Zahřejí u srdce i rozpláčou: 5 seriálů pro beznadějné romantiky, kterým se líbil hit Jeden den od Netflixu

Tereza Pulgretová
Foto: Matt Towers/Netflix

Nový romantický seriál Jeden den od začátku února na Netflixu válcuje svoje konkurenty a plní sociální sítě. Diváci se dojímají, pláčou a sní o podobně velké lásce, kterou jim tvůrci servírují na obrazovkách. Pokud i vy patříte k fanouškům příběhu Emmy a Dextera, který byl podle knižní předlohy Davida Nichollse zfilmován poprvé už v roce 2011, máme pro vás několik typů, na co se po jeho zhlédnutí podívat dál.

Úspěch, který zažívá romantická novinka s názvem Jeden den, se na Netflixu rozhodně nepoštěstí každému seriálu. Už od 8. února, kdy se na platformě objevil, se mu zdárně daří držet místo v tabulce TOP 10 celosvětově nejsledovanějších pořadů. V týdnu od 12. do 18. února se dokonce díky divákům posunul na první příčku, a nechal tak za sebou životopisné krimi Griselda i šestou řadu reality show Láska je slepá.

Není divu, že se romantickému seriálu daří. Jeho hlavní hrdinové Dexter a Emma v něm vypráví svůj zamilovaný příběh, který se celý točí okolo času a otázky, jež odjakživa rozděluje společnost na dva tábory. Můžou být muž a žena pouze přátelé? A co když se následujících dvacet let schází pouze jeden jediný den v roce, aby dohnali, co v uplynulém čase zameškali a pak si jdou zase každý svojí cestou?

ČTĚTE TAKÉ: PŘÍBĚH, KTERÝ NEDOSTANETE DLOUHO Z HLAVY: NOVÉ DRAMA NETFLIXU DOJALO DIVÁKY K SLZÁM A NA ČSFD MU DÁVAJÍ 81 %

Seriál Jeden den.
Foto: Netflix

Love story, které posloužila literární předloha britského spisovatele Davida Nichollse i předešlý snímek z roku 2011 s Anne Hathaway a Jimem Sturgessem v hlavních rolích, skutečně okouzlila celý internet. Odezva diváků, kteří seriálu na ČSFD udělili 81 %, se často pojí se slovy „nezapomenutelný“, „dojemný“ či „intenzivní“. Kritici a odborníci na Rotten Tomatoes byli dokonce ještě štědřejší a pořadu dali 93 %.

Co ale dělat, aby člověk po zhlédnutí všech čtrnácti epizod necítil podivné prázdno? No přeci pustit si další podobné dílo. Vybrali jsme pro vás seznam pěti nejlepších kousků, na které lze v tomto žánru narazit.

Normální lidi (Normal People)

Seriál Normální lidi se opět točí kolem zamilované dvojice, tentokrát okolo Connella a Marianne, jejichž komplikovaný vztah zachycuje už od střední školy. Příběh se odehrává na pozadí malebné leč drsné irské krajiny, čemuž mnohdy odpovídá i chladná nátura některých postav. Ačkoliv se od sebe protagonisté na první pohled velmi liší, postupně zjišťují, že mají mnoho společného.

Po nástupu na Trinity College v Dublinu se jejich role v přátelských kruzích proměňují a oba dva se musí vypořádat s rodinnými problémy či věcmi z minulosti. Zároveň však pomalu zakouší první momenty opravdové dospělosti a je jen na nich, jak se s nepříjemnostmi dokážou popasovat. Romantické drama, které se zabývá především tématem složité první lásky a intimity, vyšlo na Hulu v roce 2020. Hlavní a průlomové role svých kariér si v nich střihli Paul Mescal a Daisy Edgar-Jones. Seriál je natočený podle knihy mladé irské spisovatelsky Sally Rooney.

