Recenze: Seriál Medvěd podává nové menu. Zpomaluje a usazuje se, ale stále dojímá

Tereza Pulgretová
Foto: Chuck Hodes/FX

Žádné prudké smažení, ani rychlovky – tak nějak by se dala popsat nová řada oblíbeného seriálu Medvěd (The Bear). Rodinné drama, kde to kromě emocí vře i na plotně, znovu trefuje diváky přímo na komoru. Jak to ale s fine diningem bývá, chuťovým pohárkům všech se nezavděčí.

Kdo čekal rychlé tempo a vizuální porno, o které nebyla nouze v předchozí řadách, mýlil se. Stejně tak ten, kdo se těšil na kulinářskou podívanou plnou chutí a receptů, bude tentokrát zklamán – jídlo ustupuje do pozadí. Čtvrtá série amerického seriálu Medvěd se sice opět točí okolo restaurace The Bear, tentokrát se však vydává trochu jiným směrem. The Bear je zpátky, ale kam přesně tvůrci v této sérii směřují, netušíme – a máme podezření, že ani oni sami ne.

ČTĚTE TAKÉ: DO KIN ZAMÍŘÍ FILM O SPRINGSTEENOVI. SLAVNÉHO ZPĚVÁKA ZTVÁRNÍ OBLÍBENÝ HOLLYWOODSKÝ FEŠÁK

Pokračování Medvěda začíná tam, kde naposledy skončilo. U nezodpovězené otázky, jak to tedy dopadlo s onou osudnou recenzí, na kterou všichni zaměstnanci nového podniku čekali. Tvůrci si ale s odpovědí příliš hlavu nelámali a po letmé zmínce se vrhli do vyprávění nového příběhu. Tohoto vzorce se drželi i v dalších epizodách, kde s láskou otevírají některá témata (např. spor mezi Natalii a Francie, Marcus a jeho táta), do hlubšího kontextu se však příliš nepouští a v divácích zanechávají otázku – uniklo mi něco?

Toto klouzání po povrchu působí trochu paradoxně vzhledem k táhlým konverzacím, které se mezi postavami odehrávají. Na rozdíl od předchozích sérií se navíc často odehrávají mimo kuchyň, a skoro tak nahrazují předešlou formu komunikace, kterou bylo především vaření. Nenechte se ale zmást. Medvěd sice víc než kdy dřív působí jako psychologické rodinné drama pomalu rozplétající traumata a křivdy, které si s sebou klan Berzatto nese, jádrem pudla ale tyto napjaté vztahy a snaha o jejich nápravu byly vždycky.

Přestože by některým změna tempa či repetitivní zlozvyky postav, motivy a dialogy mohly připadat v nesouladu s povahou celého seriálu, je nutno si uvědomit, že slouží ke stejnému účelu, jako kdysi působil několikrát zmiňovaný chaos a vášnivě hádky. Všichni, včetně sledujících, čekají na blížící se zkázu. Tentokrát má podobu tikajících hodin odměřujících čas do závěrečné směny. Frustraci a pocit nabíhajícího šílenství ovšem nyní nevytváří marná snaha o harmonii a recept na úspěch. Postavy pomalu blázní z vědomí, že to nejlepší, co mohli najít, už dávno mají a možná se toho budou muset brzy vzdát.

Do centra pozornosti se přesouvá Sydney, která stojí před velkým rozhodnutím. A nejspíš by se nenašel žádný fanoušek, který by si přál, aby nakonec zvolila jinak. Jako obvykle tak v této rodině vítězí emoce a srdce nad rozumem a hlavou. Herečka Ayo Edebiri se po vzoru jejího charakteru postarala o většinu ikonických momentů, v roli Richieho opět zaválel Ebon Moss-Bachrach. Také Jeremy Allen White udržel svoji nastavenou laťku, několik hřejivých momentů má opakovaně na účtě hostující Will Poulter v kůži kuchaře Lucy.

PSALI JSME: RECENZE: 3. ŘADA SQUID GAME PŘEKVAPÍ NEČEKANÝM VÍTĚZEM A EMOCIONÁLNĚ VYŽDÍME. ZÁVĚR JE ALE UBOHÝ

Kromě špičkových hereckých výkonů se Medvěd znovu vyznamenal soundtrackem, který je poskládaný z mnoha hudebních hitů, jež mu dodávají obvyklou sladkobolně melancholickou atmosféru. Právě díky těmto dvěma elementům a ikonickému střihu se tvůrcům opět daří hrát na strunu ze všech nejsilnější – divákovu duši. Celá rodina a trápení, které prožívá, totiž působí tak opravdově, že i v nepříjemných momentech lze najít určitý komfort a cítit se zkrátka „doma“.

Tvůrci si tradičně nechali prostor otevřeným koncem v poslední epizodě. V té přišel také jeden skutečně nečekaný zvrat, na které si Medvěd ale příliš nepotrpí. Nejspíš si tak připravovali půdu pro zprávu, kterou oznámili jen pár dní po uvedení nejnovějšího pokračování. Seriál dostane 5. řadu, datum jejího uvedení však zatím zůstává neznámé.

Zdroje: Autorský text

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.