Klasiky Jiřího Menzela na Netflixu: Závozník Otík, číšník Jan Dítě nebo děda Komárek

Tereza Pulgretová
Foto: Filmové studio Barrandov

Za svůj první celovečerní snímek získal v roce 1968 Oscara, o devatenáct let později se nominace dočkal ještě jednou. Vdechnul život několika literárním postavám, hlášky z jeho filmů zná v Česku snad úplně každý. Režisér Jiří Menzel by dnes oslavil čtyřiaosmdesáté narozeniny a vy si jej můžete připomenout skrz šest titulů, které najdete na Netflixu.

Ostře sledované vlaky (1966)

Film natočený podle stejnojmenného románu spisovatele Bohumila Hrabala, ke kterému se ve své kariéře Menzel vrátil ještě několikrát a se kterým na natáčení úzce spolupracoval.

Tragikomedie se odehrává na jednom venkovském nádraží a pomocí humorných a často nenápadných situací líčí nebezpečí válečné doby. Příběh mladého železničáře Miloše Hrmy zároveň lehkým způsobem podává útrapy, kterým musí dospívající člověk čelit. Hrabal, který ve své novele nabízí neobvyklý pohled na dobu protektorátu a okupace, se při psaní inspiroval vlastními zkušenostmi z Kostomlat nad Labem, kde pracoval jako výpravčí stanice.

V hlavní roli můžou diváci vidět tehdy mladičkého Václava Neckáře, zbytek hereckého obsazení, jež čítá například Josefa Somra, Jitku Bendovou, Vlastimila Brodského nebo samotného Jiřího Menzela, tehdy pochválil i časopis Variety.

Právě s tímto dílem se Menzelovi na 40. udílení Cen Akademie podařilo vyhrát kategorii nejlepší cizojazyčný film.

Foto: Filmové studio Barrandov

Na samotě u lesa (1976)

„Chčije a chčije“ je pouze jedna z mnoha legendárních hlášek, kterými se tato rodinná komedie zapsala do dějin československé kinematografie.

Scénář Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka vypráví příběh pražské rodiny, která hledá, kam by mohla utéct před ruchem tehdejšího velkoměsta. Manželé Věra a Olda Lavičkovi tak najdou vhodné místo – chalupu na venkově. Bydlí v ní však děda Komárek, který ji slíbí Lavičkovým prodat, ovšem pod podmínkou, že ho v chalupě do jara, než se odstěhuje, nechají. Do té doby rodině pronajme ve svém domě jednu místnost, a Lavičkovi tak na venkově stráví dovolenou plnou úsměvných situací a strastí.

Foto: Filmové studio Barrandov

Vesničko má středisková (1985)

Další spolupráce se Zdeňkem Svěrákem Menzelovi v roce 1987 přinesla druhou nominaci na Oscara. Děj se odehrává opět ve venkovském prostředí a typickou střediskovou obec zachycuje především skrze humor a jednotlivé postavy. Dojemný vztah řidiče družstevního nákladního vozu Karla Pávka a jeho závozníka, mentálně zaostalého Otíka, působí velmi autenticky a od osmdesátých let baví až dodnes.

Ve filmu si také zahrálo mnoho velkých hereckých jmen jako Marián Labuda st., János Bán, Rudolf Hrušínský starší, mladší i nejmladší, Libuše Šafránková nebo Milena Dvorská.

Foto: Česká televize

Další filmy Jiřího Menzela, které můžete zhlédnout na Netflixu:

  • Postřižiny (1980)
  • Slavnosti sněženek (1983)
  • Obsluhoval jsem anglického krále (2006)

Zdroje: ČSFD, Česká televize, Filmový přehled, Kritiky

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.