Netflix válcuje bláznivá česká komedie s Kozubem. Podle některých diváků je to oddechovka, podle jiných totální úlet

Eva Lenská
Foto: Jan Hornik / Falcon

Na Netflixu opět válí český film. Bláznivá road movie Grand Prix se hned po vydání ocitla v Top 10 nejsledovanějších filmů a diváky zaujala i přes rozporuplná hodnocení. Určitě za to může skvělé obsazení a také režisér Jan Prušinovský, který má na svědomí seriálový hit Most! s Erikou Stárkovou.

Česká komedie z roku 2022 líčí příběh dvou bratranců Romana (Kryštof Hádek) a Emila (Robin Ferro), kteří sní, že se jednou dostanou až na závody formule 1. Roman vede takový obyčejný a ušmudlaný autobazar na okraji města, má tři děti a poněkud živelnou ženu (Anna Kameníková).

Emil si potrpí na pořádek, proto si piplá svoji autodílnu v centru a o vozech ví úplně všechno. Když jednoho dne vyhraje v televizní soutěži lístky na Velkou cenu Španělska v Barceloně, netuší ani jeden z dvojice, že jejich výlet za snem se brzy změní v divokou jízdu napříč Evropou. Zvláště, když se na ně nalepí pošuk Štětka (Štěpán Kozub), Romanův kámoš a tamní magnet na maléry.

ČTĚTE TAKÉ: SCÉNKY JAKO ZE ŠKOLNÍ BESÍDKY A ŽENSKÉ JAKO TOTÁLNÍ PIPINY, HODNOTÍ DIVÁCI DALŠÍ ČESKÝ PROPADÁK, KTERÝ MÍŘÍ NA NETFLIX

Na ČSFD si snímek vysloužil hodnocení 59 % a dočkal se chvály i kritiky. My se tedy podíváme na obě možnosti. Začneme chválou. „Stran obsahu je to sice pitomost, ale milá. Potrhlá a veselá oddechovka, suprově zahraná. Téměř všichni aktéři sympoši a Hádek, Kozub i Dyková si to evidentně užívali. Cyril jako drsný mafoš překvapil. Vlastně mě nenapadá, která komedie by byla v roce 2022 lepší,“ uvedl jeden z diváků.

„Příjemné překvapení. Komedie tak trochu francouzského střihu, sice buranská až hanba a plná nepříjemných postav, nicméně je poznat, že ji napsal a natočil někdo, kdo komediím rozumí,“ dodal další.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V KINECH ZNOVU OŽIJE JEDEN Z NEJVĚTŠÍCH EPICKÝCH PŘÍBĚHŮ O LÁSCE A ZRADĚ OD TVŮRCŮ ÚSPĚŠNÉHO FILMU TŘI MUŠKETÝŘI

Chvála potěší, ale kritika byla docela ostrá. „Dát dohromady idiota, autistu a vyčůraného zlodějíčka má velký komediální potenciál. To by ale jejich příběh musel být natočený s lehkostí a nadsázkou. Zasmál jsem se tedy asi třikrát. Samozřejmě nečekejte, že jde o film pro fanoušky motorsportu. Toho se to dotklo jen z hodně velké dálky,“ napsal jeden nespokojený recenzent.

Jiný byl ještě drsnější. „Totální úlet. Tyhle rádoby syrové filmy s pubertálním humorem mi vůbec nesedí. Dokoukal jsem to, ale celou dobu jsem se nudil a ani jednou nezasmál. Bylo mi trapně i za herce,“ poznamenal znechuceně.

Můžete si tedy vybrat. Jak už bylo řečeno, recenze na tento snímek jsou rozporuplné. Přijde na to, jestli jste ta správná krevní skupina. Rozhodnutí, zda dát Grand Prix šanci, je jen na vás.

Zdroj: ČSFD, Falcon

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.