Rozhovory s přáteli (Conversations with Friends)

Po velkém úspěchu, který zaznamenal předchozí tip, se režisérka Lenny Abrahamson pustila do další knihy autorky Sally Rooney. Tentokrát si vybrala spisovatelčin debut s názvem Rozhovory s přáteli. Ve dvanáctidílném romantické dramatu je hlavní postavou studentka Frances, která se poprvé v životě ocitá před důležitými a ožehavými životními volbami. Ačkoliv je to chytrá, spíš tišší a rozvážná mladá dáma, občas i ona udělá chybu, za kterou si poté nese následky.

Do kontrastu s ní autorka staví její kamarádku a zároveň bývalou přítelkyni Bobbi, jež oplývá veškerými vlastnostmi, které Frances chybí. V Dublinu se společně protloukají životem až do chvíle, kdy potkají spisovatelku Melissu a jejího okouzlujícího manžela Nicka. A právě do tohoto pohledného, ale zasmušilého herce se Frances zamiluje a začne si s ním vášnivý románek. Seriál si můžete pustit na HBO Max.

Moderní láska (Modern Love)

Úspěšný seriál, ve kterém si zahrálo mnoho známých tváří, přináší vhled do současné společnosti a toho, jak lidé všech věkových kategorií vnímají a prožívají lásku. K vidění jsou příběhy o manželství před rozpadem, netradiční rodině, zvláštním rande, náhodném setkání ve vlaku či obrovském přátelství. Pro toto komediálně romantické dílo se tvůrci inspirovali v osobních esejích, které pod stejnojmenným názvem vydává americký deník New York Times. V epizodách se ukáže například Anne Hathaway, Andy Garcia, Julia Garner, Dev Patel či Andrew Scott. Na platformě Prime Video jsou k vidění obě osmidílné řady.

Potvora (Fleabag)

Známý britský herec Andrew Scott se objevil také v našem dalším tipu, odkud si nejspíš navždy odnesl nálepku sexy kněze. Po boku oblíbené herečky, scenáristky a stand-up komičky Phoebe Waller-Bridge se jim společně podařilo vytvořit geniální komediální drama, ve kterém nejhlasitěji zaznívá ženský hlas. Hlavní hrdinkou je třicetiletá majitelka krachující kavárny v Londýně, která má trable se svojí sestrou a rodinou, ale i osobními či romantickými vztahy. Vše komentuje svými cynickými poznámkami přímo do kamery a diváky tak autenticky vtahuje do děje. V průběhu dvou sérií se potkává s knězem, do kterého se bláznivě zamiluje a zadělá si tak na další průšvih.

Televizní adaptaci, za jejímž vznikem stojí samotná Bridge, předcházela stejnojmenná divadelní hra z roku 2013. Tu umělkyně poprvé představila na festivalu Fringe v Edinburgu, kde také za svůj kousek následně dostala prestižní ocenění. V roli drsné, chladné a racionální sestry se ukázala  Sian Clifford, ale v seriálu exceluje také oscarová herečka Olivia Colman. Obě řady Potvory najdete na Prime Video.

PSALI JSME: ANDREW SCOTT JAKO TOM RIPLEY: NETFLIX NÁLADOVOU UPOUTÁVKOU LÁKÁ NA DRAMATICKÝ THRILLER O MAZANÉM PODVODNÍKOVI

The End of the F***ing World

Nakonec přinášíme trochu méně typický seriál, ve němž se láska ukazuje v opravdu nekonvenční formě. Příběh je o dvou dospívajících, jejichž životy se zapletou víc, než by si přáli. Sedmnáctiletý James, který žije pouze se svým otcem, je přesvědčený o tom, že je psychopat. Kromě toho, že má oblibu v zabíjení zvířátek, tráví také velmi rád čas s Alyssou. Ta žije se svojí matkou a jejím přítelem, od kterých se rozhodne utéct. Stáhne s sebou i Jamese a společně se vydávají na cestu do neznáma. Stávají se tak v podstatě Bonnie a Clydem dnešní generace. Tak trochu jiný pohled na pubertu nabízí svým černým humorem,  který po sobě zanechává hořkosladkou pachuť. Toto originální dílo je k vidění na Netflixu.

Zdroje: Netflix, ČSFD, YouTube, Screen Rant, Cosmopolitan,

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.