Fantasy Světlo a stíny míří na Netflix. Jeho knižní předloha patří k nejprodávanějším na světě

Eva Lenská
Foto: Netflix

Milovníci young adult fantasy a také knižní trilogie Griša od izraelsko-americké spisovatelky Leigh Bardugo si již v pátek přijdou na své. Svět, který doposud znali jen z knih, se jim najednou ukáže před očima v celé své tajemnosti a kráse.

Trilogie Griša patří mezi nejprodávanější knihy na celém světě a získala si mnoho fanoušků, zejména mezi mladými lidmi, kterým je také určena. Není divu, že když se začaly objevovat první zmínky o seriálu na Netflixu, mnoho milovníků fantasy zpozornělo. Když vyšel oficiální trailer, veškerá očekávání se ještě zvýšila. 

Příběh je zasazen do země jménem Ravka, která je stižena temnotou a obývaná krvežíznivými monstry. Tuto zemi má zachránit dívka, která nikdy ničím nevynikala, ale najednou v sobě objeví zvláštní a nečekané kouzelné schopnosti.

Alina Starkov bude mít za úkol sjednotit zemi a stát se grišou – členkou privilegované vrstvy mágů a kouzelníků. Nebude to však mít snadné. Brzy zjistí, že ve hře jsou nebezpečné síly a ve světě magie není nikdy nic takové, jak se na první pohled zdá. 

Odvážná Alina (Jessie Mei Li) se naštěstí může spolehnout na svého nejlepšího přítele Malyena Oretseva (Archie Renaux). Díky společenství grišů pozná i okouzlujícího a temného generála Kirigana (Ben Barnes), který chce ovládnout Vrásu stínů a je nejvyšším mágem v zemi.

V seriálu se také objeví zajímavé postavy jako ostrostřelec Jesper (Kit Young), vůdce gangu Kaz (Freddy Carter) a špiónka Inej (Amita Suman). Divák se může těšit na pořádnou dávku magie, epických bitev, dobrodružství a spletitých vztahů mezi postavami.

Mnoho čtenářů jistě zajímá, zda byl seriál natočen přesně podle knih. Autorka knižní série, která s tvůrci seriálu spolupracovala, přiznala, že seriál se sice bude od knih radikálně lišit, ale tím nejúžasnějším způsobem. Do příběhu budou totiž zahrnuty i prvky ze dvou knih série Six of Crows.

Spisovatelka také doporučuje, abychom při sledování mysleli spíše na imperiální Rusko, než na středověkou Anglii a vychutnali si příběh o lidech, kteří dokážou víc, než by od nich kdy kdo čekal.

Za seriálem stojí Eric Heisserer, který má na svědomí například skvělý sci-fi snímek Příchozí a thriller V pasti se Sandrou Bullock. Na režii se podíleli Mairzee Almas, Lee Toland Krieger, Dan Liu a Jeremy Webb.

Seriál Světlo a stíny bude mít osm epizod a Netflix nám ho přinese už 23. dubna.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.