Zelenkův film Modelář, který se dočkal pochvalných kritik a odhaluje špínu politické scény, míří na Netflix

Eva Lenská
Foto: Falcon

Poslední dobou nabízí Netflix i spoustu zajímavých kousků z české kinematografie. Mezi ně patří snímek Modelář z roku 2020, který získal Českého lva a kritici jej zahrnuli chválou.

Snímek Modelář natočil známý český režisér Petr Zelenka, slavný především díky filmům Samotáři a Příběhy obyčejného šílenství. Do hlavních rolí obsadil Jiřího Mádla a Kryštofa Hádka, kteří si dali říct především kvůli němu.

Příběh dvou kamarádů, kteří vlastní půjčovnu dronů, se odehrává v Praze. Majitel půjčovny přezdívaný Plech (Jiří Mádl) prahne po penězích a ve volném čase se věnuje rapu. Jeho kamarád, chemik a letecký navigátor Pavel (Kryštof Hádek), má za sebou traumatizující zážitek a odhodlaně bojuje za spravedlnost. Není divu, že se rozhodne využít drony k něčemu jinému než obvykle, což zkomplikuje situaci ve firmě.

Foto: Falcon

V příběhu řeknou svoje také kandidát na prezidenta Zavadil (Richard Stanke) a jeho spolupracovnice Eva (Veronika Khek Kubařová), která trpí komplexem méněcennosti kvůli malým prsům. Další role ztvárnili Kamil Halbich, Kristýna Frejová, Helena Dvořáková, Jiří Štrébl a Miroslav Hanuš.

Film se dočkal mnoha pochvalných kritik a jednoho Českého lva, kterého za svůj vynikající herecký výkon obdržel Jiří Mádl, jenž se kvůli roli Plecha musel naučit rapovat. Zelenkův scénář i režie poukazují na prohnilý politický svět, korupci a nespravedlnost.

Modelář měl premiéru 6. února 2020 a natáčel se v Praze, v Brně a Tel Avivu. Trvá 110 minut a na Netflixu bude dostupný 7. února.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.