové verze se objevuje samotná Kyoshi, která umožní Aangovi použít avatarský stav a vzít na sebe její podobu v epické bitvě. Je skvělé pozorovat, jak jeden z nejtvrdších Avatarů dává na frak Národu ohně.

Katara a Sokka mají v seriálu podobný vztah jako v animáku. Neustále se hašteří, ale zároveň se navzájem zuřivě chrání. Jedna scéna sourozenců se nicméně v předloze nenachází. Když Katara oznámí svému bratrovi, že hodlá vyzvat mistra Pakku ze Severního vodního kmene, místo toho, aby se jí Sokka snažil domluvit, řekne jí, aby mu nakopala zadek. Jedná se úžasný moment, který dokazuje, že v sobě sourozenci navzdory hádkám probouzejí to nejlepší.

Dále tady máme Azulu, která měla původně přijít na scénu až závěrem první řady. Pán ohně Ozai trpí podobným vypravěčským problémem jako jeho dcera Azula. Původně se jako konečná hrozba objevoval v pozadí. Skutečnost, že byl sotva vidět, ho dělala hrozivějším. Výcvik Katary je rovněž kapitola sama o sobě. V seriálu se v podstatě naučí ovládat vodu pomocí jednoho svitku.

PSALI JSME TAKÉ: ONI SE BLÍŽÍ. ALE KDO JSOU „ONI“? NEJOČEKÁVANĚJŠÍ SCI-FI NETFLIXU LETOŠNÍHO ROKU JE ZA DVEŘMI. JEHO POSLEDNÍ TRAILER JE OPRAVDU IMPOZANTNÍ


Zdroje: Entertainment Weekly, Kinobox, ScreenRant

Hodnocení na Kinoboxu: 73 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.