2. řada Problému tří těles ponese podle tvůrců velké tvůrčí problémy. Pokračování však chtějí ještě víc než diváci

Eva Lenská
Foto: Ed Miller/Netflix © 2024

Trilogie Problém tří těles (3 Body Problem) od Liu Cixina byla považována za neadaptovatelnou, ale D. B. Weiss, David Benioff a Alexander Woo se toho nebáli a natočili pro Netflix první díl v podobě skvělého seriálu. Co chystají dál? Zvažují druhou řadu? Přiznali, že pokračování nese velké tvůrčí problémy, neboť i první řada byla pro ně oříškem. Flintu do žita však rozhodně neházejí.

Dobrodružný sci-fi seriál Problém tří těles si získal mnoho diváků a příznivé recenze. Na Kinoboxu se dočkal velmi pěkného hodnocení 75 %. Není tedy divu, že si nejen fanoušci knižní předlohy přejí druhou řadu. Jak na to pohlíží tvůrci, kteří mají na svědomí i úspěšnou sérii Hra o trůny?

D. B. Weiss nejprve řekl, že první řada diváka uvede do příběhu, který postupně zdivočí, v tom nejlepším možném smyslu. „U něčeho takového je třeba učinit spoustu rozhodnutí a vymyslet hromadu věcí. Poslední dobou dáváme hlavy dohromady, abychom je vymysleli, děje se to zejména v několika uplynulých měsících,“ doplnil.

ČTĚTE TAKÉ: NEJAMBICIÓZNĚJŠÍ SERIÁL ROKU MÁ KONEČNĚ PRVNÍ UPOUTÁVKU. NA NETFLIX MÍŘÍ PŘÍBĚH SLAVNÉHO ROMÁNU STO ROKŮ SAMOTY

Problém tří těles se zaměřuje na vědce z celého světa. Příběh zahrnuje minulost i současnost. Globalizace adaptace znamená změnu oproti knihám, které se soustředily především na Čínu. „Zkrátka jsme potřebovali, aby herci mluvili převážně anglicky,“ prozradil Woo. „Čínské flashbacky byly značně nedotažené. To nám poskytlo příležitost vyprávět velmi globální příběh. Lidstvo se buď spojí, nebo nespojí, aby čelilo existenciální hrozbě.“

„Seriál obsahuje mnoho vědeckých konceptů a historických kulis, které jsou relevantní. Weiss řekl, že tvůrci museli najít jiné způsoby, jak vysvětlit postupy, které Liu použil v knihách. Nechcete, aby lidé každých pět minut stiskli pauzu a hledali na Wikipedii. Mohli jsme udělat verzi, která by je k tomu přiměla, ale vytrhla by je z děje. V knize autor všechny tyhle věci vysvětluje písemně. Byla to výzva, která nás nakonec k projektu přilákala od samého začátku,“ vysvětlil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: NETFLIX VÁLCUJE BLÁZNIVÁ ČESKÁ KOMEDIE S KOZUBEM. PODLE NĚKTERÝCH DIVÁKŮ JE TO ODDECHOVKA, PODLE JINÝCH TOTÁLNÍ ÚLET

Jakkoli byl příběh a vědecké otázky složité, Weiss uvedl, že stále dává přednost starému dobrému dramatu založenému na dialozích. Pak poukázal na scénu, v níž Jonathan Pryce vede v malé místnosti dlouhý rozhovor s bezduchým hlasem z diktafonu z 50. let o pohádce Červená Karkulka. „Tahle scéna je každým coulem tím, co na tomhle příběhu miluju, stejně jako všechny ty další větší věci,“ dodal.

Kromě zpracování adaptace museli tvůrci obsadit herce, kteří by ztělesnili Liuovy postavy. Benioff řekl, že Benedict Wong a John Bradley byli jejich první volbou. Zine Tseng musela absolvovat konkurz přes Zoom, navíc se špatným spojením, ale překonala technické problémy a roli získala.

Zdroj: Deadline, Netflix, Kinobox

Hodnocení na Kinoboxu: 75 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.