Mistrovské dílo, kterému lze jen těžko něco vytknout: Historický válečný seriál od Disney+ uchvátil diváky a sklízí nadprůměrná hodnocení

Foto: Kurt Iswarienko/FX

Na Disney+ měla 27. února premiéru minisérie Šógun (Shōgun). Postupně streamovací platforma vydala zatím tři díly. Příběh, odehrávající se ve feudálním Japonsku, který ovšem natočili Američané, sklízí nevídaně vysoké recenze i uznání od Japonců.

Japonsko roku 1600. Lord Joši Toranaga (Hiroyuki Sanada) bojuje o život poté, co se proti němu sjednotí jeho nepřátelé. Poblíž rybářské vesnice je však objevena ztroskotaná evropská loď a její britský kormidelník John Blackthorne (Cosmo Jarvis) zná mnohá tajemství, která by Toranagovi mohla pomoci zvrátit rovnováhu moci a zároveň zničit obrovský vliv Blackthornových vlastních nepřátel – jezuitských kněží a portugalských obchodníků. Začíná tak bitva o nadvládu, která poznamenala celé století.

Toranagovy a Blackthornovy osudy jsou neoddělitelně spjaty s jejich překladatelkou Toda Mariko (Anna Sawai), tajemnou šlechtičnou, poslední svého zneuctěného rodu. Zatímco Mariko slouží svému pánovi v této politicky nejisté době, musí se zároveň vyrovnat nejen se společností Blackthorna, ale i se svou oddaností víře, která ji zachránila, a svým závazkům vůči zesnulému otci.

Vysokorozpočtový desetidílný seriál, který je adaptací klasického románu Jamese Clavella z roku 1975, s převážně japonským obsazením, ovšem s americkou produkcí, se vyhýbá otřepaným západním orientalistickým fantaziím a získává uznání a chválu v Japonsku. A to nejen za své bohaté produkční hodnoty a slavné japonské obsazení, ale také za respekt k těm nejmenším detailům, kulturu a politiku země.

A to není to jediné. Šógun si získal také srdce většiny diváků. Například na ČSFD má po třech odvysílaných dílech skvělých 94 % a řadí se zatím na 7. místo mezi všemi seriály na platformě, což je ve velké konkurenci rozhodně úspěch. A skvělé recenze si získává i od kritiků.

„Šógun je ambiciózní projekt, který naštěstí nezůstal ve svých ambicích utopen. Jde o strhující podívanou, nejen skrze výtečnou výpravu, kostýmy a řemeslnou stránku, ale i skrze komplexní vyprávění plné vtahujících témat. Už na začátku roku 2024 jde o jasného kandidáta na jeden ze seriálů roku,“ píše o seriálu ve své recenzi na slovenském webu Plotpoint Tomáš Bejvl.

Šógun
Foto: Kurt Iswarienko/FX

Michal Mančař z CzechCrunche ho zase nazývá napínavou, zábavnou a velkolepou historickou podívanou, jaká tu dlouho nebyla. „Nový Šógun není rozhodně krotký, useknuté hlavy či odhalená těla nechybí, ale používá vše ve správném kontextu,“ uvádí zase Tomáš Holčík z AVmanie.

Nemalé hodnocení má minisérie také na globální hodnotící platformě Rotten Tomatoes. Publikum mu zde dává 94 % a filmoví kritici luxusních 99 %. „Po zhlédnutí pouhých tří dílů je již jasné, že Šógun je mistrovské dílo, kterému lze jen těžko něco vytknout. Od skvělého soundtracku, který dokonale vylepšuje každou scénu, aniž by byl rušivý, až po poutavé vyprávění plné dějových zvratů. Šógun drží diváky od začátku až do samého konce,“ píše jeden z diváků ve své recenzi a další seriál považuje za jeden z nejlepších letošního roku. Chváleny jsou hojně dialogy, kamera, scénář i herecké výkony. „Dlouho jsem čekal, až Hiroyuki Sanada dostane scénář, který si zasloužil! Tohle je silný a intenzivní příběh,“ píše další divák.

Vypadá to, že má Šógun našlápnuto k tomu stát se nejlepším seriálem roku. Uvidíme, zda si vysoká hodnocení udrží i nadále. Ale jelikož mnoho českých i zahraničních filmových kritiků vidělo všechny epizody nebo alespoň jejich většinu s předstihem a jejich hodnocení jsou stále vysoká, je pravděpodobné, že se jeho aktuální hodnocení příliš nezmění.

Seriál z produkce FX se stal navíc celosvětově nejsledovanější premiérou v kategorii hraných seriálů určených dospělým divákům. Šógun celosvětově na Hulu a Disney+ během prvních šesti dnů od uvedení zaznamenal 9 milionů zhlédnutí.

Zdroje: Disney Plus, The Guardian, ČSFD, Rottwn Tomatoes, CzechCrunch, AVmania, Plotpoint

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.