Herec, který strachy zemřel během natáčení, Hanzlíkovo trauma i pozoruhodné triky aneb 7 zajímavostí o komedii Jak utopit Dr. Mráčka

Eva Lenská
Foto: Filmové studio Barrandov / Alena Červená

Oblíbená česká komedie Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách z roku 1974 letos slaví půl století od premiéry. Může se pyšnit skvělým humorem i obsazením, což si samo o sobě zaslouží hned několik zajímavostí z natáčení. Pusťme se tedy do nich.

Rozvernou komedii o lásce mladé vodnice Jany (Libuše Šafránková) k sympatickému, leč nesmělému právníkovi, a o tom, jakými způsoby se z vodníka stane člověk, natočil režisér Václav Vorlíček. Dr. Mráček (Jaromír Hanzlík) chce nic netušíc o jejím původu Janinu rodinu vystěhovat z mokrého domečku na Kampě a ten nechat zbourat. Pro poslední dynastii vodníků v Čechách by to však znamenalo jistou záhubu. Musí proto všemi prostředky zabránit likvidaci domu, i kdyby měli Mráčka třeba utopit.

Komedie Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách se stala velmi úspěšnou, o čemž svědčí i fakt, že má na Kinoboxu skvělé hodnocení 82 %.

Růžičková ostrouhala

Roli nerudné Matyldy Wassermannové měla původně hrát oblíbená herečka Helena Růžičková, ale ta měla smůlu. Bohužel měla z politických důvodů zakázáno hrát, a tak ji nahradila Míla Myslíková. I ta se však své role zhostila velmi dobře.

Smrt na place

Během natáčení došlo k tragické události. Vodníka Lojzíka měl ztvárnit Jan Libíček, jenže ten zemřel přímo na place. Byl poněkud korpulentní postavy, kašlal na doktory i na cukrovku a špatné ledviny. Když se natáčela scéna na pramičce, ztratil vědomí a spadl do vody. Ačkoliv ho záchranáři vytáhli, když viděl bílé pláště utekl a znovu zkolaboval. Tentokrát už ho nezachránili. Zemřel ve věku 42 let. Jeho postavu pak převzal Zdeněk Řehoř.

ČTĚTE TAKÉ: 7 SERIÁLŮ NATOČENÝCH PODLE KNIHY, KTERÉ SI MŮŽETE PUSTIT NA NETFLIXU: DOJEMNÉ VÁLEČNÉ DRAMA I KRIMI, OD KTERÉHO SE DÁ TĚŽKO ODPOUTAT

Foto: Filmové studio Barrandov / Alena Červená

Hanzlíkovo trauma

Hrát ve vodnické komedii není žádná sranda a své o tom věděl i Jaromír Hanzlík. Jedna scéna ho vyloženě traumatizovala. Jelikož se měl na rušné ulici proměnit v kapra, musel jít do podřepu a otevírat pusu jako ryba. To se mu nelíbilo zejména proto, že kolem něj korzovaly mladé a krásné maminky s kočárky, které na něj překvapeně zíraly. Strašně se styděl a prosil režiséra, aby ty lidi poslal pryč. Potrápila ho i scéna v márnici. Z nasládlého pachu mrtvol se mu zvedal žaludek tak, že se málem pozvracel.

Pozoruhodné triky

Množství triků měl na svědomí kameraman Vladimír Novotný, který dokázal vytvářet zajímavé záběry bez dalšího zpracování. Například před umyvadlem, kterým přicestuje Miloš Kopecký, bylo zrcadlo upravené do určitého tvaru a odráželo tak umyvadlo umístěné mimo záběr. Nebo ve scéně, kde Miloš Kopecký vystupuje s Jaromírem Hanzlíkem ze zaplavené pivnice, bylo schodiště rozdělené skleněnou stěnou. Proto byl Miloš Kopecký úplně suchý a Jaromír Hanzlík promočený.

Platonická láska

Libuška Šafránková byla opravdu krásná a příjemná žena, tak není divu, že kolikrát okouzlila i své herecké partnery. Její půvab se stal osudným i Jaromíru Hanzlíkovi, jenž přiznal, že se během natáčení vodnické komedie do své kolegyně zamiloval. Později v jednom rozhovoru uvedl, že v té roli vážně nemusel nic hrát.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: JIHOKOREJSKÉ NOVINKY NA NETFLIXU: BLÁZNIVÁ KOMEDIE O STROJI MĚNÍCÍM LIDI NA KUŘECÍ KROKETY A ROMANCE O MANŽELSKÉ KRIZI

Jak utopit doktora Mráčka
Foto: Filmové studio Barrandov

Ledová Vltava

V době natáčení byla voda ve Vltavě skutečně ledová. Libuše Šafránková nesměla nastydnout, a tak ji ve scéně, kdy skočí z lodičky do vody a poté se objeví u dveří domu, zastoupila závodnice v plavání, která měla stejnou postavu. Nasadila si paruku, oblékla stejné šaty, ale do kamery se podívat nesměla.

Málem utopený Kopecký

Většina podvodních scén se natáčela v barrandovských studiích, kde stál bazén s teplou vodou. Jedna z nich málem připravila o život populárního herce Miloše Kopeckého, který ztvárnil despotického Wassermanna. Jak k tomu došlo? Když vcházel do skladiště hrníčků s dušičkami, nalokal se vody pod deklem a začal se topit. Naštěstí včas přiskočili členové štábu a vytáhli ho.

Zdroje: Super, Bontonfilm, Wikipedie, Kinobox, TV Guru, Kafe

Hodnocení na Kinoboxu: 82 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.