Autor Hry o trůny zkritizoval filmové a seriálové adaptace. Jejich tvůrci prý vše kazí. Vyzdvihl však poslední hit Disney+

Eva Pospíchalová
Foto: Kurt Iswarienko/FX

Spisovatel legendární série Hra o trůny (Game of Thrones) poukázal na zfilmované kousky, které čerpají z knih nebo komiksů. Obul se do producentů, kteří se neřídí původním materiálem, ale naopak se i svěřil, že se mu líbí seriály Sandman nebo Shogun.

George R.R. Martin se na svém blogu pustil do producentů a scenáristů, kteří se podílejí na zfilmování literárních děl. V novém příspěvku autor vzpomíná na panel s Neilem Gailmanem, tvůrcem komiksové série Sandman, ze které Netflix právě nedávno udělal seriál.

Filmové adaptace literatury jsou prý v Hollywoodu kontroverzním tématem a filmaři víc než často dělají věci po svém. Neil Gailman se svěřil, že je rád, že se osobně podílel na zfilmování Sandmana, jelikož strávil třicet let pozorováním toho, jak jeho dílo filmaři dělají po svém bez toho, aby ho vůbec četli.

ČTĚTE TAKÉ: 10 SKVĚLÝCH FANTASY SERIÁLŮ, KTERÉ MŮŽETE SLEDOVAT NA NETFLIXU V ČEŠTINĚ: OD WEDNESDAY AŽ PO ZÁMEK A KLÍČ

Geroge R.R. Martin toto téma vztáhl k železnému trůnu v adaptaci HBO jeho románů Hra o trůny. Lidé se ptali, proč není trůn takový, jaký je popsán v knihách, tedy proč není 5 metrů vysoký a vyrobený z 10 000 mečů? Protože strop na place nebyl 5 metrů vysoký! Nemohli bychom se tam vejít a štáb nám nebyl ochoten dát Katedrálu svatého Pavla nebo Westminsterské opatství, abychom tam mohli natočit naši malou show,”

Dva roky od tohoto rozhovoru si autor zavzpomínal na rozhovor s kolegou z branže, ve kterém probírali povinnost zachování věrnosti psanému materiálu: Situace se jen zhoršila. Kamkoliv se podíváte, je tu stále více scénáristů a producentů, kteří chtějí vzít skvělé příběhy a udělat z nich své vlastní. Nezdá se, že by jim záleželo na tom, jestli knihu napsal Stan Lee, Charles Dickens, Ian Fleming, Roald Dahl, Ursula K. Le Guin, J.R.R. Tolkien, Mark Twain, Raymond Chandler, Jane Austen, nebo… no, kdokoliv. Nezáleží na tom, jak významný spisovatel je, nezáleží na tom, jak skvělá je ta kniha, vždycky je po ruce někdo, kdo si myslí, že to zvládne lépe. Dychtí vzít příběh a vylepšit ho. Kniha je kniha, film je film, řeknou vám, jako by říkali něco důmyslného. Pak si příběh přizpůsobí,

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: MISTROVSKÉ DÍLO, KTERÉMU LZE JEN TĚŽKO NĚCO VYTKNOUT: HISTORICKÝ VÁLEČNÝ SERIÁL OD DISNEY+ UCHVÁTIL DIVÁKY A SKLÍZÍ NADPRŮMĚRNÁ HODNOCENÍ

Podle spisovatele to scenáristi nikdy nezlepší, dle jeho slov konkrétně v devíti stech devadesáti devíti případech z tisíce to zhorší. Jednou za čas se nám však podaří opravdu dobrou adaptaci skvělé knihy zhlédnout, a když se to stane, zaslouží si tým potlesk. Jako příklad uvádí nový seriál Shogun, který je také adaptací literárního díla.

Zdroj: Blog George R.R. MartinaDeadline

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.